Τα τελευταία περιστατικά παιδιών που ζούσαν με οικογένειες Ρομά στα Φάρσαλα και στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο βιολογική συγγένεια με αυτές, επανέφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη ενίσχυσης και θωράκισης των κρατικών μηχανισμών που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας στα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, μετά την απόφαση των εισαγγελέων για αφαίρεση της επιμέλειας από τους μέχρι τότε γονείς, τα συγκεκριμένα δύο παιδιά τοποθετήθηκαν σε ιδιωτικό φορέα. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την αδυναμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά, παρέχοντας τη μέριμνα που χρειάζεται στα παιδιά που έχουν ανάγκη.
Την ίδια ώρα, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας λειτουργούν δώδεκα Κέντρα Προστασίας Παιδιού, που σχεδόν στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψης οικονομικών πόρων.
Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψης οικονομικών πόρων των δώδεκα Κέντρων Προστασίας Παιδιού που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας; Πόσα παιδιά και ποιων ηλικιών φιλοξενούνται στα συγκεκριμένα Κέντρα, τι προσωπικό διαθέτουν και ποιο είναι το ύψος της επιχορήγησης που λαμβάνουν ανά φορέα; Πώς ελέγχεται η λειτουργία των συγκεκριμένων Κέντρων;
2.Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την αναβάθμιση των κέντρων αυτών;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μαρία Γιαννακάκη
Γιώργος Κυρίτσης
Γιάννης Πανούσης