Κατά δεκάδες κατεβαίνουν τις νύχτες τα ζώα από το βουνό και ρημάζουν τις καλλιέργειες. Σε απόγνωση οι παραγωγοί ζητούν καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις
Κοπάδια αγριογούρουνων ρημάζουν καλλιέργειες καλαμποκιού στα ορεινά των Τρικάλων. Οι αγρότες στον Πλάτανο υποστηρίζουν ότι βλέπουν κατά δεκάδες τα άγρια ζώα να μπαίνουν στα χωράφια και να ξεριζώνουν τα καλαμπόκια για να φάνε τον καρπό και τις ρίζες. “Εχω 60 στρέμματα με καλαμπόκι και δεν θα πάρω ούτε ένα κιλό παραγωγή. Μου έχουν καταστρέψει όλο το βιος”, δήλωσε ο Κώστας Νάκος, κάτοικος του Πλάτανου, ενώ άλλοι αγρότες είπαν πως είδαν μητέρες με 6-7 μικρά να περνούν τον δρόμο και να μπαίνουν στα χωράφια.
Τις νυχτερινές ώρα τα αγριογούρουνα κατεβαίνουν από το βουνό κατά δεκάδες αναζητώντας τροφή και το πρωί οι αγρότες βλέπουν την παραγωγή ισοπεδωμένη. Τα ζώα τρώνε τον καρπό και στη συνέχεια σκάβουν λάκκο γύρω από το φυτό και τρώνε τα τρυφερά μέρη της ρίζας. Το ίδιο κάνουν και στις ελιές, στις οποίες στεγνώνουν τις ρίζες και τα δέντρα καταστρέφονται.
Στον Πλάτανο οι κάτοικοι αποφεύγουν να κυκλοφορούν μόλις πέσει το σκοτάδι, ενώ ένας νεαρός έπεσε πριν από λίγες μέρες με το μηχανάκι του πάνω σε τρία μεγάλα αγριογούρουνα και από το σοκ έχασε τον έλεγχο του τιμονιού.
Μέσω του αγροτικού τους συλλόγου, οι παραγωγοί έστειλαν υπόμνημα στους βουλευτές, στην περιφέρεια και στον ΕΛΓΑ, ζητώντας καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις. “Ο αριθμός των αγριογούρουνων είναι πολύ μεγάλος και αρκετά χωριά υποφέρουν από τις καταστροφές τους. Αντιλαμβανόμαστε πως και τα ζώα πρέπει να βρουν τροφή, αλλά δεν γίνεται να καταστρέφουν τα σπαρτά”, μας είπε ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Δήμος.
Αρκετοί αγρότες υποστηρίζουν πως φοβούνται να μπουν μόνοι τους στα χωράφια με τα καλαμπόκια και, όταν θέλουν να ποτίσουν ή να κάνουν κάποιες άλλες εργασίες, φροντίζουν να έχουν παρέα μαζί τους, για να μπορέσουν να αντιδράσουν αν βρεθούν αντιμέτωποι με ένα κοπάδι αγριογούρουνων.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Αίτημα να επιτραπεί το κυνήγι
Αγρότες επιμένουν πως έχουν δει μητέρες με τα μικρά τους σε απόσταση μόλις 30-40 μέτρα από τα τελευταία σπίτια του χωριού, να αναζητούν τροφή και φοβούνται ότι δεν αποκλείεται να μπουν στους λαχανόκηπους και να τους καταστρέψουν.
Η εμφάνιση αγριογούρουνων δεν είναι σπάνια στα ορεινά και ειδικά αυτή την εποχή, που απαγορεύεται ακόμη το κυνήγι, οι μητέρες -που γεννούν μέχρι 10 μικρά- κατεβαίνουν χαμηλά αναζητώντας τροφή και καταστρέφουν καλλιέργειες και περιφράξεις.
Οι αγρότες ζητούν να επιτραπεί το κυνήγι τους αυτή την εποχή, ωστόσο η ΕE για να δώσει την άδεια, πρέπει να έχει θηραματοπονική μελέτη που να καταγράφει τον πληθυσμό και να εξηγεί επιστημονικά γιατί πρέπει να γίνει επέμβαση για τη μείωσή του.