Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει δύο σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ), εξαιτίας της συνεχιζόμενης δραματικής μείωσης του προϋπολογισμού τους από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η ΚΟΘ, ένα σύνολο συμφωνικής μουσικής που από το 1959 ικανοποιεί με εξαιρετική επιτυχία τις ανάγκες του κοινού της Θεσσαλονίκης για κλασικά ακούσματα, στην προσπάθειά της να διασφαλίσει την οικονομική επιβίωσή της χωρίς ωστόσο να υποβαθμίσει το επίπεδο του καλλιτεχνικού της έργου, αναγκάστηκε να ανακοινώσει την ακύρωση τριών προγραμματισμένων συναυλιών της για την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ειδικού Ταμείου Οργάνωσης Συναυλιών και του καλλιτεχνικού διευθυντή της.
Ο προϋπολογισμός της ορχήστρας για το 2014 ανέρχεται σε 500.000 ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 23% σε σχέση με το 2013 και κατά 70% σε σχέση με το 2009. Στο μειωμένο δε προϋπολογισμό της έρχεται να προστεθεί η καθυστέρηση από πλευράς Υπουργείου να ενημερώσει την ορχήστρα αναφορικά με το ύψος του φετινού εγκεκριμένου προϋπολογισμού, καθιστώντας έτσι αδύνατο αφενός το σχεδιασμό του καλλιτεχνικού προγραμματισμού με τα τελικά οικονομικά δεδομένα αφετέρου την προοπτική ενός μακροπρόθεσμου προγραμματισμού. Η ΚΟΘ αδυνατεί να ανταποκριθεί στα λειτουργικά της έξοδα, τα οποία περιλαμβάνουν ετήσιο υψηλό ενοίκιο για το μόνιμο χώρο της και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την πληρωμή μουσικών προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού κ.ά.
Κι όλα αυτά συντελούνται σε μια περίοδο που, σύμφωνα με τη διεύθυνση της ΚΟΘ, το καλλιτεχνικό έργο της έχει αυξηθεί κατά 55% και έχει αποδειχτεί ανταγωνιστικό ως προς τις κορυφαίες ορχήστρες της Ευρώπης, ενώ παρουσιάζει σημαντική εξωστρέφεια με τις συναυλίες της σε σχολεία και σε ιδρύματα, σε φεστιβάλ και στην ελληνική περιφέρεια αλλά και με το ανανεωμένο ηλικιακά κοινό της.
Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που από το 1997 αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό για την υποδοχή και προβολή των εικαστικών τεχνών στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Το ΚΜΣΤ αδυνατεί να πληρώσει τα λειτουργικά του έξοδα ύψους 1 εκατ. ευρώ καθώς η χρηματοδότηση που λαμβάνει φέτος από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέρχεται στις 500.000 ευρώ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2013 από 1 εκατ. ευρώ είχε μειωθεί στις 700.000 ευρώ.
Η μεγαλύτερη όμως αδυναμία του ΚΜΣΤ έγκειται στην ασφάλιση και τη στατική φύλαξη της συλλογής Κωστάκη, μιας συλλογής, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, με εξαιρετική καλλιτεχνική και οικονομική αξία (κοστολογείται περίπου στα 110.000.000 ευρώ).
Το Μουσείο, προσπαθώντας να διασώσει την «κληρονομιά» του και να υλοποιήσει τα προγράμματά του, συνέταξε και απηύθυνε στους πολίτες και σε φορείς ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης με τίτλο «Υποστηρίζω το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης».
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-
Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τόσο της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης όσο και του Κρατικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης;
-
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σημαντικών αυτών φορέων πολιτισμού, δεδομένου ότι αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα;
-
Εξετάζονται εναλλακτικές προτάσεις που θα μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα των ως άνω φορέων, όπως λόγου χάρη η παραχώρηση χώρου του Δημοσίου στην ΚΟΘ;
-
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να μην κινδυνεύσει αλλά να εξασφαλιστεί η ασφάλιση και η στατική φύλαξη της συλλογής Κωστάκη;
Οι βουλευτές που ερωτούν
Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη
Γιώργος Κυρίτσης
Κατερίνα Μάρκου