Εισηγητής της Ν.Δ. ο Ν. Λέγκας στο ασφαλιστικό του Δημοσίου


Τις βίαιες, αντιφατικές και ατεκμηρίωτες ρυθμίσεις του σχεδίου Νόμου για το  ασφαλιστικό καθεστώς του Δημοσίου 

ανέδειξε ο βουλευτής Τρικάλων Ν. Λέγκας, ως βασικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρώην Υφυπουργός, τόνισε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο είναι το δίδυμο παράγωγο της ασφαλιστικής λογικής που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ για το Σύστημα, καθώς επιχειρεί βίαιες και σαρωτικές ανατροπές στον προγραμματισμό της ζωής εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, με βέβαιο αποτέλεσμα την κοινωνική αναταραχή εξαιτίας της κατεδάφισης δικαιωμάτων, της ανατροπής της ασφάλειας δικαίου και των έννομων σχέσεων που καλόπιστα έχουν συναφθεί.  Την ώρα που δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη δημιουργία κοινωνικών αντίβαρων (γονικές άδειες, βρεφονηπιακοί σταθμοί, άλλες υποδομές) που θα ισορροπούσαν, έστω και κατά ένα ποσοστό, την ανατροπή που θα σημειωθεί στη ζωή χιλιάδων οικογενειών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ν. Λέγκας, δικαιολογώντας το χαρακτηρισμό βίαιες τόνισε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, σε ελάχιστο χρόνο (3 χρόνια) επέρχονται πολύ μεγάλες αλλαγές. Σε ευαίσθητες μάλιστα ομάδες όπως οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά ή γυναίκες με τρία παιδιά και  άνω, οι οποίες επιβαρύνονται ακόμη και με 15 χρόνια πρόσθετης εργασίας. Όπως οι νέοι ένστολοι οι οποίοι, ενώ σήμερα συνταξιοδοτούνται με 25 χρόνια υπηρεσίας, με τις νέες ρυθμίσεις θα χρειάζονται 40 έτη (35+ 5 πλασματικά) ή θα παίρνουν σύνταξη στα 60.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε επίσης τις ρυθμίσεις αντιφατικές καθόσον, ενώ το δημογραφικό πρόβλημα εντοπίζεται ως ο βασικότερος παράγοντας για το ασφαλιστικό, η κατάργηση των ορίων ηλικίας στις γυναίκες με ανήλικα παιδιά και στις γυναίκες με τρία παιδιά και άνω, υπονομεύει περαιτέρω την αντιμετώπισή του.

Επιπλέον, υπογράμμισε, θα έχουμε το ασφαλιστικό παράδοξο με εργαζόμενους να υπάγονται στον κλάδο ασφάλισης του ΙΚΑ για την κύρια ασφάλιση και σε κλάδους ασφάλισης του Δημοσίου για την επικουρική.

Οι ρυθμίσεις, πρόσθεσε ο Ν.Λέγκας,  είναι και ατεκμηρίωτες καθ’ όσον στηρίζονται σε τεχνικά σημειώματα. Ειδικά για την κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων, δεν υπάρχει αναλογιστικό μοντέλο, καθόσον τα στοιχεία είναι φύσει προκαταρκτικά, όπως παραδέχεται η ίδια η Έκθεση. Και δεν υπάρχει εκτίμηση για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των επιμέρους ρυθμίσεων. Η Έκθεση του Γ.Λ.Κ είναι αποκαλυπτική, καθόσον το κόστος προσδιορίζεται μόνο σε τρεις περιπτώσεις. Δεν μπορεί με τέτοιο ατεκμηρίωτο τρόπο, με μελέτες ή μάλλον με εκθέσεις της στιγμής, να παίρνονται αποφάσεις ζωής, είπε χαρακτηριστικά.

   

Ο βουλευτής της Ν.Δ υπογράμμισε ακόμη ότι οικοδομείται ένας μηχανισμός μείωσης των συντάξεων, στον οποίο κυριαρχεί ο στόχος του περιορισμού του συνταξιοδοτικού κόστους, κατά 2,5% του ΑΕΠ, στα επόμενα 50 χρόνια. Στόχος δημοσιονομικού και όχι αναλογιστικού χαρακτήρα.

Οι ρυθμίσεις αυτές επισήμανε ο Ν. Λέγκας, δεν εισήχθησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Απόδειξη ότι ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε σε προηγούμενη συνεδρίαση, ότι οι πρωτοβουλίες αυτές ανήκαν στην Κυβέρνηση και μόνο στην   Κυβέρνηση.

Ο Τρικαλινός βουλευτής ζήτησε από την κυβέρνηση να εξηγήσει τι συνέβη κι άλλαξε η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιας και τον Ιούλιο του 2009, οι υπηρεσίες της είχαν αναγνωρίσει ότι η συμμόρφωση της χώρας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σχετικά με την εξομοίωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών, θα έπρεπε να γίνει χωρίς την πρόκληση εκτεταμένης κοινωνικής αναστάτωσης.

Δεν μπορεί με τέτοιο ατεκμηρίωτο τρόπο, με μελέτες ή μάλλον με εκθέσεις της στιγμής, να παίρνονται αποφάσεις ζωής, κατέληξε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας.

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο Aνταποδοτικά οφέλη στις εργαζόμενες μητέρες πρότεινε η Σούλα Μερεντίτη