Γ. Κυρίτσης: Σε απαξίωση το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού


Σε πλήρη απαξίωση έχει περιέλθει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, που κατ’ ουσίαν έπαψε να λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2012, οπότε και το Διοικητικό του Συμβούλιο υπέβαλλε ομόφωνα την παραίτησή του, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Ε.Ι.Π.) ιδρύθηκε το 1992, με στόχο την προβολή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας σε όλον τον κόσμο. Κατά την εικοσάχρονη λειτουργία του, το Ε.Ι.Π. διατηρούσε Παραρτήματα (σε Βερολίνο, Αλεξάνδρεια, Οδησσό και παλαιότερα στη Ν. Υόρκη και το Λονδίνο) και Εστίες (σε Βουκουρέστι, Σόφια, Βελιγράδι, Τίρανα, Τεργέστη και Μελβούρνη.

Το Ίδρυμα διοργάνωνε μαθήματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας καθώς και πολιτισμικές εκδηλώσεις που προέβαλαν τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό. Επίσης, συμμετείχε μεταξύ άλλων στην Ένωση των Ιδρυμάτων Πολιτισμού της Ευρώπης (EUNIC) και είχε αναπτύξει συνεργασίες με πολιτιστικά ιδρύματα.

Τον Φεβρουάριο του 2012, στην επιστολή παραίτησής του, το Δ.Σ. επισήμανε ότι το Ε.Ι.Π. βρίσκεται σε αδυναμία λειτουργίας, καθώς το τότε Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δεν εξασφάλισε την απαραίτητη χρηματοδότηση, που να σημειωθεί ότι από τα 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως, μειώθηκε στα 1,4 εκατ. ευρώ.

Παρότι έχουν περάσει 20 περίπου μήνες από την παραίτηση του Δ.Σ., το Ε.Ι.Π. παραμένει ακέφαλο, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για το διορισμό νέου οργάνου. Την ίδια ώρα, η λειτουργία του Ιδρύματος είναι αδύνατη, καθώς λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης, οι ελάχιστοι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα Παραρτήματα και οι Εστίες αντιμετωπίζουν αγωγές εξώσεως.

Επειδή η λειτουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού είναι αναγκαία για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, ιδιαίτερα στη σημερινή, κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι προτίθεται να πράξει σχετικά με το διορισμό νέου Δ.Σ. στο Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού;

2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την ομαλή επαναλειτουργία του Ιδρύματος;

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Κυρίτσης

Προηγούμενο άρθρο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Τρικάλων ο Κώστας Γιαννακός
Επόμενο άρθρο Στις 29 Νοέμβρη ανοίγουν οι πύλες του «Μύλου των Ξωτικών»