Ειδήσεις

Δυναμική συμμετοχή της ΟΑΣΤ στον εορτασμό του Κιλελέρ


Με μία μαζική συγκέντρωση στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, τιμήθηκε αγωνιστικά από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στην οποία συμμετέχει δυναμικά η ΟΑΣΤ «Η ‘Ανοιξη»,  η 107η επέτειος του Κιλελέρ, εκφράζοντας την πρόθεση των μικρομεσαίων αγροτών να συνεχίσουν μαζί με τους εργαζόμενους και τους άλλους συμμάχους τους να αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική, μέχρι να την ανατρέψουν.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Κώστα Τζέλλα, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και Γραμματέα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο οποίος καλωσόρισε τον κόσμο και τόνισε ότι με την πολιτική που εφαρμόζεται, θέλουν να δημιουργήσουν νέους τσιφλικάδες. Αυτή την πολιτική θα την πολεμήσουμε, είπε, δίνοντας υπόσχεση ότι ο αγώνας θα είναι συνεχής και επίμονος.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Αφού αναφέρθηκε στον αγώνα στα μπλόκα που κράτησαν 25 μερόνυχτα, ξεκαθάρισε ότι αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί με άλλες μορφές και ήδη η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα διοργανώσει δεκαήμερο πανελλαδικής δράσης για το επόμενο διάστημα.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Λεωνίδας Στολτίδης, εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που  στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμαχία της εργατικής τάξης με τους μικρομεσαίους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σημειώνοντας ότι αυτή η συμμαχία πρέπει να δυναμώσει.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης ο Βάιος Βισβίκης, αντιδήμαρχος του Δήμου Κιλελέρ, η Κατερίνα Πάσχου εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας(ΟΓΕ) , η Διαμαντούλα Κρητικού, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπή των Μπλόκων από το μπλόκο της Φλώρινας και ο Χρήστος Κάμτσης, μελος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων από το Μπλόκο της Πέλλας.

Η εκδήλωση «έκλεισε» με κατάθεση στεφάνων στον τόπο της θυσίας,μεταξύ αυτών που κατέθεσαν στεφάνι  και η Ομοσπονδία μας , με ενός λεπτού σιγή και το «επέσατε θύματα» από τη χορωδία του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

 

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης για τον αγωνιστικό εορτασμό της 107ης επετείου του Κιλελέρ είναι το εξής: 

«Η σημερινή αγωνιστική συγκέντρωση για τον γιορτασμό της 107ης επετείου του Κιλελέρ έρχεται ως συνέχεια μιας ακόμα μεγάλης μάχης που δώσαμε οι μικρομεσαίοι αγρότες, επί 25 μερόνυχτα στα μπλόκα, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, για την επιβίωσή μας.

Στο στόχαστρο της πάλης μας βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται τα μέτρα για τους αγρότες τα οποία λαμβάνονται και εφαρμόζονται στα πλαίσια των απανωτών μνημονίων που συναποφασίσουν και συνυπογράφουν με τους ”θεσμούς” η μία μετά την άλλη όλες οι κυβερνήσεις της χώρας μας τα τελευταία 8 χρόνια, καθώς κι όσα περιλαμβάνονται στην ΚΑΠ της ΕΕ. Γιατί όλα αυτά τα μέτρα στοχεύουν στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων σε χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών, των ”νεοτσιφλικάδων” του καιρού μας, που συνεπάγεται παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Και σ’ αυτή τη μάχη που δώσαμε στα μπλόκα είχαμε απέναντί μας όλους όσοι στηρίζουν αυτή την πολιτική που μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση:

  • Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που, βαδίζοντας στον ίδιο ”ντορό” με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά μας, αλλά προχώρησε και σε μια αισχρή και βρώμικη συκοφαντική επίθεση ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες και στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, επιχειρώντας να αποδυναμώσει τον αγώνα μας και να υποκινήσει τον ”κοινωνικό αυτοματισμό” σε βάρος μας.
  • Τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ΚΑΠ και ψήφισαν τα μνημόνια, οι οποίες, επαναλαμβάνοντας συνεχώς τα περί ”αναποτελεσματικότητας των αγώνων” και ορμηνεύοντας διαρκώς τους αγωνιζόμενους αγρότες ”να κάνουν αγωνιστικό κράττει”, έδωσαν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση.
  • Τα διάφορα ”σχήματα” που, όπως κάθε φορά που γίνονται μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, έτσι και τώρα, εμφανίστηκαν για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα και να προβάλλουν τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών, τα οποία έρχονται σε αντίθεση και αντιπαράθεση με τα συμφέροντα και τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών. Τα ”σχήματα” αυτά που παίζουν το ρόλο του ”πρόθυμου συνομιλητή” της εκάστοτε κυβέρνησης και του ”δούρειου ίππου”μέσα στο αγροτικό κίνημα, προχώρησαν σε συγκεκριμένες δράσεις με στόχο να υπονομεύσουν την δυναμική και την προοπτική του αγώνα μας.
  • Παρά την μεθοδευμένη και συντονισμένη επίθεση που δεχτήκαμε από όλους τους αντιπάλους, καταφέραμε να στήσουμε μπλόκα σ’ όλη την Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, το οποίο εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, έχει κατακτήσει την ικανότητα να οργανώνει με επιτυχία την πάλη, ακόμα και όταν οι δυσκολίες που τίθενται μπροστά του είναι πολλές και τα εμπόδια μεγάλα.
  • Ταυτόχρονα, για μια ακόμα φορά, αποδείχτηκε ότι καθοριστική σημασία για την πετυχημένη οργάνωση και την προοπτική της πάλης μας έχει η αγωνιστική συμπόρευσή μας με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.
  • Συνεχίζουμε τον αγώνα μας πάντα με την ίδια στόχευση: Την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων επιβίωσης, την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που δημιουργούν, πολλαπλασιάζουν και οξύνουν τα προβλήματά μας, το άνοιγμα του δρόμου για μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού μας.

Από δω, από το χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, δηλώνουμε: Θα συνεχίσουμε, μαζί με τους συμμάχους μας, να αντιπαλεύουμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, μέχρι να την ανατρέψουμε. Κολίγοι στα ”τσιφλίκια” των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των μονοπωλιακών ομίλων δε θα γεννούμε. Θα παλέψουμε, με νύχια και με δόντια, για να γίνουμε εμείς οι αφέντες του πλούτου που παράγουμε».

 

19 Μάρτη 2017

Προηγούμενο άρθρο Επιμόρφωση μελών της ΝΟΔΕ Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Πρόσκληση Πολιτιστικών Φορέων για συμμετοχή σε εκδήλωση