Γ. Κυρίτσης: Θα καταδικάσετε όσους «πλαστογράφησαν» το μέλλον της χώρας;


Να τεθούν προ των ευθυνών τους όσοι «πλαστογράφησαν το μέλλον της χώρας», ζήτησε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης, κατά την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τα ανοιχτά δεδομένα και τη Δημόσια Διοίκηση την Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014.

«Ποτέ δεν είπαμε ότι στηρίζουμε όσους είχαν πλαστά έγγραφα ή διορίστηκαν με παράνομο τρόπο», τόνισε ο κ. Κυρίτσης, διευκρινίζοντας όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη καταδίκη και για όσους πλαστογράφησαν το μέλλον αυτής της χώρας. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή διεμήνυε ότι η οικονομία είναι θωρακισμένη, την ώρα που κατέρρεε η Lehman Brothers και η κυβέρνηση Παπανδρέου εξελέγη με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».

Με αφορμή και το νομοσχέδιο, ο βουλευτής χαρακτήρισε απαράδεκτο το φαινόμενο της εκπρόθεσμης κατάθεσης τροπολογιών, που μάλιστα δεν έχουν να κάνουν με το αντικείμενο του νομοσχεδίου. Έκανε μάλιστα λόγο για «μόνιμο αιφνιδιασμό του Σώματος» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για απαξία προς την κοινοβουλευτική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, σχολίασε και την αποσυρθείσα διάταξη, που επί της ουσίας ακύρωνε τη «Διαύγεια», αλλά και την δήλωση της ηγεσίας του υπουργείου, που υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη παράγραφος «παρεισέφρησε από λάθος». Ο κ. Κυρίτσης έκανε λόγο για σαφή στόχευση και για προσπάθεια ακύρωσης της «Διαύγειας». «Εκτός αν θέλετε να πιστέψουμε το εξής σουρεαλιστικό: ότι διατάξεις, –ειδικά αυτές που αφορούν τη «Διαύγεια»- αυτονομούνται –έτσι από μόνες τους- και περνάνε μέσα σε νομοσχέδια και τροπολογίες», προσέθεσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη εισαγωγής κανόνων ανοιχτής διακυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση, που αποτελούν αναγκαίο βήμα για την δημιουργία ενός σύγχρονου και ανοιχτού κράτους, που λογοδοτεί με όρους διαφάνειας.

Αναφερόμενος στους νέους Οργανισμούς των υπουργείων, ο κ. Κυρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα και για έλλειψη σχεδίου, ενώ έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον νέο Οργανισμό του ΥΠΕΚΑ, για τον οποίο το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε στις 28 Αυγούστου και δύο μήνες μετά, επέρχονται νέες αλλαγές στο οργανόγραμμα με τροπολογία.

Τέλος, κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού για «υπερσυγκεντρωτισμό», καθώς έχει αποψιλώσει τον ΕΟΤ από βασικές αρμοδιότητες. Την ίδια ώρα, νομοθετεί με τρόπο που δεν συνάδει με τις αρχές της καλής νομοθέτησης, καθώς από τη μία χτίζει ένα νόμο-κέλυφος και μετά περιμένει να ενεργοποιηθεί με πλήθος υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Συναυλία της Χορωδίας Τρικάλων και των Μουσικών Συνόλων του «Ωδείου Τ. Κασιώλα» στην Κέρκυρα