Ερώτηση Κυρίτση για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της COSCO


Από τις αρχές του έτους δημοσιεύματα τόσο στον ελληνικό όσο και στον ξένο τύπο αναφέρουν ότι η εν θέματι εταιρεία βρίσκεται τα τελευταία δυο χρόνια σε εξαιρετικά άσχημη χρηματοοικονομική κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, το 2011 η εταιρεία είχε ζημίες 1,7 δις δολάρια ενώ το 2012 είχε ζημίες 2 δις δολάρια.

Ενδεικτικό γεγονός της όλης κατάστασης είναι το ότι και στις αρχές του έτους αλλά και τον Μάρτιο τ.ε η μετοχή της εταιρείας κινδύνεψε να κατεβεί από το ταμπλό του χρηματιστηρίου της Σαγκάης όπου διαπραγματεύεται και της επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου ζημίες αναμένονται και το 2013 –εκτιμώνται γύρω στα 2.4 δις δολάρια- παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δηλώνει ότι θα ανακάμψει το 2013.

Ενδεχομένως, το πρόσφατο αίτημα της εταιρείας για αναστολή ή μείωση του ετήσιου τιμήματος προς τον ΟΛΠ να συνδέεται με την προαναφερθείσα κατάσταση.

Εκτός όμως από τη χρηματοοικονομική της κατάσταση και τα νούμερα, τίθεται και θέμα συνθηκών εργασίας και ουσιαστικής αύξησης των θέσεων εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η COSCO ερχόμενη στην Ελλάδα, δεν προσέλαβε συγκεκριμένο προσωπικό με πλήρη σχέση εργασίας, δεν έκανε συλλογική σύμβαση, δεν προχώρησε σε διαδικασία εκπαίδευσης και κατάρτισης. Από τους περίπου 700 εργαζόμενους , γύρω στους 200-250 δουλεύουν με πλήρη σχέση εργασίας με ατομικές συμβάσεις κατευθείαν με την ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), όπως λέγεται η θυγατρική της COSCO. Από κει και πέρα έχει κάνει την επιλογή να δουλεύει με ένα σύστημα υπεργολάβων, οι οποίοι παρέχουν κάποιο προσωπικό σε ευκαιριακή βάση εξασφαλίζοντας μίνιμουμ μεροκάματα με μια φιξ αμοιβή που δεν περιλαμβάνει έξτρα αμοιβή για τα σαββατοκύριακα, αργίες, νυχτερινά κλπ. Είναι δε ανύπαρκτη οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία και επαγγελματική κατάρτιση ενώ, βάσει της σύμβασης παραχώρησης, έχει την υποχρέωση να παρέχει εκπαίδευση στους εργαζόμενους στελνοντάς τους στη σχολή κατάρτισης του ΟΛΠ. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιευμένες μαρτυρίες, είναι αμφισβητούμενες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Γενικότερα, φαίνεται ότι επικρατούν πρακτικές του προηγούμενου αιώνα που υποτίθεται ότι τις έχουν αφήσει πίσω τους οι δυτικές κοινωνίες. Αυτή η κατάσταση, εκτός από απάνθρωπη, έχει επιπτώσεις και στο ασφαλιστικό ταμείο δεδομένου ότι η εταιρεία δεν ασφαλίζει τους εργαζόμενους με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, όπως υποχρεούται βάσει της Εγκυκλίου 27/20-3-2012 του ΙΚΑ – Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών, Τμήμα Μητρώου και Βαρέων Επαγγελμάτων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

  1. Ελήφθη υπόψη η κακή χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρίας πριν τη δέσμευση του ελληνικού κράτους για 30 έτη;

  2. Αληθεύει ότι η εταιρία ζήτησε μείωση ή αναστολή του ετήσιου τιμήματος;

  3. Υπάρχει πρόθεση να σταλεί σε συστηματική βάση η επιθεώρηση εργασίας για έλεγχο;

  4. Πως θα αντιμετωπιστεί η απώλεια εσόδων από τον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα;

Οι βουλευτές που ερωτούν

Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη

Δημήτρης Αναγνωστάκης

Γιώργος Κυρίτσης

Nίκος Τσούκαλης

Θωμάς Ψύρρας

 

Προηγούμενο άρθρο Στην Πύλη το 5ο Αντάμωμα Θεσσαλών Ευρώπης
Επόμενο άρθρο Σε Ευρωκοινοβούλιο και Βρυξέλλες το ΓΕΛ Πύλης