Το μέλλον του προγράμματος στέγασης προσφύγων συζήτησαν 13 Δήμαρχοι σε συνάντηση – εκδήλωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).
Τον Δήμο Τρικκαίων εκπροσώπησε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου εκπροσώπησε, καθώς ο Δήμος ενεργοποιήθηκε και φιλοξένησε πρόσφυγες σε δικές του δομές, δημιουργώντας καλές πρακτικές, ενώ πλέον μετέχει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος ESTIA.
Ο κ. Παπαστεργίου εξέφρασε την αγωνία του για την επόμενη ημέρα. Υπενθύμισε αρχικώς τη συμμετοχή του Δήμου Τρικκαίων στην υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων σε Δομές του, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για το καθήκον απέναντι σε ένα εθνικό θέμα. Όμως επεσήμανε το ότι, εάν όλοι οι Δήμοι στο εσωτερικό της χώρας, λειτουργούσας όπως ο Δήμος Τρικκαίων, τα νησιά θα είχαν επιβαρυνθεί λιγότερο, χωρίς να αντιμετωπίζουν τη σημερινή κατάσταση.
Η σχετική συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου από την Υπατη Αρμοστεία και ήταν η πρώτη που έφερε κοντά όλους του επικεφαλής των Δήμων που υλοποιούν το πρόγραμμα ESTIA.
Μετείχαν, συγκεκριμένα, οι Δήμαρχοι των δεκατριών πόλεων στις οποίες υλοποιείται το πρόγραμμα (Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Καρδίτσα, Λάρισα, Λιβαδειά, Νεάπολη – Συκιές, Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα, Ρέθυμνο, Σητεία, Τρίκαλα και Χανιά). Η ημερίδα ξεκίνησε με ομιλία του Αντιπρόσωπου της Υ.Α. στην Ελλάδα Philippe Leclerc, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων αξιωματούχων, από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υ.Α., το πρόγραμμα στέγασης, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ωφελήσει μέσα στα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν 40.000 ανθρώπους και θα συνεχιστεί την επόμενη χρονιά, αλλά το μέλλον του μετά από αυτό είναι προς το παρόν αβέβαιο. Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη συνέχισή του πέρα από το 2018.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε επίσης αναφορά σε πιθανή συσχέτιση του προγράμματος με άλλα προγράμματα προώθησης της κοινωνικής συνοχής και της ένταξης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και σε δυνατότητες πρόσβασης της τοπικής αυτοδιοίκησης σε βιώσιμη χρηματοδότησή του, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι Δήμαρχοι επεσήμαναν τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στην υποδοχή των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για τη δημιουργία ενός εθνικού πλαισίου που θα διευκολύνει την εφαρμογή του προγράμματος και θα ρυθμίζει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Επίσης, ανέλυσαν τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες σε οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο, ενώ μέσα από ομάδες εργασίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν συνεργασίες και πρωτοβουλίες για την προώθηση της ένταξης των προσφύγων, τη μετάβασή τους στην αυτάρκεια και τις εργασιακές ευκαιρίες στην τοπική οικονομία. Το πρόγραμμα στέγασης, που έχει αναπτυχθεί από την Υ.Α. με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αποτελεί μέρος του ESTIA (Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση) και υλοποιείται από Δήμους και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2016. Το πρόγραμμα ESTIA παρέχει στέγαση στον αστικό ιστό, υποστηρικτικές υπηρεσίες και οικονομική βοήθεια σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων