Εκδήλωση ευαισθητοποίησης των παιδιών για θέματα βίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων


Την Τρίτη 7 Οκτωβρίου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων οργανώνουν στο Παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στις 5 το απόγευμα, εκδήλωση για τα παιδιά των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Δημοτικού.

       Η ψυχολόγος Βασιλική Γκουγκουστάμου & η κοινωνική λειτουργός Χρυσάνθη Τζήκα θα αφηγηθούν και θα δραματοποιήσουν το παραμύθι με τίτλο « Ηρεμία, έξω η βία !!» της GirardetSylvie.

       Η δράση αποσκοπεί στην αφύπνιση και  ευαισθητοποίηση των παιδιών για την αντιμετώπιση και  ανατροπή της ζοφερής αυτής πραγματικότητας.

 

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά περιστατικά βίας και παραβατικότητας σε Γυμνάσια, Λύκεια αλλά πλέον και σε Δημοτικά σχολεία. Οι οικονομικές ανισότητες, οι καινούριες μορφές ψυχαγωγίας, ο ρατσισμός, η έλλειψη του χρόνου των γονέων και τα λάθος πρότυπα είναι κάποιες από τις αιτίες που ευνοούν παραβατικές συμπεριφορές.

Η άσκηση βίας έχει σαν αποτέλεσμα την αντίδραση και την εκδικητική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα η βία να προκαλεί τη βία, και όταν μιλάμε για βία δεν εννοούμε μόνο τη σωματική, αλλά και τη ψυχολογική και λεκτική βία, μορφές που κάποιες φορές είναι πιο επιβλαβείς για το παιδί από τη σωματική, επηρεάζουν τη ψυχοσύνθεσή του και σημάδια δεν επουλώνονται εύκολα.

 Σχετική έκθεση της UNICEF με τίτλο «Κρυμμένη σε κοινή θέα» βασίζεται σε στοιχεία από 190 χώρες, τεκμηριώνοντας τη βία σε μέρη όπου τα παιδιά θα πρέπει να είναι ασφαλή: στην κοινότητα, στο σχολείο, στο σπίτι τους. Περιγράφει λεπτομερώς τις διαρκείς, συχνά δια μέσου ολόκληρων γενεών συνέπειες της βίας, διαπιστώνοντας ότι τα παιδιά που εκτίθενται στη βία είναι πιο πιθανό να γνωρίσουν την ανεργία, να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και να γίνουν βίαια προς τους άλλους. Οι συγγραφείς της έκθεσης επισημαίνουν ότι τα δεδομένα προέρχονται μόνο από άτομα που ήταν ικανά και πρόθυμα να απαντήσουν και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύουν τις ελάχιστες εκτιμήσεις.

Στοιχεία για την Ελλάδα που περιλαμβάνονται στην έκθεση επισημαίνουν ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 39 χωρών που απαγορεύουν τη σωματική τιμωρία των παιδιών σε κάθε περιβάλλον καθώς και στο σπίτι (2006). Όμως επισημαίνουν επίσης την εξάπλωση του φαινομένου τουσχολικού εκφοβισμού (bullying) που παρουσιάζει οξεία άνοδο στη χώρα μας με το ποσοστό των παιδιών που παραδέχονται ότι άσκησαν εκφοβισμό σε άλλα παιδιά στο σχολείο τουλάχιστον μια φορά στους προηγούμενους 2 μήνες να ανέρχεται σε 27% μεταξύ των 11χρονων και να φθάνει στο 51% μεταξύ 15χρονων. Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά σωματικών συμπλοκών μεταξύ αγοριών-κοριτσιών στην εφηβεία (51%).

Η UNICEFυποδεικνύει έξι στρατηγικές ώστε να γίνει η κοινωνία στο σύνολό της, από τις οικογένειες μέχρι τις κυβερνήσεις, ικανότερη στην πρόληψη και τον περιορισμό της βίας κατά των παιδιών. Αυτές περιλαμβάνουν 1) την υποστήριξη των γονέων, κηδεμόνων και οικογενειών 2) την επιμόρφωση των παιδιών με δεξιότητες 3) την αλλαγή νοοτροπιών που ενθαρρύνουν τη βία και τις διακρίσεις 4) την παροχή  και προώθηση υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τα παιδιά 5) την ενίσχυση των δικαστικών, ποινικών και κοινωνικών συστημάτων και υπηρεσιών και 6) την αύξηση των διαθέσιμων δεδομένων και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη βία και το ανθρώπινο και κοινωνικο-οικονομικό κόστος της, προκειμένου να αλλάξουν οι νοοτροπίες και τα πρότυπα.

«Η βία κατά των παιδιών λαμβάνει χώρα κάθε μέρα, παντού. Και ενώ κατά κύριο λόγο βλάπτει ατομικά τα παιδιά, διαρρηγνύει επίσης τον κοινωνικό ιστό – υπονομεύοντας τη σταθερότητα και την πρόοδο. Αλλά η βία κατά των παιδιών δεν είναι αναπόφευκτη. Μπορεί να προληφθεί – αν αρνηθούμε να αφήσουμε τη βία να παραμένει στις σκιές,» δήλωσε Άντονι Λέικ. «Τα στοιχεία σε αυτή την έκθεση μας υποχρεώνουν να δράσουμε – για το καλό του κάθε ενός από όλα αυτά τα παιδιά ξεχωριστά και για τη μελλοντική δύναμη των κοινωνιών σε όλο τον κόσμο.»

      Καλούνται οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να ενθαρρύνουν την συμμετοχή των παιδιών σε τέτοιου είδους δράσεις.

Για την συμμετοχή στην εκδήλωση της Τρίτης 7/10/2014 η οποία θα επαναληφθεί την Τρίτη 14/10 απαιτείται προεγγραφή στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, Γαριβάλδη 8 (κτίριο Πνευματικού Κέντρου) τηλ. : 24313-53564/65

Προηγούμενο άρθρο Στήριξη της αγροτικής παραγωγής ζητούν οι γαλάζιοι βουλευτές του Νομού
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Παπαστεργίου με τον Διοικητή της ΣΜΥ