Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι”


 Με το εργασιακό τους μέλλον να παραμένει αβέβαιο μετά την νέα χρονιά, όταν και θα εφαρμοστεί ο “Καλλικράτης”, πραγματοποιήθηκε χθες στις 10.00 το πρωί στο ξενοδοχείο “Πανελλήνιον”, η συνάντηση των μελών του Συλλόγου Εργαζομένων στα Προγράμματα “Βοήθεια στο Σπίτι”.

 Όπως είναι γνωστό την προηγούμενη Παρασκευή, μετά από την συνάντηση αντιπροσωπείας  εργαζομένων με τον υφυπουργό Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να σταματήσει το πιο πετυχημένο πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί στην χώρα μας από τις αρχές του 2011.Πράγμα που σημαίνει πως  4.500 εργαζόμενοι επί 8 χρόνια, οι οποίοι προσλήφθηκαν με αξιοκρατικές διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ και αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο και 150.000 ηλικιωμένοι, να μείνουν χωρίς να απολαμβάνουν τις πολύτιμες υπηρεσίες που απολάμβαναν εδώ και 8 χρόνια.

Μιλώντας σχετικά στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Εύη Μπλατσώνη τόνισε πως παρά την αποτελεσματικότητά του, το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέχρι τώρα αποσπασματικά, καθώς οι κυβερνήσεις το ενέτασσαν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια (Β’ ΚΠΣ, Γ’ ΚΠΣ, ΕΣΠΑ 2007-2013).  Οι εργαζόμενοι , επανέλαβε, “έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, εργάζονται επί 8 και πλέον έτη, με συνεχόμενες συμβάσεις, καλύπτοντας  πάγιες και διαρκείς ανάγκες”. Παρόλα αυτά,  από  την αρχή του νέου έτους η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι υπό διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε “υπάρχει δικαιολογημένα η ανησυχία για τη διακοπή του, η οποία θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους ωφελούμενους και στους απασχολούμενους”.

Αυτός είναι και ο λόγος – όπως η ίδια επεσήμανε – που ο Σύλλογος δεν διεκδικεί απλά, αλλά απαιτεί μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση,  για την εξασφάλιση όλων των εργαζομένων που ήδη εργάζονται, καθώς  και την  μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, κατοχυρώνοντας έτσι  το δικαίωμα όλων στην μόνιμη, κρατική, δωρεάν “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Ολοκληρώνοντας, η Πρόεδρος του Συλλόγου επεσήμανε σε έντονο ύφος πως ο Σύλλογος θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις αν δεν ληφθούν υπόψιν τα δικαιώματα τους για εργασία: δικαιώματα που έχουν κατοχυρώσει εδώ και 8 χρόνια…

Προηγούμενο άρθρο Νέες ασφαλτοστρώσεις από τον Δήμο Τρικκαίων
Επόμενο άρθρο Η κίνηση του Κώστα Μαράβα και επικεφαλής του συνδυασμού ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