Ειδήσεις

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Zootechnia 2025


Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετείχε δυναμικά στην Έκθεση Zootechnia 2025 η οποία πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από τις 30/1 έως τις 2/2/2025.

Στον εκθεσιακό χώρο του Πανεπιστημίου (Περίπτερο 7, stand 28) παρουσιάστηκαν σημαντικά ερευνητικά επιτεύγματα καθώς και πληροφοριακό υλικό των Τμημάτων:

  • Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
  • Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής
  • Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας
  • Διαιτολογίας και Διατροφολογίας
  • Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής.

Το Σάββατο ½, στην αίθουσα ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ, η παρουσία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ήταν ιδιαίτερα έντονη στην ημερίδα του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου με θέμα «Τρέχουσες απειλές στην Προβατοτροφία – Αιγοτροφία».

Ο Πρύτανης του ΠΘ καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνηςστην ομιλία του αναφέρθηκε στις προκλήσεις στην εργαστηριακή διάγνωση αναδυόμενων παθογόνων για νοσήματα των μικρών μυρηκαστικών, ενώ ο καθηγητής Γ.Φθενάκηςμίλησε για τη σημασία του ρόλου των κτηνιάτρων για τη διασφάλιση της υγείας και τη βελτίωση της παραγωγής στις εκτροφές μικρών μυρηκαστικών. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής καθηγητής Β.Παπατσίρος απηύθυνε χαιρετισμό, όπως και η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη. Κορυφαία παρουσία στην ημερίδα ο SatyaParida, ειδικός σε θέματα εργαστηρίου και εμβολίων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών του Διεθνή Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Την ημερίδα παρακολούθησαν κτηνίατροι, στελέχη του αγροκτηνοτροφικού τομέα, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, φοιτητές κ.ά.

Τέλος, την Κυριακή 2/2, στην αίθουσα ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ, πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα, με θέμα: «Ζωική Παραγωγή και Ενιαία Υγεία», που διοργάνωσαν τα Τμήματα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών (Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής), το Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας της Σχολής Επιστημών Υγείας και το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού και Διαιτολογίας.

Την ημερίδα χαιρέτησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χ.Μπιλλίνηςενώ συμμετείχαν ως ομιλητές οιΒ. Σπύρου ΚαθηγήτριαΤΕΖΠ, Β. ΔιαμαντόπουλοςΕπικ. Καθηγητής Τ.Δ.Ε.Υ, Δ. ΧατζόπουλοςΕπικ. Καθηγητής Τ.Δ.Ε.Υ,Ν. Βασιλείου Επικ. Καθηγήτρια ΤΕΖΠ, Ε. ΜαλισσιόβαΑν. ΚαθηγήτριαΤΕΖΠ, Α. ΦώσκολοςΑν. Καθηγητής ΤΕΖΠ, Ι. ΚαραπαναγιωτίδηςΑν. Καθηγητής ΤΓΙΥΠ, Δ. ΚλαουδάτοςΑν. Καθηγητής ΤΓΙΥΠ, Α. ΠαπαχριστοφόρουΕπικ. Καθηγητής ΤΕΖΠ, Δ. ΓαλαμάτηςΕπικ. Καθηγητής ΤΕΖΠ. Τη συζήτηση συντόνιζαν ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Καθηγητής   του ΤΓΙΥΠ και μέλος του ΣΔ του Π.Θ και ηΒασιλική Σπύρου, Καθηγήτρια του ΤΕΖΠ.

 

Οι επιστημονικές δραστηριότητες που παρουσιάστηκαν στο περίπτερο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι οι εξής:

Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος

RemotelyOperatedVehicle

Εξειδικευμένος εξοπλισμός του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, όπως το ROV (RemotelyOperatedVehicle), που αξιοποιείται σε ερευνητικές δραστηριότητες,  καθώς και εντυπωσιακό υλικό από άλλες εκπαιδευτικές και επιστημονικές δράσεις.

Ερευνητική ομάδα Σαλιγκαροτροφίας

Η Ερευνητική ομάδα  Σαλιγκαροτροφίας, αποτελούμενη από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια  Μαριάνθη Χατζηιωάννου και τους Μεταδιδακτορικούς ερευνητές Κωνσταντίνο Αποστόλου και Ευκαρπία Κουγιαγκά, παρουσίασε μεταξύ άλλων και παλαιότερα αποτελέσματα της συνεργασίας της με εκτροφέα σαλιγκαριών για τη δημιουργία ενός μεταποιημένου προϊόντος. Επιπλέον, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις προπτυχιακές σπουδές και τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει το Τμήμα.

 

Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής

  • Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, με τον Επ. Καθηγητή Α. Παπαχριστοφόρου, παρουσίασε μια κυψέλη παρατήρησης και μια σειρά από κατηγορίες αμιγών ελληνικών μελιών.
  • Το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας-Εκτροφής Μηρυκαστικών του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, με τον Αν. Καθηγητή Α. Φώσκολο, παρουσίασε εξοπλισμό τεχνητής πέψης (in-vitro) που υποστηρίζει την έρευνα στο Τμήμα.
  • Το Εργαστήριο Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής , με την Αν. Καθηγήτρια Ε. Μαλισσιόβα παρουσίασε τα ακόλουθα ερευνητικά έργα:
    • Καινοτόμος ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα InnoMeatEdu που αφορά την Επιστήμη Κρέατος και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελεύθερα προσβάσιμη εκπαιδευτική πλατφόρμα, ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και με αξιοποίηση από τον παραγωγικό ιστό στα πλαίσια της δια βίου εκπαίδευσης.
    • Καινοτόμος ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα InnoDairyEdu που αφορά την Επιστήμη Γάλακτος και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελεύθερα προσβάσιμη εκπαιδευτική πλατφόρμα, ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και με αξιοποίηση από τον παραγωγικό ιστό στα πλαίσια της δια βίου εκπαίδευσης.
    • Επιδόρπιο γιαουρτιού εμπλουτισμένο με βιοδραστικό εκχύλισμα από υπολείμματα εσπρέσο που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του έργου Υγείαρτοςτο οποίο χρηματοδοτείται από το Μέτρο 16. Στο περιβάλλον της έκθεσης οργανώθηκε οργανοληπτική αξιολόγηση από το ευρύ κοινό και το προϊόν επιβεβαίωσε τη δυναμική του, ως ένα οικολογικό, θρεπτικό και γευστικό τρόφιμο. Το έργο συντονίζει η Αν. Καθηγήτρια Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Γ. Καραγκούνη και συμμετέχουν επίσης το Εργαστήριο Χημείας, Βιοχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας.
    • Η αξιοποίηση του υπολειμματικού κάστανου και στη διατροφή των ζώων αποτελεί έναν από τους άξονες του έργου Κασθαναία που χρηματοδοτείται από το Μέτρο 16. Το έργο συντονίζει ο Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Α. Μανούρας από το Εργαστήριο Χημείας, Βιοχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας.
  • Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ζωική Παραγωγή και Περιβαλλοντική Διαχείριση, που οργανώνει το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής.
  • Το Ξενόγλωσσο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, DairyCattleManagement,που οργανώνει το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής.

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση παρουσίασης Προτύπου ΕΛΟΤ 60364 μέσω του Εγχειριδίου Εφαρμογής του
Επόμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ετοιμάζεται για δυναμική προβολή στο National Geographic Traveler (UK) Food Festival 2025