Στις 4 Απριλίου 2014 το σχολείο μας, 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων, πραγματοποίησε μια εκπαιδευτική εκδρομή για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου με προορισμό την γραφική Πάργα.
Νωρίς το πρωί ξεκινήσαμε την περίφημη εκδρομή μας. Η απόσταση ήταν αρκετά μεγάλη αλλά η διαδρομή μαγευτική γεμάτη από εναλλασσόμενα τοπία με διαφορετική βλάστηση και υψομετρικές διαφορές. Περάσαμε τη γειτονική Καλαμπάκα και μετά από περίπου 3 ώρες ταξίδι φτάσαμε στις πηγές του Αχέροντα. Κάναμε έναν περίπατο κατά μήκος του ποταμού θαυμάζοντας τα καταγάλανα και παγωμένα νερά του. Ο Αχέροντας είναι ποταμός της Ηπείρου, ο οποίος διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Τα νερά του εκβάλλουν στο Ιόνιο Πέλαγος όπου σχηματίζουν Δέλτα. Ο Αχέροντας ήταν γνωστός και ως Μαυροπόταμος, Φαναριώτικος ή Καμαριώτικο ποτάμι. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Αχέρωναποτελεί τον ποταμό εκείνο, τον διάπλου του οποίου έκανε ο «ψυχοπομπός» Ερμής παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Ο ποταμόςΑχέρων διασταυρωνόταν με τους Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό, στο σημερινό χωριό Μεσοπόταμος, στο σημείο όπου βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα.
Επόμενος προορισμός μας ήταν το ξακουστό αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Το Νεκρομαντείο είναι κτισμένο στην κορυφή ενός λόφου και για την κατασκευή του χρειάστηκε να ισοπεδωθεί ο βράχος. Αποτελείται από το κυρίως ιερό, που χωρίζεται σε δύο πλάγια κλίτη και σε μια κεντρική αίθουσα, κάτω από την οποία βρίσκεται η υπόγεια αίθουσα, η οροφή της οποίας στηρίζεται σε δεκαπέντε πώρινα τόξα. Κάναμε περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στη συνέχεια κατεβήκαμε στην υπόγεια αίθουσα, το σκοτεινό ανάκτορο της Περσεφόνης και του Άδη.
Αφήσαμε συνεπαρμένοι αυτόν τον τόπο και πήραμε τον δρόμο για την Πάργα. Η Πάργα είναι παραθαλάσσια κωμόπολη που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας και αποτελεί οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής. Η πόλη διαθέτει πολλά αξιοθέατα. Ένα σημαντικό αξιοθέατο είναι το μεσαιωνικό κάστρο της Πάργας το οποίο υψώνεται στη δεξιά πλευρά της και προφύλασσε την νοτιοδυτική πλευρά της πόλης. Άλλα αξιοθέατα είναι: το νησάκι με την εκκλησία της Παναγίας, το εκκλησιαστικό μουσείο, στο κέντρο της πόλης, ο ναός του Αγίου Νικολάου, Πολιούχος της Πάργας, το Μοναστήρι της Αγίας Βλαχέρνας, το εκκλησάκι στου Αι. Σώστη κάτω από το βράχο σε μοναδικό τοπίο πάνω από την ομώνυμη παραλία και τα φυσικά σπήλαια στο Λίχνο.
Φτάσαμε σε αυτή τη μαγευτική πόλη γύρω στις 14:00μμ και καθίσαμε σε μια παραδοσιακή ταβέρνα για φαγητό. Μόλις τελειώσαμε περιηγηθήκαμε στην πόλη και αγοράσαμε αναμνηστικά για να θυμόμαστε για πάντα αυτή την εκδρομή. Κατά τις 16:00μμ συγκεντρωθήκαμε και ξεκινήσαμε για το περίφημο κάστρο της Πάργας. Θαυμάσαμε την υπέροχη θέα και κάναμε περιήγηση στον ιστορικό χώρο. Η ώρα όμως είχε περάσει. Είχε αρχίσει να σουρουπώνει και έπρεπε να επιστρέψουμε στα Τρίκαλα. Η εικόνα όμως της Πάργας τυπώθηκε μέσα μας ανεξίτηλα και οι αναμνήσεις αυτής της εκδρομής θα μας συνοδεύουν για πάντα.
Από τις Μπλαντή Νικολέτα & Κωνσταντάκου Σωτηρία, μαθήτριες Α΄Τάξης 3ου Γυμνασίου Τρικάλων