Ερώτηση Πουλάκη για τις ζημιές από τις κατολισθήσεις στο Παλαιοχώρι Καλαμπάκας


Ερώτηση προς τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, κ. Χρ. Μιχαλάκη, σχετικά με την επίσπευση των διαδικασιών για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στις αρχές Απριλίου λόγω κατολισθήσεων , στην περιοχή Παλαιοχωρίου Καλαμπάκας, κατέθεσε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας”, Κώστας Πουλάκης.

Όπως αναλυτικότερα υπενθυμίζει στην ερώτησή του ο κ. Πουλάκης, “στις αρχές Απριλίου, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, […] τόνοι λάσπης κατέκλυσαν διάφορα σημεία πλησίον του χωριού, απειλώντας περιουσίες και σπίτια, ενώ η διολίσθηση βράχων προξένησε σημαντικές ζημιές στο οδικό δίκτυο, καθιστώντας την πρόσβαση ιδιαίτερα δυσχερή“.

Ο κ. Πουλάκης τονίζει ότι οι γεωλόγοι της ΠΕ Τρικάλων δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν ορισμένα σημεία της περιοχής, λόγω της μη διάνοιξης προσβάσεων, ιδιαίτερα στην πηγή των κατολισθητικών φαινομένων., ενώ ακόμα και σήμερα, ένα και πλέον μήνα μετά από τις καταστροφές, το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Τρικάλων δεν έχει καταφέρει να καταρτίσει ακόμα την ανάλογη τεχνική έκθεση, βάσει της οποίας θα δρομολογηθούν οι επεμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ο επικεφαλής της “Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας” υπογραμμίζει ότι η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη, καθώς “παρά τις επείγουσες ανάγκες, η διάνοιξη των δρόμων και η αποκατάσταση των άμεσων προβλημάτων έχει σταματήσει. Η κατάσταση του οδικού δικτύου εντός του οικισμού είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, ενώ γεωργικές εκτάσεις και ποιμνιοστάσια παραμένουν αποκλεισμένα με κίνδυνο την καταστροφή των καλλιεργειών και της κτηνοτροφικής παραγωγής“.

Βάσει τον επισημάνσεων αυτών, ο κ. Πουλάκης ζητά να πληροφορηθεί από τον Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Τρικάλων τους λόγους της καθυστέρησης, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της απαιτούμενης τεχνικής μελέτης, και τα μέτρα που θα λάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε να διανοιχθούν άμεσα οι προσβάσεις σε όλα τα απαραίτητα σημεία, να αρχίσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, καθώς και να διασφαλιστεί η πρόσβαση των αγροτών στις καλλιέργειές τους, να αποκατασταθούν οι ζημιές στα ποιμνιοστάσια και να μην κινδυνεύσει το ζωικό κεφάλαιο και οι περιουσίες των κτηνοτρόφων.

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίστηκε και στην ΑΔΕΔΥ η κοροϊδία προς τους εκπαιδευτικούς από τον ΣΥΡΙΖΑ
Επόμενο άρθρο Στις Βρυξέλλες ο Ηλ. Βλαχογιάννης