Ειδήσεις

Δ. Τρικκαίων: Μαγική και τιμητική βραδιά στην Τερψιχόρη Παπαστεφάνου και τη Χορωδία Τρικάλων


Η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου και η φημισμένη Χορωδία Τρικάλων, η εξαιρετική πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων να τιμήσει την πρωτοπόρο της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα, η υπερπανσέληνος του Ιουνίου και η δίψα του τρικαλινού κοινού για μουσική παράσταση – μετά από τόσον καιρό – συνέθεσαν ένα μαγευτικό παζλ στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο του Φρουρίου.
Το βράδυ της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2021 ο Δήμος Τρικκαίων τίμησε τη μεγάλη χορωδό και μουσικό, πανελλήνιας φήμης και εμβέλειας, Τερψιχόρη Παπαστεφάνου. Η εμπνεύστρια και βασική μοχλός – μαζί με τον σύζυγό της, Λεωνίδα – της Χορωδίας Τρικάλων «παρουσιάστηκε» μέσα από τη μουσική της στους τρικαλινούς και τις τρικαλινές. Το έργο της «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», που κυκλοφόρησε το 1971 σε ποίηση Πάνου Παναγιωτούνη, καθώς και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, αποδόθηκαν από λαϊκή ορχήστρα και τη Δημοτική Χορωδία Τρικάλων σε διεύθυνση της μαέστρου Ελένης Ζιάκα, με ερμηνευτές/τριες τους/τις Ιωάννα Τσιλιμίγκα, Ξένια Παππά και Κώστα Όκκα.
Μαγικές στιγμές κάτω από το φεγγάρι – υπερπανσέληνο του Ιουνίου, με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου να αναφέρεται σε τρία στοιχεία: στην ουσία της προσφοράς της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου στη μουσική, στην πανελλήνια αναγνώριση των Τρικάλων – πόλης της μουσικής – μέσω και της Χορωδίας, στην εκ νέου αισθητική απόλαυση συναυλιών και παραστάσεων, μετά την καραντίνα.
Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, η κόρη και διάσημη πιανίστα του ζεύγους Τερψιχόρη Βολοβίνη – Παπαστεφάνου και Λεωνίδα Παπαστεφάνου, αναφέρθηκε στη μητέρα και στη μουσικό. Συνέθεσε την προσωπικότητά της (ονειροπόλα, προσηνής, λόγια, φινετσάτη, με δύναμη χαρακτήρα, ισχυρή προσωπικότητα) αλλά και το «μεγάλο μουσικό ταλέντο», όπως τόνισε. Εκανε αναφορά στην ιστορία της χορωδίας, στην προσφορά της στα Τρίκαλα, στις δυσκολίες αλλά και τις όμορφες στιγμές, στην ένταξη λαϊκής ορχήστρας σε χορωδιακό τραγούδι. Μετά το αβίαστο χειροκρότημα, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου προσέφερε στην Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου μια αναμνηστική σύνθεση με το κλειδί του Σολ.
Η εκδήλωση εντασσόταν στις ετήσιες πολιτιστικές δράσεις του Δήμου Τρικκαίων και του Μουσείου Τσιτσάνη με τον τίτλο ΤΡΙΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2021 και αποτέλεσε την πρώτη συναυλιακή έκφραση, με τήρηση αποστάσεων και είσοδο θεατών μόνο με δελτία.
Ανάμεσα στους θεατές ήταν όμως και μέλη της Χορωδίας Τρικάλων. Ανδρες και γυναίκες που στα νεανικά τους χρόνια έμαθαν και αγάπησαν τη μουσική μέσα από τη χορωδία, χωρίς απαραιτήτως να έχουν στα πρώτα τους βήματα, κάποια μουσική κατάρτιση. Οι παριστάμενοι/ες παρέλαβαν ένα τιμητικό δίπλωμα από τον Δήμο Τρικκαίων, ένα «ευχαριστώ» για τη συμμετοχή τους στην προώθηση της μουσικής. Και μάλιστα, στην πόλη, όπου γεννήθηκαν και έκαναν τα πρώτα τους βήματα οι – συν τοις άλλοις – Τσιτσάνης, Βίρβος, Καλδάρας, Μητσοπάνος, Σαμολαδάς, Κολοκοτρώνης, Καβράκος.

Η διοργάνωση ανήκε στην αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων και το Μουσείο Τσιτσάνη. Βραβεύσεις έκαναν, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, κ. Νικ. Μπρουζούκη, η αντιδήμαρχος Εφη Λεβέντη, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχ. Λάππας, η περιφερειακή σύμβουλος Δήμητρα Νάτσινα, ενώ παρέστησαν οι τ. αντιδήμαρχοι Α. Αναστασίου και Δημ. Παζαΐτης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γ. Καΐκης και ο δημοτικός σύμβουλος Θ. Χαχάμης.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Προηγούμενο άρθρο Ο Χρήστος Μιχαλάκης για την υπογραφή της σύμβασης για το βόρειο τμήμα του Ε65
Επόμενο άρθρο Για 9η χρονιά το επιτυχημένο Κοινωνικό Φροντιστήριο στον Δήμο Τρικκαίων