Επίσκεψη Ν. Λέγκα στα ΤΕΙ


 Συνάντηση με εκπροσώπους των σπουδαστών, του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού είχε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ν. Λέγκας ο οποίος επισκέφτηκε τα Τμήματα του Παραρτήματος Τρικάλων των ΤΕΙ.

 Στις συζητήσεις όπου κυριάρχησε η διερεύνηση λύσεων για τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ με στόχο τη στήριξη της παραμονής λειτουργίας τους στο Νομό Τρικάλων, ο πρώην Υφυπουργός τόνισε:

«Τα Τμήματα των ΤΕΙ έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιου διαχειριστικού τύπου προβλήματα που αφορούν την υλικοτεχνική υποδομή, τη στέγαση καθώς επίσης και το ζήτημα της γραμματειακής υποστήριξης.

Τα θέματα αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν μείζονα και σε καμία περίπτωση λόγος αμφισβήτησης της λειτουργία των ΤΕΙ στο Νομό Τρικάλων. Είναι ζητήματα που συναντώνται και σε άλλα τμήματα ΤΕΙ και τα οποία επιλύονται ακόμη και μέσα από υπηρεσιακές διαδικασίες.

Το 2008 πήραμε την απόφαση να ξεκινήσει η λειτουργία 2ου ΤΕΙ στα Τρίκαλα.

Μάλιστα, είχα την τιμή να συνυπογράφω την απόφαση, ως Υφυπουργός Οικονομικών, με τον συνάδελφό μου Σπύρο Ταλιαδούρο.

Προσπαθήσαμε, από την πρώτη στιγμή, να επιλύσουμε τα λειτουργικά προβλήματα που ήταν αναμενόμενο ότι θα εμφανίζονταν σε ένα νεότευκτο εκπαιδευτικό φορέα. Ανταποκρινόμενοι δε σε σχετικό αίτημα του ΤΕΙ Θεσσαλίας, υπογράψαμε και τη σχετική απόφαση έγκρισης δαπάνης για την κάλυψη της γραμματειακής υποστήριξης.

Οι οιωνοί μ’ άλλα λόγια ήταν άριστοι, καλύτεροι από κάθε άλλο Τμήμα, κάτι που αναγνωρίζουν και οι φοιτητές, οι οποίοι κάνουν λόγο για τις πολύ καλές συνθήκες εκπαίδευσης και της γενικότερης λειτουργίας, αλλά και η τοπική κοινωνία η οποία αγκάλιασε και εξακολουθεί να αγκαλιάζει τα ΤΕΙ. Με άλλα λόγια τρέξαμε πιο γρήγορα από τους άλλους και τα καταφέραμε.

Το στόχο μας αυτό δεν θα τον εγκαταλείψουμε. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, τα δικά μας Τμήματα, τα Τμήματα των ΤΕΙ που λειτουργούν στα Τρίκαλα είναι πολύ καλύτερα, περισσότερο ανταγωνιστικά και πολύ πιο βιώσιμα από άλλα που λειτουργούν στην υπόλοιπη χώρα. Κι αυτά τα αντικειμενικά κριτήρια δεν μπορεί κανείς να τα παραβλέψει.

Αυτό που ωστόσο θα πρέπει να μας προβληματίσει σήμερα είναι τα όσα κυοφορούνται στο πλαίσιο των διαφαινόμενων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση μέσα από ένα Καλλικράτη για την Παιδεία.

Απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις πρέπει να σταθούμε κριτικά. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της βιωσιμότητας αυτών των Τμημάτων η οποία μπορεί να προκύψει μέσα από την ενίσχυση του διδακτικού προσωπικού αλλά και μέσα από τη λειτουργική αυτοτέλεια του Παραρτήματος Τρικάλων, το οποίο θα πρέπει να μετατραπεί και να αναβαθμιστεί σε Σχολή.

Είναι σαφές ότι μέσα από μια τέτοια διαδικασία η οποία θα χαρακτηρίζεται από συνέργειες από διαλειτουργικότητα κι από οικονομίες κλίμακας, θα ενισχυθεί η προστατευτική ομπρέλα απέναντι στα όποια σχέδια εξυφαίνονται σχετικά με το νέο χωροταξικό χάρτη στην Εκπαίδευση.

Eίμαι βέβαιος ότι κάθε κίνηση που έχει ως στόχο να ανατρέψει την προσπάθεια που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Τρικαλινή κοινωνία θα μας βρει απέναντί της.

Γιατί θα βρίσκεται απέναντι και σε πλήρη αναντιστοιχία με την προσπάθεια που κάνει ο Νομός Τρικάλων με στόχο τη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και την ισόρροπη ανάπτυξη.

Προηγούμενο άρθρο Καλά Χριστούγεννα κ. Σκρουτζ
Επόμενο άρθρο Οι αιτήσεις Τρικαλινών για ρύθμιση ξεπερνά κάθε εκτίμηση