Επικοινωνία, αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων


Ο κοινωνικοπαιδαγωγικός ρόλος των νηπιαγωγών και η ανάπτυξη συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν στην καλλιέργεια συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών ήταν ορισμένα από τα θέματα που αναπτύχθηκαν, χθες, κατά την διάρκεια του σεμιναρίου εκπαίδευσης -ευαισθητοποίησης των νηπιαγωγών σε πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τον τίτλο “Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο”. Το σεμινάριο πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων πρόληψης στη σχολική κοινότητα από το Κέντρο Πρόληψης του νομού Τρικάλων, σε συνεργασία με το γραφείο Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 Την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου έλαβαν μέρος 15 Νηπιαγωγοί και οι εργασίες του προγράμματος θα συνεχιστούν σήμερα το απόγευμα έως και το Σάββατο 20 Νοεμβρίου. Όπως ανέφεραν οι υπεύθυνες υλοποίησης του προγράμματος, κα. Ρίτσα Σουλιώτη και Φανή Σακκά στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει ήδη υλοποιηθεί σεμινάριο εκπαίδευσης δασκάλων με τίτλο “Δεξιότητες για παιδιά Δημοτικού” και προγραμματίζει την υλοποίηση ενός ακόμα εκπαιδευτικού σεμιναρίου που αφορά την σχολική επιθετικότητα.

Ενίσχυση κοινωνικοπαιδαγωγικού χαρακτήρα
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σύμφωνα με έρευνες η πρόληψη για να είναι πιο αποτελεσματική, πρέπει να αρχίζει από τις μικρές ηλικίες, ώστε να βοηθάει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές και τις δυσκολίες που θα συναντήσουν στην πορεία της ανάπτυξης τους. «Όταν επομένως μιλάμε για την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας, αναφερόμαστε στην ανάπτυξη κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν τα παιδιά στην υγιή ανάπτυξη τους και την ικανότητα τους για αυτοπροστασία», τόνισαν οι υπεύθυνες του προγράμματος.
Στόχος του προγράμματος και επιδίωξη είναι η ενίσχυση του κοινωνικοπαιδαγωγικού ρόλου των νηπιαγωγών και προσφέρει τρόπους ανάπτυξης, συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν την καλλιέργεια συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, όπως η επικοινωνία, αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης και στη διαχείριση θεμάτων ψυχικής Υγείας στην νηπιακή ηλικία. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η Υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλά η απουσία της ασθένειας ή της αδυναμίας.

Προηγούμενο άρθρο Επιχειρηματικά Νέα
Επόμενο άρθρο “Κόκκινη γραμμή”