Διάκριση μαθητών του ΓΕΛ Πύλης


Ο Δ/ντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Πύλης συγχαίρουν τους μαθητές της Γ’ τάξης του ΓΕΛ Πύλης, Ντούβλη Βινίτσιο και Νεκταρία Ντοκούτση, που έλαβαν μέρος στην 28η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος και διακρίθηκαν ανάμεσα σε 112 μαθητές, καταλαμβάνοντας τη 13η και 17η θέση αντίστοιχα. Η διάκριση αυτή τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διεθνή fora, καθώς και σε περιφερειακές και εθνικές συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων που διεξάγονται στο εξωτερικό.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2013, οι συμμετέχοντες από τις αποστολές των σχολείων της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, χωρίστηκαν σε επιτροπές, γνωρίστηκαν μεταξύ τους κι εργάστηκαν ομαδικά επί δύο μέρες, με τελικό στόχο να καταλήξουν -μέσα από πολύωρες συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων- ομόφωνα ανά επιτροπή σ’ ένα Ψήφισμα (Resolution). Τα Ψηφίσματα όλων των επιτροπών παρουσιάστηκαν την επόμενη μέρα στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης, ώστε να επικυρωθούν ή να απορριφθούν από το σύνολο των συμμετεχόντων. Τέλος κάποια ψηφίσματα, εγκεκριμένα από την Ολομέλεια, πρόκειται να αποσταλούν από το Ε.Κ.Ν.Ε σε πολιτικούς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, ως προτάσεις των νέων μαθητών.

Στην τριήμερη συνδιάσκεψη οι μαθητές μας άκουσαν με ενδιαφέρον και σεβασμό τους συνομιλητές τους, συμμερίστηκαν τις απόψεις τους, αποδέχτηκαν τις ιδιαιτερότητές τους και απέκτησαν οικειότητα μαζί τους. Στα πλαίσια, μάλιστα, της ομάδας τους και της εκπλήρωσης κοινών στόχων, έθεσαν όλοι μαζί όρια και κανόνες κι ανέλαβαν συγκεκριμένους ρόλους -εκτιμώντας τη διαφορετικότητα και μοναδικότητα του κάθε μέλους- καταφέρνοντας τελικά να διαπραγματευτούν με υπομονή και επιμονή θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, σ’ ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Γενικά, η συμμετοχή τους στο Ευρωκοινοβούλιο Νέων τους έδωσε την ευκαιρία να βιώσουν μια εμπειρία ξεχωριστής μάθησης και να πάρουν μέρος σ’ ένα «παιχνίδι» λόγου – αντιλόγου, άρνησης – κατάφασης, απόρριψης – αποδοχής, το οποίο όμως αναγκαστικά στο τέλος θα οδηγούσε σε σύγκλιση απόψεων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναδύθηκαν, εκτός των άλλων, και προβληματισμοί σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες της Ιδιότητας του Ευρωπαίου πολίτη για την ενεργό αλλαγή στην κοινωνία. Σε μια εποχή συνεχών ανατροπών, όπου ατομικές ελευθερίες παραβιάζονται, ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται, ισχυρά κράτη καταπιέζουν άλλα ανίσχυρα και γενικά οι νέοι καλούνται να αδράξουν ένα μέλλον με όλο και λιγότερες προκλήσεις και ευκαιρίες, η δυσπιστία για την άσκηση των δικαιωμάτων τους και το ρόλο τους, ως Πολιτών της Ευρώπης, συνεχώς αυξάνεται.

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι κάποιοι απ’ αυτούς δε διστάζουν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους και δεν αποφεύγουν να παίρνουν τεκμηριωμένη θέση σε πολιτικά θέματα, αποδεικνύει ότι η νέα γενιά μπορεί να δραστηριοποιηθεί με στόχο να αλλάξει το μέλλον της χώρας της, επηρεάζοντας τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Οι μαθητές και το ΓΕΛ Πύλης ευχαριστούν το Δήμο Πύλης για τη συμπαράσταση και την κάλυψη των εξόδων της αποστολής, στη Θεσσαλονίκη.

Προηγούμενο άρθρο Επιτυχημένο το Χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό τουρνουά των πολυτέκνων
Επόμενο άρθρο Συγκινητική ανταπόκριση Τρικαλινών προς τη μαθήτρια από τα Στουρναραίικα που κάηκε το σπίτι της