Πρωτοσέλιδο

Δ. Τρικκαίων: Συνεργασία χωρίς πανικό για τον κορονοϊό


Χωρίς πανικό και με πιστή τήρηση των συμβουλών του ΕΟΔΥ, το πλαίσιο της σύσκεψης για τον κορονοϊό στο Δημαρχείο Τρικκαίων. Το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Μαρτίου 2020 ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου συγκάλεσε σύσκεψη με τους εκπροσώπους του νοσοκομείου Τρικάλων, του Ιατρικού, Οδοντιατρικού Φαρμακευτικού Συλλόγων Τρικάλων και τη συμμετοχή της αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας.
Η συζήτηση κινήθηκε σε δύο άξονες: τα υπάρχοντα μέτρα του ΕΟΔΥ και συνολικά των υγειονομικών υπηρεσιών, και τις ενέργειες του Δήμου Τρικκαίων.
Αρχικώς, ο Δήμαρχος Τρικκαίων υπενθύμισε τα μέτρα που έχουν  ήδη ληφθεί:
– ματαίωση καρναβαλικών εκδηλώσεων
– παροχή αντισηπτικών στα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς
– συμβουλές στα ΚΑΠΗ για την πιστή τήρηση των οδηγιών
– διευκρίνιση ότι σχολικές μονάδες κλείνουν ΜΟΝΟ με απόφαση των Υπουργών Παιδείας  και Υγείας, μετά από γνώμη της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά του κορωνοϊού
– ειδική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου (trikalacity.gr) για τον ιό, τα μέτρα, τις επί μέρους προφυλάξεις και διατάξεις.
Ο Δήμος Τρικκαίων βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, συστήνει πιστή τήρηση των υπαρχόντων μέτρων προφύλαξης και θα διανείμει ενημερωτικά φυλλάδια, όταν αυτά του διατεθούν.
Επίσης, η συζήτηση περιστράφηκε σε θέματα ενημέρωσης από τις έγκυρες, εγκεκριμένες κρατικές δομές, συστήνοντας σε όλους τους πολίτες των Τρικάλων, να απευθύνονται στον ΕΟΔΥ (210 52.12.000 και 210.52.12.054) για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με τη συγκεκριμένη λοίμωξη.
Οι παριστάμενοι επιστήμονες έθεσαν τα επιστημονικά δεδομένα για τον ιό, εστιάζοντας στην ανάγκη, όλοι και όλες να ακολουθούν τους βασικούς κανόνες. Ενημέρωσαν, επίσης, για τις προεργασίες, προετοιμασίες και προφυλάξεις από το Νοσοκομείο Τρικάλων και τους γιατρούς στον Δήμο Τρικκαίων.
Στη συνάντηση μετείχαν: η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας κ. Γεωργία Κοτρώνη- Μπαλοδήμου, ο  κ. Χρήστος Ζήσης, παθολόγος, επιμελητής Α, εκ μέρους του Νοσοκομείου Τρικάλων, η κ. Δήμητρα Νάτσινα, μέλος ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Κ. Ντουρντούνης) ο ομόλογός του, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Απ. Βαλτάς, και ο δημοτικός σύμβουλος – οφθαλμίατρος κ. Νίκος Σακκάς.

 

Βασικές οδηγίες

Ο Δήμος Τρικκαίων δημοσιοποιεί ξανά τις βασικές οδηγίες του ΕΟΔΥ:

Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;

Εάν έχει:

Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

ΚΑΙ

Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

  • Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊο SARS-CoV-2

ή

  • Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από τον SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ  τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε δικτυακό τόπο:https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/02/2019-ncov-orismos-kroysmatos-2.pdf

 

Τι σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό;

«Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.

 Οδηγίες ατομικής υγιεινής

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

 Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Προηγούμενο άρθρο Η Γαλλική Γλώσσα: Γέφυρα στον Κόσμο
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Erasmus Dual Career - Διπλή Σταδιοδρομία