Εκδήλωση-Αφιέρωμα του ΚΚΕ & της ΚΝΕ για τα 71 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ


Συμπληρώνονται 71 χρόνια από τις 23 Φλεβάρη 1943, όταν ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ. Η ίδρυσή της αποφασίστηκε με πρόταση της ΟΚΝΕ(Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) με τη συμμετοχή όλων των οργανώσεων νέων που συμμετείχαν στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων (ΕΑΜΝ, το οποίο είχε ιδρυθεί με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ ένα χρόνο νωρίτερα), εκπροσώπων και άλλων οργανώσεων νεολαίας, αλλά και προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου, όπως ο Κ. Σωτηρίου, η Ρόζα Ιμβριώτη, η Μαρίας Σβώλου κ.ά.

Η ΕΠΟΝ έγραψε απαράμιλλες σελίδες ηρωισμού στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και μετά. Από τις γραμμές της πέρασαν 600.000 νέοι και νέες, από τους οποίους ένα μεγάλο ποσοστό εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Σε 1.300 υπολογίζονται οι ΕΠΟΝίτες αντάρτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός αυτών που έπεσαν στις διαδηλώσεις των πόλεων, που εκτελέστηκαν, που πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή που πιάστηκαν και βασανίστηκαν από τις αρχές κατοχής και τα όργανά τους.

Η ΕΠΟΝ ήταν ο μεγάλος τροφοδότης του αγώνα. Στις πόλεις, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στα εργοστάσια, στις γειτονιές οι ΕΠΟΝίτες κι οι ΕΠΟΝίτισσες πάλεψαν για το ψωμί και τη λευτεριά, οργάνωσαν λέσχες μάθησης πολιτικής – πολιτιστικής. Έδωσαν από την πρώτη στιγμή τη μάχη κατά της επιστράτευσης, συνέβαλαν στη μάχη κατά της πείνας, πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις στις πόλεις, στις απεργίες και σε σαμποτάζ κατά του εχθρού, βοήθησαν καθοριστικά στις εκλογές της ΠΕΕΑ (μυστικά τον Απρίλη του 1944), έδωσαν μάχη ενάντια στα ναρκωτικά, που οι Εγγλέζοι ιμπεριαλιστές προσέφεραν «απλόχερα» στην επαναστατημένη νεολαία μετά την απελευθέρωση. Αντίστοιχα, η δράση της ΕΠΟΝ και στα χωριά στάθηκε ένα μεγάλο σχολείο και φανέρωσε πόσες δυνάμεις έχει ο λαός μας, παίζοντας στα χρόνια της μαύρης σκλαβιάς σπουδαίο πολιτιστικό ρόλο. Αξιοσημείωτη εξάλλου είναι και η εκδοτική δραστηριότητα της ΕΠΟΝ με το περιοδικό της, τη «Νέα Γενιά» να κυκλοφορεί από το Μάρτη του 1943 έως τον Οκτώβρη του 1947(κάποια τεύχη του οποίου εκδόθηκαν στα Τρίκαλα) , αλλά και με δεκάδες άλλα παράνομα περιοδικά και αντιστασιακά έντυπα στην επαρχία.

Χιλιάδες ανταρτόπαιδα-αετόπουλα έγιναν φωτεινά παραδείγματα για το λαό και τη νεολαία, φωτίζοντας με τα ιδανικά τους το δρόμο της ανειρήνευτης πάλης. Στελέχωσαν τον ΕΛΑΣ και αργότερα το ΔΣΕ, δίνοντας λαμπρό παράδειγμα και στην κορυφαία φάση της ταξικής πάλης στην ιστορία της πατρίδας μας.

Σήμερα, 71 χρόνια μετά, όλα αυτά αποτελούν πλούτο και παρακαταθήκη για το κίνημα, προσφέρουν υλικό για μελέτη , γνώση της ιστορίας ,παραδειγματισμό από τα πάμπολλα ηρωικά παραδείγματα που έχει να επιδείξει η ΕΠΟΝ στην εποχή της. Να παραδειγματιστούμε μπροστά στους αγώνες για μόρφωση, δουλειά, ενάντια στα ναρκωτικά, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, του κεφαλαίου που μόνο νέα βάσανα θα φέρει στο λαό και στη νεολαία. Για μια πολιτική υπέρ των συμφερόντων του λαού και όχι των μονοπωλίων, της μία εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, που θα εκφράζει τα συμφέροντα του λαού, των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δραστήρια συμμετοχή μας στους καθημερινούς αγώνες του λαού μας, που αναπόφευκτα θα ενταθούν και θα δυναμώσουν, με τη δημιουργία της λαϊκής συμμαχίας για τη λαϊκή που θα ανοίξει το δρόμο για συνολικότερες ανατροπές στο πεδίο της εξουσίας και της οικονομίας, για ν’ ανοίξει ο δρόμος για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία

Την ημέρα-σταθμό που συμβολίζει την ίδρυση της ΕΠΟΝ επιλέγουν οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ στα Τρίκαλα διοργανώνουν εκδήλωση-αφιέρωμα με θέμα:

«Η νέα γενιά έχει ιδανικά ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά»

Την Κυριακή 23 Φλεβάρη , στις 7μμ, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Τρικάλων.

Προηγούμενο άρθρο Στις 15 και 16 Μαρτίου θα γιορταστεί φέτος η επέτειος του Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο Για 8η χρονιά στα Τρίκαλα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου με 600 αθλητές