Επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Πύλης στη Βουλή


Την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, η Τρίτη τάξη του 1ου Γυμνασίου Πύλης, πραγματοποίησε μία προγραμματισμένη επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων, στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και πολιτικής Αγωγής.
Στόχος της ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν το μέρος όπου παίρνονται οι πιο σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας, τον χώρο όπου διεξάγεται ο δημόσιος πολιτικός διάλογος από τους αντιπροσώπους της πατρίδας μας (Βουλευτές) σχετικά με τα προβλήματα του Ελληνικού Έθνους και τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καταρχήν η Βουλή είναι ο κορυφαίος δημοκρατικός θεσμός μέσω του οποίου εκπροσωπείται ο Ελληνικός λαός και αποτελείται από τους 300 Βουλευτές που εκλέγονται στις Εθνικές Βουλευτικές εκλογές.
Κύριο έργο της Βουλής είναι η ψήφιση των νόμων (νομοθετικό έργο) και ο έλεγχος της Κυβέρνησης (κοινοβουλευτικός έλεγχος). Στα δημοκρατικά καθεστώτα οι τρεις εξουσίες (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική) ασκούνται από ανεξάρτητους μεταξύ τους θεσμούς οι οποίοι αλληλοπεριορίζονται. Ο διαχωρισμός αυτός διασφαλίζει ελευθερίες των πολιτών αποτρέποντας την απόλυτη συγκέντρωση των εξουσιών, την κατάχρηση τους και τις αυθαιρεσίες.
Οι Βουλευτές συνεδριάζουν στην Ολομέλεια, όπου συμμετέχει το σύνολο των 300 βουλευτών, στις Διαρκείς και Ειδικές επιτροπές και στο τμήμα Διακοπής των Εργασιών.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν ότι το κτήριο που σήμερα στεγάζει την Βουλή των Ελλήνων ήταν αρχικά τα Ανάκτορα του Βασιλιά Όθωνα. Το κτίριο διατηρεί εξωτερικά την αρχική του όψη από τον 19ο αιώνα, όμως στο εσωτερικό του έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές.
Η Βουλή χρησιμοποιεί ως έδρα της το κτίριο αυτό από το 1935. Το 1929 η Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου αποφασίζει τη μεταφορά της Βουλής από το παλαιό Βουλευτήριο της οδού Σταδίου στο κτίριο των παλαιών Ανακτόρων. Το 1930 ξεκινούν οι εργασίες για τη μετατροπή του κτιρίου σε «Μέγαρο τη Βουλής και της Γερουσίας» σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή. Το 1935 την 1η Ιουλίου αρχίζει πανηγυρικά τις εργασίες η Ε’ Εθνική Συνέλευση στη νέα αίθουσα της Ολομέλειας.
Εντυπώσεις των μαθητών Χριστόφορου Καρακίτσιου, Δέσποινας Καλύβα, Γιώργου Παπανικολάου και Βασιλικής Πάλλα από την επίσκεψη στη Βουλή.
Την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 στις 7:30 το πρωί ξεκινήσαμε με προορισμό την Αθήνα. Η ενδιάμεση στάση για ξεκούραση ήταν στην Λαμία. Δτη διαδρομή χορεύαμε, τραγουδούσαμε και χωρίς να το πάρουμε είδηση, αν και το ταξίδι ήταν πολύωρο, φτάσαμε στη Αθήνα. Κατεβήκαμε στην πλατεία Συντάγματος και περπατώντας στην Ερμού πήγαμε στο Μοναστηράκι, περνώντας δίπλα από την Αρχαία Αγορά, για φαγητό στου Μπαϊρακτάρη. Φάγαμε και ξεκουραστήκαμε, προκειμένου να ανακτήσουμε δυνάμεις. Ανανεωμένοι πλέον, κατευθυνθήκαμε προς τη Βουλή. Ήρθε η μεγάλη στιγμή που θα μπαίναμε στη Βουλή.
