Εκδήλωση για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας στα Τρίκαλα


Πριν 13 χρόνια είχε οργανωθεί στο πνευματικό κέντρο Τρικάλων η πρώτη εκδήλωση για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Ο γράφων περίμενε τότε να έρθουν το πολύ 70 άτομα και με έκπληξη είδε να προσέρχονται πάνω από 150. Με την πάροδο των χρόνων έγινε αντιληπτό ότι η ΣΚΠ έχει ιδιαίτερη έξαρση στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας, γι’ αυτό και αποφασίστηκε να γίνει ξανά εκδήλωση την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Τρικάλων στις 11:00 πμ.

Η ΣΚΠ είναι μια πάθηση η οποία έχει ιατρικές και κοινωνικές πτυχές, ενώ εμπλέκονται σε αυτή πολλές ιατρικές ειδικότητες και το κοινωνικό περιβάλλον του ασθενούς. Επίσης, εμπλέκεται το κράτος με την παρουσία του ή πολλές φορές με την απουσία του, την νομοθεσία που υπάρχει και τις παροχές που κάθε φορά δίνει.

Σίγουρα η κατάσταση στη ΣΚΠ δεν είναι η ίδια με αυτή που υπήρχε πριν από 20 χρόνια. Η πάθηση δεν προκαλεί τον φόβο που προκαλούσε παλιά, ενώ υπάρχουν πλέον πολλά φάρμακα που διαθέτουν οι γιατροί και έχει γίνει πιο κατανοητή η ανάγκη ομάδας στην οποία πρέπει να καταφεύγουν οι ασθενείς.

Πριν ένα μήνα έγιναν δύο σημαντικά συνέδρια τα οποία επιβεβαιώνουν την πρόοδο αυτή. Ένα ιατρικό στην Κοπεγχάγη, το ECTRIMSS, το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 7000 νευρολόγοι, και το συνέδριο της MSIF, της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη ΣΚΠ, στο Βερολίνο, το οποίο επιβεβαίωσε την πρόοδο που κάνουν παγκοσμίως οι Εταιρίες για τη ΣΚΠ για την έρευνα ενάντια στην πάθηση, αλλά και την υποστήριξη των ασθενών.

Αυτά τα νέα, αλλά και τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι ασθενείς στην Ελλάδα, και ειδικά στην επαρχία, θέλουμε να συζητήσουμε με ασθενείς, το οικογενειακό τους περιβάλλον, θεραπευτές διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και όσους ενδιαφέρονται για την πάθηση, στην εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσουν εξαίρετοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ κ. Αναστάσιος Ωρολογάς και οι Τρικαλινοί κ. Λαμπρινή Οικονόμου, Ψυχολόγος Υγείας και ο Γιάννης Λαμπρίδης, Φυσιοθεραπευτής. Σας περιμένουμε!

 

Κώστας Μιχαλάκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας για τη ΣΚΠ

 

Προηγούμενο άρθρο Βρέθηκαν ανθρώπινα οστά σε χωράφι στην Οξύνεια Καλαμπάκας
Επόμενο άρθρο Στο ΣΚΑΪ ο Κ. Σκρέκας για τα «αγροτεμάχια»