Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων


Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 17-5-2012, στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού της Εταιρείας Κλιάφα, φιλολογική εκδήλωση με θέμα «“Ο ύπνος των Γενναίων” του Οδυσσέα Ελύτη: Το πολιτικό εκτόπισμα του ποιητικού οράματος», την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων, σε συνεργασία με   τις Σχολικές Συμβούλους Φιλολόγων, κα Ευαγγελή Κοτρώτσιου και κα Ιουλία Κανδήλα, και την Φιλολογική, Ιστορική, Αρχαιολογική, Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.). Εισηγητής ήταν ο κ. Θωμάς Μπεχλιβάνης, Διδάκτωρ Φιλολογίας – Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων – Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Πρόεδρος του Συνδέσμου κα Γεωργία Κολοβελώνη, η οποία, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, αφού τόνισε ότι «πρόκειται για έναν ποιητή, το πολυσχιδές έργο του οποίου αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νεοελληνική λογοτεχνία», ευχήθηκε, χρησιμοποιώντας τα λόγια του ποιητή, «να ανακαλύψουμε σήμερα τις μυστικές σχέσεις των εννοιών και να τις περπατήσουμε σε βάθος, ώστε να βγούμε σε ένα άλλο είδους ξέφωτο που είναι η Ποίηση».

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό η Σχολική  Σύμβουλος κα  Κοτρώτσιου και η κα  Κανδήλα, με τη διπλή ιδιότητα της Σχολικής Συμβούλου και της Προέδρου της Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.

Ο εισηγητής κ. Θωμάς Μπεχλιβάνης, αναπτύσσοντας το ενδιαφέρον και εξαιρετικά επίκαιρο θέμα του, επεσήμανε  ότι «αν η  ιστορική εξέλιξη υπακούει στη λογική της δύναμης και των σκοπιμοτήτων που υπηρετεί, η ποίηση βρίσκεται στον αντίποδά της. Υπερασπίζεται τις πηγαίες εκφράσεις της ζωής, τον πλούτο που αυτές προσφέρουν  στον ψυχικό και πνευματικό κόσμο του ανθρώπου». Παράλληλα σημείωσε ότι «η απεξάρτηση του ανθρώπου από τους μηχανισμούς της εξουσίας, η σύνδεσή του με την αλήθεια της φύσης, η ανιδιοτέλεια, ο αγώνας για τη δικαιοσύνη και η απαλλαγή του από την αλλοτριωτική διάβρωση του πλούτου, αποτελούν βασικές όψεις της πολιτικής σκέψης του Ελύτη, ενταγμένες μέσα στο  ποιητικό του σύμπαν», αναφέροντας ότι  «το ποίημα αυτό, ένα ποιητικό όραμα για τη δυνατότητα αποκατάστασης του κοινωνικού βίου των ανθρώπων στη βάση του φυσικού δικαίου και της αγνότητας που αυτό επιτάσσει, αποτελεί ταυτόχρονα και έναν πολιτικό οδηγό, όχι με τον τρόπο που τον εννοούν οι φορείς της εξουσίας (κόμματα κτλ), αλλά με τον τρόπο που τον εννοεί η αληθινή ποίηση – έναν οδηγό για την πραγμάτωση της συνολικής ελευθερίας , για να λάβουνε εκδίκηση τα όνειρα της ανθρωπότητας και του κάθε ανθρώπου χωριστά».

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επόμενο άρθρο Ξεκίνησε το Μεσογειακό Πρωτάθλημα Πάλης Ανδρών και Γυναικών που διοργανώνεται 18-19-20 Μάιου του 2012