Παρακολουθήσαμε πρώτα τους Εύζωνες της προεδρικής φρουράς να αποδίδουν τιμές στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη και θαυμάσαμε τις καταπληκτικές κινήσεις ακριβείας. Στην είσοδο, αφού χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, έγινε έλεγχος των αποσκευών μας και περάσαμε στο εσωτερικό του κτηρίου. Αρχικά παρακολουθήσαμε ένα βίντεο σχετικό με την ιστορία του κτιρίου,
Μεγάλη εντύπωση μας έκανε η μεγάλη φαρδιά σκάλα με το πυκνό κόκκινο χαλί την οποία ανεβήκαμε νιώθοντας σαν βασιλιάδες. Στον πάω όροφο είδαμε και τη μόνιμη έκθεση με τα προσωπικά αντικείμενα του Χαριλάου Τρικούπη και του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου παρατηρήσαμε κάποιες τοιχογραφίες με αναφορές στην Ελληνική Επανάσταση και κάποια δημοσιεύματα εφημερίδων που φυλάσσονται εκεί.
Έπειτα παρακολουθήσαμε δύο ντοκιμαντέρ σχετικά με ομιλίες του Γεωργίου Παπαδόπουλου και ένα σχετικό βίντεο για τη δημοκρατία. Συζητήσαμε με την ξεναγό ποια συναισθήματα «γεννήθηκαν» από αυτά που ακούσαμε. Μιλήσαμε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την κατάργηση της βασιλείας και τη Μεταπολίτευση.
Τελευταία αφήσαμε την αίθουσα του κοινοβουλίου. Οι εικόνες θα μας μείνουν αξέχαστες. Όταν καθίσαμε στα έδρανα των βουλευτών αισθανθήκαμε ότι είμαστε οι νέοι Βουλευτές της Ελλάδας. Δεν είχαμε ξαναέρθει στη Βουλή και η αίθουσα μας φάνηκε πιο μικρή απ’ ότι την είχαμε φανταστεί. Η ξεναγός μας εξήγησε σε ποιες θέσεις κάθεται ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί, οι επίσημοι, οι δημοσιογράφοι, οι επισκέπτες και οι διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες. Μάθαμε για τις συνεδριάσεις, τις ψηφοφορίες, τις εργασίες της Βουλής και τη διαδικασία που ακολουθεί ο κάθε βουλευτής για να πάρει το λόγο.
Βγαίνοντας ευχαριστήσαμε τους υπεύθυνους της ξενάγησης οι οποίοι μας μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια και βγάλαμε φωτογραφίες στον εξωτερικό χώρο.
Στη συνέχεια περπατήσαμε τη Βασιλίσσης Σοφίας είδαμε Πρεσβείες, μουσεία, βιβλιοθήκες, σχολές, πασίγνωστα ξενοδοχεία, προχωρήσαμε στην οδό Ηρώδου του Αττικού, είδαμε το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου. Μετά για καφέ και ψώνια στο Κολωνάκι, την παλιά Αριστοκρατική συνοικία των Αθηνών.
Αργά το απόγευμα πήγαμε στο Ζάππειο Μέγαρο, είδαμε τους στύλους του Ολυμπίου Διός και τον Εθνικό κήπο. Ζήσαμε από κοντά τον παλμό της μεγάλης πόλης και καταλάβαμε τη διαφορά από τον ρυθμό ζωής της ήσυχης πόλης μας.
Ήρθε όμως η ώρα της επιστροφής, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο για να αναχωρήσουμε.
Η εκδρομή αυτή ήταν πολύ σημαντική για όλα τα παιδιά, ήρθαμε πιο κοντά, γνωριστήκαμε καλύτερα, ανταλλάξαμε απόψεις, γελάσαμε, διασκεδάσαμε, ανοίξαμε τις καρδιές μας, γίναμε μια παρέα καθηγητές και μαθητές.
Ευχαριστούμε πολύ τους καθηγητές που μας συνόδευσαν : Ζάρα Αγορίτσα, Βαΐου Ιωάννα, Καλαμαρά Ρέα, Κλιάφα Βικτωρία, Τριάντη Χριστόφορο και Μυλωνά Αλίκη.

Προηγούμενο άρθρο Πορτοκάλια θα διανείμει ο Δήμος Τρικκαίων
Επόμενο άρθρο ΟΑΣΤ : Την Παρασκευή 12 Φλεβάρη η αγροτιά κατεβαίνει στην Αθήνα