Ανενεργό παραμένει το φράγμα της Μεσοχώρας, ένα έργο που έχει ολοκληρωθεί εδώ και μία δεκαετία. Το γεγονός ότι το φράγμα δεν λειτουργεί, έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται κάθε χρόνο 384 εκατ. KWh καθαρής ενέργειας και ταυτόχρονα ετήσια έσοδα 28 εκατ. ευρώ. Παράλληλα κάθε χρόνο δίδονται πάνω από 20 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί.
Η ανάγκη λειτουργία τους φράγματος της Μεσοχώρας καθίσταται για τους λόγους αυτούς περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
Στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Τρικάλων θα απαντήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:
Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ: Λειτουργία του Φράγματος της Μεσοχώρας Τρικάλων
Ανενεργό παραμένει το φράγμα της Μεσοχώρας Τρικάλων, παρότι το έργο έχει ολοκληρωθεί εδώ και περίπου μία δεκαετία και έχει κοστίσει περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων (ΕΕΜΦ), το Φράγμα της Μεσοχώρας είναι αποκλειστικά υδροηλεκτρικό έργο. Δεν σχετίζεται πλέον με το έργο της εκτροπής του Αχελώου, καθώς γι’ αυτό αρκεί ο ταμιευτήρας του φράγματος της Συκιάς, που εξασφαλίζει τα απαιτούμενα νερά εκτροπής προς τη Θεσσαλία αφού η εκτρεπόμενη ποσότητα των 1.200 εκατ. κυβικών μέτρων περιορίστηκε σε 600 εκατ. κυβικά μέτρα/χρόνο.
Παρότι οι αποζημιώσεις των κατοίκων της περιοχής, πλην Μεσοχώρας, έχουν δοθεί και το κόστος που απαιτείται για την έναρξη της παραγωγής ενέργειας (υπολογίζεται σε 125 εκατ. € και αφορά απαλλοτριώσεις, έργα υποδομής μετεγκατάστασης οικισμού, κλπ) αναλαμβάνεται από τη ΔΕΗ, το φράγμα της Μεσοχώρας δεν λειτουργεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 384 εκατ. KWh το χρόνο καθαρής ενέργειας και την ταυτόχρονη ετήσια απώλεια εσόδων 28 εκατ. €, ενώ κάθε χρόνο δίδονται πάνω από 20 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί.
Παρά τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες προηγούμενων κυβερνήσεων και διοικήσεων της ΔΕΗ, το έργο δεν έχει ακόμη αποσυνδεθεί από την εκτροπή του Αχελώου, παρά την προφανή μη συνάφειά του.
Επειδή η λειτουργία του έργου, με βάση τις μελέτες, θα μετατρέψει τον ποταμό σε λίμνη, χωρίς αυτό να συνιστά αρνητική περιβαλλοντικά εξέλιξη (οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχουν καταγραφεί στο στάδιο της κατασκευής και πλέον με κατάλληλες παρεμβάσεις θα έχουμε αναβάθμιση του περιβάλλοντος), θα ενισχύσει την ομορφιά και τη βιοποικιλότητα της περιοχής, θα εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα, θα συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και θα δώσει αναπτυξιακή προοπτική (τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή) δημιουργώντας άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας,
Επειδή η λειτουργία του φράγματος θα επιτρέψει την παραγωγή καθαρής και ανανεώσιμης υδροηλεκτρικής ενέργειας, που ισοδυναμεί με την κατασκευή Φωτοβολταϊκών Πάρκων έκτασης 7.000 στρεμμάτων γεωργικής γης που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην γεωργική παραγωγή,
Επειδή έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για την κατασκευή του έργου και χάνονται σημαντικά έσοδα για περίπου δέκα χρόνια από τη μη λειτουργία του
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Τι προτίθεται να πράξει και σε ποια χρονοδιαγράμματα ούτως ώστε να λειτουργήσει το φράγμα της Μεσοχώρας;
- Τι προτίθεται να πράξει και σε ποια χρονοδιαγράμματα ώστε να αποσυνδεθεί το συγκεκριμένο έργο από το έργο της εκτροπής του Αχελώου;
- Τι προτίθεται να πράξει και σε ποια χρονοδιαγράμματα για την αποκατάσταση των κατοίκων της Μεσοχώρας;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ
15 /10 / 12