Εγκαινιάστηκε η έκθεση έργων του Δημοσθένη Κοκκινίδη


Η Δ/ση Αθλητισμού και Πολιτισμού του ΟΑΠΚΦΑ Δήμου Τρικκαίων «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» σε συνεργασία με το ΙΔΡΥΜΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΜΑΚΡΗ, ΙΑΤΡΟΥ παρουσιάζουν την έκθεση «Δημοσθένης Κοκκινίδης Ζωγραφική». Πρόκειται για μια συλλογή αντιπροσωπευτικών έργων  του ζωγράφου που φιλοξενείται στη  «Στέγη Τέχνης & Πολιτισμού» του Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή,  Ιατρού , Βύρωνος και Γαριβάλδη, Τρίκαλα.

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00 – 13.00 και 18.00 – 20.00, Σάββατο 11.00 – 13.00.

Πληροφορίες τηλ. 24310 76613 (Δ/νση Πολιτισμού),  24310 63960 (Στέγη Τέχνης & Πολιτισμού).

20111129_Kokkonidis_egkainiaΗ έκθεση εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 8μ.μ. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Αντ. Λάππας, η κ. Βάσω Κάκλα Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΠΚΦΑ Δήμου Τρικκαίων «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» και η κ. Στεφανία Τριγώνη εκ μέρους του Ιδρύματος Λεωνίδα κ. Μακρή Ιατρού. Στα εγκαίνια ήταν παρών και ο Δημοσθένης Κοκκινίδης ο οποίος και μίλησε για τα έργα του και την φιλοξενία της συλλογής στα Τρίκαλα. αναφέρθηκε  Παρευρέθηκαν επίσης μέλη της Δημοτικής Αρχής,  εκπρόσωποι εκκλησιαστικών, στρατιωτικών και λοιπών αρχών του τόπου.

Η προσέλευση του φιλότεχνου κοινού ήταν εντυπωσιακή δικαιώνοντας  τους στόχους των διοργανωτών.  Ο επιμελητής της έκθεσης κ. Γιάννης Μπόλης μαζί με τον ζωγράφο κ. Δημοσθένη Κοκκινίδη ξενάγησαν το κοινό  στις ενότητες της έκθεσης σε μια πορεία γνωριμίας και κατανόησης της ζωγραφικής πορείας και εξέλιξης του καλλιτέχνη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 39 συνθέσεις του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Δημοσθένη Κοκκινίδη, ενός δημιουργού του οποίου η προσφορά δεν περιορίστηκε μόνο στην καλλιτεχνική έκφραση, αλλά με την προσωπικότητα, τη διδασκαλία του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, τη θεσμική παρουσία του στα εικαστικά πράγματα και τις παρεμβάσεις του έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Το κοινό  έχει την ευκαιρία να γνωρίσει πίνακες του ζωγράφου που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μέχρι σήμερα -συγκεκριμένα συνθέσεις από τις ενότητες Προσφυγικά-Κυκλάδες, Πόλεμος-Βία-Βιετνάμ, Των δε κακών μνήμη, Δικαστές, Ταυτότητες, Μητρότητα, Διαμαρτυρίες, Θάλασσες, Μυθολογικοί Συνειρμοί, Δοκιμασία της υπέρβασης, Στην Πέπη. Οι συνθέσεις αυτές αποτυπώνουν το απόλυτα προσωπικό ιδίωμα του δημιουργού τους, τη συνοχή και την ποιότητα των μορφοπλαστικών και πνευματικών ενδιαφερόντων του, καταγράφοντας τη μετάβασή του από τον κοινωνικοπολιτικό χώρο στον φυσικό και εν συνεχεία τον μεταφυσικό.

Όπως επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Μπόλης: «Η ταξινόμηση της δουλειάς του Κοκκινίδη σε ενότητες, όπως ο ίδιος τις οριοθετεί, έρχεται κυρίως να τεκμηριώσει, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, τον ενιαίο χαρακτήρα της δημιουργίας του, την προσήλωσή του σε μια, χωρίς παρεκκλίσεις, διαδρομή, τη βούλησή του να κινηθεί μέσα στα όρια της καθαρής ζωγραφικής έκφρασης και διαδικασίας, καταδεικνύοντας το πόσο ζωντανή και ανθεκτική παραμένει παρά τις ποικίλες αμφισβητήσεις. Μας επιτρέπει, ταυτόχρονα, να ανιχνεύσουμε επιδράσεις, επιλογές και ευρύτερες αναφορές, όλη την έκταση και το άπλωμα των τεχνοτροπικών και θεματικών του ενδιαφερόντων. Στις συνθέσεις του, μορφή και περιεχόμενο, σημαίνον και σημαινόμενο συνενώνονται. Η αποδέσμευση από κάθε συμβατική αντίληψη χρωματικής αρμονίας του επιτρέπει να χειριστεί το χρώμα με μοναδική τόλμη, αξεπέραστη καθαρότητα και ένταση. Παράλληλα, η διαλεκτική της αντιπαράθεσης (συγκεκριμένου και αφηρημένου, φανταστικού και πραγματικού, αντικειμενικού και υποκειμενικού), η διάθεση υπέρβασης, η πολλαπλότητα και η αμφισημία έχουν ουσιαστική παρουσία σε όλες τις φάσεις της ζωγραφικής του».

Εξαιρετικός ζωγράφος και διανοούμενος, πνευματικός άνθρωπος, χαρισματική προσωπικότητα και ευαίσθητος δέκτης της πραγματικότητας και της εποχής του, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης, έδωσε ένα σύνθετο και πολυδιάστατο έργο, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται ο Άνθρωπος.

Η καλαίσθητη έκδοση-λεύκωμα που συνοδεύει την έκθεση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή -ιατρού, Τρίκαλα Θεσσαλίας.

Προηγούμενο άρθρο ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Επόμενο άρθρο Διεξαγωγή σεμιναρίων από το ΤΕΕ