Ειδήσεις

Διαδικτυακή ξενάγηση του Μουσείου Τσιτσάνη σε ελληνικό σχολείο της Μελβούρνης


Δεύτερη παρουσία(ση) του Μουσείου Τσιτσάνη στην Αυστραλία. Αυτή τη φορά μέσω διαδικτυακής ξενάγησης και δη σε σχολείο, στις τάξεις των ετών 9 και 10 καθώς και στην τάξη του VCE  (Victorian Certificate of Education) του ελληνικού σχολείου Αγίων Αναργύρων στο προάστιο Oakleigh (Όουκλι) της Μελβούρνης.

Η διαδικτυακή παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου 2024 από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μουσείου, κ. Στέλιο Καραγιώργο.
Οπως τονίζει το δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας “Νέος Κόσμος” της Αυστραλίας, “Κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν πάρα πολλά για τη ζωή του Βασίλη Τσιτσάνη, όπως πού και πότε γεννήθηκε, ποια ήταν η οικογένειά του, τα μαθητικά του χρόνια, πότε ξεκίνησε να μαθαίνει μουσική, η ζωή του κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πότε έγραψε το πρώτο του τραγούδι και γενικά για όλη την πορεία του μεγάλου και σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη στο ρεμπέτικο τραγούδι μέχρι το τέλος της ζωής του”.
Επίσης παρουσιάστηκαν προσωπικά αντικείμενα του Βασίλη Τσιτσάνη, τα οποία φιλοξενούνται στο Μουσείο , όπως “δίσκοι (βινύλια), προσωπικά χειρόγραφα, παρτιτούρες, γραμμόφωνα, μουσικά όργανα, αλλά και φωτογραφικό υλικό όπου αποτυπώνεται ο Βασίλης Τσιτσάνης με άλλους μεγάλους Έλληνες συνθέτες, με διάσημους αστέρες της Ελλάδας και του εξωτερικού αλλά και με πολιτικούς που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας εκείνη την εποχή.

Επίσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, έστω και διαδικτυακά, μια μικρογραφία του πάλκου, πώς στήνονταν οι μουσικοί και πώς τραγουδούσαν οι τραγουδιστές πάνω στην σκηνή στα μαγαζιά εκείνης της εποχής.

Τέλος, παρακολούθησαν αποσπάσματα οπτικοακουστικού υλικού της τελευταίας συναυλίας του Βασίλη Τσιτσάνη με τον Μίκη Θεοδωράκη τον Αύγουστο του 1983 λίγους μήνες πριν ο μεγάλος μας συνθέτης του ρεμπέτικου τραγουδιού φύγει από τη ζωή. Αυτή η εμπειρία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα για τα παιδιά και στο τέλος είχαν τη δυνατότητα να κάνουν διάφορες ερωτήσεις στον κ. Καραγιώργο σχετικά με το Μουσείο και τα εκθέματά του”.
Η εκπαιδευτικός του σχολείου των Αγίων Αναργύρων και διοργανώτρια της ξενάγησης κ. Χρύσα Μάγκου εξέφρασε, μέσω της εφημερίδας, “τις θερμές του ευχαριστίες στον κ. Στέλιο Καραγιώργο για την εξέχουσα ξενάγηση στο Μουσείο Τσιτσάνη, η οποία άφησε ανεξίτηλες αναμνήσεις και γνώσεις στους μαθητές και στις μαθήτριές μας”.

Υπενθυμίζεται ότι ο μουσικός πλούτος του Μουσείου Τσιτσάνη είχε αποκαλυφθεί στα τέλη Ιουνίου σε διά ζώσης παρουσίαση σε μαθητές και μαθήτριες της σχολής Manasis school of Greek Dance and Culture, που επίσης εδρεύει στη Μελβούρνη.

Από το γραφείο Τύπου

 

Προηγούμενο άρθρο Σακκάς: Ολοι οι Δήμοι της Θεσσαλίας να ενταχθούν στο πρόγραμμα πυροπροστασίας οικισμών
Επόμενο άρθρο Την επάρκεια νερού στην Αγία Παρασκευή Καλαμπάκας εξασφαλίζει η ΔΕΥΑ Μετεώρων