Το 2002 εκπονήθηκε μελέτη για τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου στην περιοχή της Φαρκαδόνας, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα η ίδρυση του κτηνοτροφικού πάρκου εξακολουθεί να υφίσταται ως διεκδίκηση! Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα με ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα η βουλευτής κ. Σούλα Μερεντίτη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκαναδίλη. Στην ερώτηση αναφέρονταν πως «η κτηνοτροφία αποτελεί τον παραδοσιακό κλάδο απασχόλησης των κατοίκων και η προοπτική αυτή τυγχάνει της ομόθυμης συγκατάθεσης των κτηνοτρόφων της περιοχής, που βλέπουν σε αυτό μία σημαντική προοπτική για την επιβίωση του κλάδου τους, επειδή το κτηνοτροφικό πάρκο -εάν υλοποιηθεί-, θα είναι μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση σε μια μειονεκτική περιοχή». Η ερώτηση στον υπουργό ήταν αν προτίθεται να κινήσει τια διαδικασίες για να υλοποιηθεί το έργο το οποίο θα δώσει πνοή στην περιοχή. Ο υπουργός έδειξε ενδιαφέρον για το έργο. Μόνο που και στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτούνται μια σειρά γραφειοκρατικές διαδικασίες για να προωθηθεί το έργο στο ΕΣΠΑ.
Το πάρκο
Το Κτηνοτροφικό Πάρκο θα είναι έκτασης 160.000 στρεμμάτων περίπου, εκτεινόμενο στα δημοτικά διαμερίσματα Γριζάνου – Αχλαδοχωρίου – Λιόπρασου – Αγρελιάς, με προοπτική επέκτασης και στα όμορα δημοτικά διαμερίσματα, και θα δημιουργηθούν οδικό δίκτυο, στέγαστρα για τα ζώα, φράγματα για ύδρευση – άρδευση, θα ενισχυθεί το δυτικό κεφάλαιο και θα υπάρχει πολιτική διαχείρισης των βοσκοτόπων. Ο πληθυσμός στο Πάρκο ανέρχεται σε 3.500 κατοίκους και ο αριθμός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε 200, με αριθμό ζώων τις 40.000 ΜΖΚ (Μονάδες Ζωικού Κεφαλαίου). Σημαντικό στην πρωτοβουλία αυτή είναι η άμεση διασύνδεση που θα επιχειρηθεί να γίνει μεταξύ της κτηνοτροφίας στα ορεινά – ημιορεινά και της γεωργίας στον κάμπο. Θα επιχειρηθεί η οργάνωση ομάδων γεωργών στον κάμπο των δύο Δήμων ή και σε άλλους, οι οποίοι θα παράγουν ζωοτροφές που θα τις διοχετεύουν στους κτηνοτρόφους του Πάρκου, παράλληλα με την ορθολογικής διαχείριση των υδάτων και την μείωση του κόστους παραγωγής, για παράδειγμα με την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων.
Στο Κτηνοτροφικό Πάρκο θα παράγονται ποιοτικά κτηνοτροφικά προϊόντα, που θα είναι άκρως ανταγωνιστικά και κυρίως θα απαλλάξουν το καταναλωτικό κοινό από τον διατροφικό εφιάλτη, που όλοι ζούμε.