Δ. Σιούφας: Αναγκαία και χρήσιμη η επαναλειτουργία των αναπτυξιακών εθνικών συμβουλίων τα οποία αδρανούν


Προ ημερών απέστειλα στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, επιστολή με αφορμή την επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή.

Δίνω σήμερα στη δημοσιότητα αυτή την επιστολή, γιατί πιστεύω ότι είναι χρήσιμη ως συμβολή στην κοινή προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.

«Η πρωτοβουλία σας για την επανανεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς μετά από 5 χρόνια αδράνειας, είναι αναμφισβήτητα θετική και αξιέπαινη.

Όπως αποδείχτηκε και στο παρελθόν, το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο φορέα και ισχυρό συνδετικό κρίκο μεταξύ Πολιτείας – Παραγωγικών δυνάμεων και Καταναλωτών με πολλαπλά οφέλη για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών.

Ως Υπουργός Ανάπτυξης κατά την περίοδο Μαρτίου 2004 – Σεπτεμβρίου 2007, μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες μου ήταν η ενεργοποίηση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, η ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και η σύσταση της ανεξάρτητης αρχής «Συνήγορος του Καταναλωτή» με το ν. 3297/2004, το οποίο έφερα στην Βουλή, κατατάσσοντας την χώρα μας στην πρωτοπορία των Ευρωπαϊκών Κρατών.

Οι φορείς αυτοί σε συνδυασμό με τη πολιτική δημιουργικής συνεργασίας με τις καταναλωτικές οργανώσεις απέδωσαν σημαντικά αποτελέσματα όπως:

Πρώτον: στην προώθηση σημαντικών νομοθετικών παρεμβάσεων για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Δεύτερον: στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τα δικαιώματά τους σε μια σειρά εμπορικών συναλλαγών

Τρίτον: στην ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης Κράτους – Καταναλωτών, τόσο με την ενίσχυση της αίσθησης των πολιτών για τη κρατική μέριμνα όσο και με τη διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων από τις υπηρεσίες των Γενικών Γραμματειών Καταναλωτή και Εμπορίου και Βιομηχανίας σε όλο το φάσμα των συναλλαγών.

Τέταρτον: στην ενεργοποίηση πανελλαδικά της γραμμής Καταναλωτή – 1520 – που παρείχε τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας καταναλωτών και υπηρεσιών του Υπουργείου. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες – καταναλωτές ετησίως μέσω της γραμμής – 1520 – επικοινωνούσαν την περίοδο εκείνη, αναζητώντας λύσεις για τις εμπορικές τους συναλλαγές.

Με την ευκαιρία αυτή, εκτιμώ ότι θα πρέπει να επανεργοποιηθούν δύο ακόμη σημαντικά θεσμικά όργανα με σημαντική συνεισφορά στην πορεία της Εθνικής Οικονομίας κατά την περίοδο 2004-2009. Αναφέρομαι στο Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (Ε.Σ.Α.Α) και στο Εθνικό Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Μ.Ε) .

Το Ε.Σ.Α.Α συστάθηκε με το ν.3297/2004 που εισηγήθηκα στη Βουλή των Ελλήνων και η ευθύνη του ανατέθηκε στην Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το Ε.Σ.Α.Α με ευρεία εκπροσώπηση από τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, υποστηριζόμενο από εξαιρετικούς ακαδημαϊκούς και τεχνοκράτες αλλά και από τη σύσταση Διευθύνσεων Προώθησης της Ανταγωνιστικότητας (ΔΙ.Π.Α) στο Υπουργείο και στις Νομαρχίες, εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό γνωμοδοτικό όργανο για την υποβολή προτάσεων για τη λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών προς τη κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.

Η υιοθέτηση πολλών από τις προτάσεις του Ο.Ο.Σ.Α από το Υπουργείο Ανάπτυξης συνέβαλε σημαντικά στην εντυπωσιακή βελτίωση των δεικτών της Χώρας μας στην Παγκόσμια Επετηρίδα για την Ανταγωνιστικότητα του I.M.D στην περίοδο 2004-2007, ιδίως στους τομείς της «Κυβερνητικής Ανταγωνιστικότητας» και της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας».

Σημειώνω ότι ο Δείκτης Ανταγωνιστικότητας World Competitiveness Scoreboard του I.M.D (Institute for Management Development) ανετράπη η πτωτική τάση για πρώτη φορά από 2001, το 2006.

