Συμμετοχή, προσφορά, αλληλεπίδραση για την κοινωνία. Με αυτό το τρίπτυχο δράσης, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φοιτητές του Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο στην Ελλάδα επισκέπτονται τα Τρίκαλα και τον Δήμο Τρικκαίων. Με το επιτυχημένο πρόγραμμα Meaningful Engagement του Deree, ο Δήμος Τρικκαίων δίνει το παρόν σε δράσεις ενίσχυσης των αλληλεπιδράσεων στην κοινωνία. Κάτι που επεσήμανε και ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, υποδεχόμενος το πρωί της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου 2017 τους φοιτητές, αλλά και η Δρ Ματίλντα Χατζηπαναγιώτου, υπεύθυνη του προγράμματος και διευθύντρια του Office of Student Affairs.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται από τα Τρίκαλα το 2016 και συγκεντρώνει 27 φοιτητές (από Ελλάδα και άλλες χώρες) που επισκέπτονται επιλεγμένες περιοχές του Δήμου: το πρωί στο Δημαρχείο Τρικκαίων, το μεσημέρι στο ΕΕΕΕΚ Τρικάλων, στη συνέχεια στον Μύλο των Ξωτικών. Ακολουθούν δράσεις αναρρίχησης με πρόσφυγες, παρακολούθηση θεατρικής παράστασης και επίσκεψη στο Μουσείο Τσιτσάνη. Η μεγάλη συμμετοχή, ανέφερε η κ. Χατζηπαναγιώτου, αφορά και στους συμμετέχοντες και σε όσους υπέβαλλαν αίτηση. Μάλιστα όσοι τελικά επεξήγησαν, μελέτησαν τα πάντα σχετικά με τα Τρίκαλα.
Για τον λόγο αυτόν, όταν ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αναφερόταν στις καινοτόμες δράσεις του Δήμου, το Smart Trikala, στο οποίο ξεναγήθηκαν, ήταν ήδη γνωστό. Ο κ. Παπαστεργίου, επίσης, τόνισε τα όσα έχουν συμβεί σε επίπεδο φιλοξενίας προσφύγων, καθώς αυτή η πλευρά αποτελεί ένα ακόμη σημείο ενασχόλησης των μελών του προγράμματος. Δεν είναι τυχαίο που η κ. Χατζηπαναγιώτου υπενθύμισε τις προηγούμενες συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Φιλοξενίας του «Ατλάντικ», με έμφαση στο νέο πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων στην πόλη.
Ο δε κ. Γιάννης Κωτούλας, πρόεδρος της e-trikala Αε, έκανε αναλυτική παρουσίαση των όσων πραγματοποιήθηκαν στα Τρίκαλα σχετικά με τους πρόσφυγες. Παρούσες στη συνάντηση στο Δημαρχείο Τρικκαίων, η αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Εφη Λεβέντη και η αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη κ. Βασιλένα Μητσιάδη. Η επίσκεψη στο ΕΕΕΕΚ Τρικάλων μάλιστα, περιελάμβανε δύο δράσεις: η μία, εκμάθηση του αθλήματος Bocce (με τη συμμετοχή φοιτητών της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων), στο οποίο ήδη μαθητές του σχολείου έχουν αποσπάσει μετάλλια σε αγώνες, αλλά και στη ζωγραφική τοίχων του σχολείου μαζί με τους μαθητές.