Επιτυχημένη η 4η συνάντηση εργασίας ευρωπαϊκού προγράμματος “ISISEMD”


 Έναρξη του Προγράμματος Παρακολούθησης των «έξυπνων οικιών» ασθενών με ήπια άνοια από τους ψυχολόγους του Δήμου Τρικκαίων.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 4η συνάντηση εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ‘ISISEMD’ – Intelligent System for Independent living and SElfcare of seniors with cognitive problems of Mild Dementia’ το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Lappeenranta, Finland στις 30 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2010 με φορείς υλοποίησης για τον Δήμο Τρικκαίων: την Αναπτυξιακή ΟΤΑ e-Trikala Α.Ε., τη Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΑ Τρικάλων) και του Οργανισμού ΚΑΠΗ του Δήμου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των 12 εταίρων από όλη την Ευρώπη, όπως ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας και εταιρίες νέων τεχνολογιών. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας για την υποστήριξη ασθενών με άνοια, με στόχο την ανεξάρτητη διαβίωσή τους και της ποιότητας της ζωής των ίδιων αλλά και των συγγενών τους και την εξοικονόμηση πόρων για τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Έχουν ήδη αρχίζει να εξοπλίζονται δωρεάν οι κατοικίες ασθενών με ήπια άνοια, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και μετατρέπονται έτσι σε «έξυπνες οικίες», οι οποίες είναι σε θέση να ειδοποιούν το κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου Τρικκαίων ή/και τους συγγενείς του ασθενή για κάποιο πρόβλημα ή κίνδυνο λόγω προβλημάτων μνήμης του ασθενή. Οι “έξυπνες” αυτές οικίες θα διαθέτουν αισθητήρες, που θα είναι σε θέση να ειδοποιούν το κέντρο τηλεπρόνοιας και τους συγγενείς του ασθενούς για κάποιο πρόβλημα ή κίνδυνο, λόγω των προβλημάτων μνήμης του ασθενούς (π.χ. ξεχασμένο διακόπτη κουζίνας, ανοιχτή πόρτα, απώλεια προσανατολισμού σε εξωτερικό χώρο, αδυναμία εκτέλεσης μιας εργασίας κτλ).
Το κέντρο Τηλεπρόνοιας είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένους ψυχολόγους. Οι ασθενείς επιλέγονται με κλινικά κριτήρια που έχουν τεθεί από την επιστημονική ομάδα του προγράμματος. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου Τρικκαίων στο τηλέφωνο 2431074442.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε η πορεία των εργασιών από όλους τους συμμετέχοντες και ακολούθησε ο περαιτέρω σχεδιασμός για τη διαχείριση του έργου.

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση των καθηγητών Αγγλικής γλώσσας ενημερώθηκαν
Επόμενο άρθρο Ο Σωτήρης Χατζηγάκης για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Νομό Τρικάλων