Ειδικότερα η Ελλάδα το 2004 κατείχε την 44η θέση μεταξύ 60 χωρών και γενική βαθμολογία 56,34 (με άριστα το 100).

Το 2007 η Ελλάδα κατείχε την 36η θέση μεταξύ 55 χωρών και γενική βαθμολογία 57,43.

Το 2015 η Ελλάδα κατείχε την 50η θέση μεταξύ 61 χωρών και γενική βαθμολογία 54,186.

Στους δείκτες Global Competitiveness Report του World Economic Forum, το 2004, η Ελλάδα κατείχε την 37η θέση μεταξύ 104 χωρών και γενική βαθμολογία 4,56 (με άριστα το 7).

Το 2007 η Ελλάδα κατείχε την 65η θέση μεταξύ 131 χωρών και γενική βαθμολογία 4,08.

Το 2015 η Ελλάδα κατείχε την 81η θέση, επιτυγχάνοντας βελτίωση 10 θέσεων από την προηγούμενη μέτρηση, μεταξύ 144 χωρών και γενική βαθμολογία 4,04.

Στην περίοδο αυτή, το Ε.Σ.Α.Α εξελισσόταν συνεχώς ως φορέας ενδοσυνεννόησης και αμφίδρομης επικοινωνίας Πολιτείας – Παραγωγικών – Κοινωνικών δυνάμεων.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω:

Πρώτον: την εκπόνηση ετήσιας έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα.

Δεύτερον: τη καθιέρωση δεικτών του Εθνικού Συστήματος Μέτρησης Ανταγωνιστικότητας (Ε.Σ.Μ.Α)

Τρίτον: την δημιουργία ηλεκτρονικού forum για την διαβούλευση των μελών του Ε.Σ.Α.Α και των υποστηρικτικών του μηχανισμών.

Σημειώνω ότι στην περίοδο 2004-2007, το Ε.Σ.Α.Α συνεδρίασε 10 φορές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα, αποτελώντας ένα ζωντανό όργανο διαβούλευσης με συγκεκριμένες και μετρήσιμες πρωτοβουλίες.

Δυστυχώς, η λειτουργία του Ε.Σ.Α.Α έχει σταματήσει, στερώντας σε μια κρίσιμη εποχή για την εθνική οικονομία από ένα όργανο που μπορούσε να στηρίξει σημαντικά την ανάγκη για την ανάταξη της εγχώριας ανταγωνιστικότητας της επιχειρηματικής Κοινότητας και του επιπέδου απασχόλησης. Το ίδιο ισχύει και για το Εθνικό Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Μ.Ε) που συστάθηκε πάλι με πρωτοβουλία μου και με το ν. 3325/2005 Το Ε.Σ.Μ.Ε λειτουργώντας με υποστηρικτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, κατά την περίοδο 2005-2009 αποτέλεσε όργανο με σημαντική συνεισφορά στην υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν διαχρονικά τη σπονδυλική στήλη της Εθνικής Οικονομίας.

Τέλος σημειώνω ότι με πρότασή μου και απόφαση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Υπουργικού Συμβουλίου ανακηρύχθηκαν όλα τα χρόνια 2005 – 2010, ως έτη ανταγωνιστικότητας, στέλνοντας ένα μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας με ποιότητα παντού της Εθνικής Οικονομίας σε ένα πολυσύνθετο και παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον.

Όπως γνωρίζετε, η επαναδρομολόγηση της Εθνικής Οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς Ανάπτυξης, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την υπέρβαση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.

Στη κατεύθυνση αυτή η επανεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς, όπως και του Ε.Σ.Α.Α και του Ε.Σ.Μ.Ε μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά, ώστε μέσα από τη ανάταξη και τη συνεργασία Κράτους – Παραγωγικών – Κοινωνικών δυνάμεων, η Χώρα μας να υπερβεί την οικονομική και κοινωνική κρίση που μείωσαν δραματικά το βιοτικό επίπεδο του Ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια».

Προηγούμενο άρθρο Ανήλικος στα Τρίκαλα έκλεψε μηχανάκι - Αναζητείται ο συνεργός του
Επόμενο άρθρο Στα Τρίκαλα την Τρίτη ο Άδωνις Γεωργιάδης