Γ. Κυρίτσης: Η κυβέρνηση άφησε στο απυρόβλητο το «μαύρο χρήμα» στην Ελβετία


Στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες αναφέρθηκε ο βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιώργος Κυρίτσης, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του προς το υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014.

Ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος των καταθέσεων Ελλήνων σε τράπεζες της Ελβετίας κυμαίνεται από 20 δισ. ευρώ σε 60 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, η φορολόγησή τους θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα μας. Η επίτευξη συμφωνίας θα συμβάλλει παράλληλα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην εμπέδωση κλίματος κοινωνικής δικαιοσύνης, σε μία περίοδο που η κρίση και τα μέτρα λιτότητας έχουν πλήξει ιδιαίτερα τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ωστόσο, η Ελβετία προβάλλει προσκόμματα την επίτευξη μιας τέτοιας διακρατικής συμφωνίας. Η επίσκεψη της ελβετίδας υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου 2014 έληξε χωρίς αποτέλεσμα. «Επιστρέψαμε στο σημείο μηδέν», επισήμανε ο κ. Κυρίτσης, σχολιάζοντας την άρνηση της ελβετικής πλευράς να αποδεχθεί ένα μοντέλο συμφωνίας ανάλογο με αυτό της Βρετανίας, που θα επέτρεπε στη χώρα μας την είσπραξη προκαταβολής έναντι του φόρου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στην πρωτολογία του αναφέρθηκε στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για την επίτευξη συμφωνίας. Όμως, απέφυγε να απαντήσει στην ουσία της ερώτησης, γεγονός που επέκρινε στη δευτερολογία του ο κ. Κυρίτσης.

«Οι Ελβετοί μας κλείνουν τις πόρτες. Έχετε αφήσει στο απυρόβλητο το “μαύρο χρήμα” στην Ελβετία», ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Μάλιστα, ο κ. Κυρίτσης πρότεινε να ζητήσει η ελληνική πλευρά τη συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων για το θέμα. «Θεωρώ αδιανόητο να μας πιέζουν και να μας ζητούν συνεχώς άδικα και παράλογα μέτρα και να μην πιέζουν και τις ελβετικές αρχές, για να υπάρξει επιτέλους μια συμφωνία δίκαιη και επωφελής για τη χώρα μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαυραγάνης στη δευτερολογία του δεν απέκλεισε να ζητηθεί η συνδρομή της Ε.Ε. για να ασκηθούν πιέσεις προς την ελβετική πλευρά, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει σαφή θέση. «Δεν υποχωρούμε σε αιτήματα που έχουν σχέση με την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Δεν θα κάνουμε συμφωνία αν δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας», διευκρίνισε.

Προηγούμενο άρθρο Ο Α.Ο. Τρίκαλα συγχαίρει και ευχαριστεί την ομάδα μπάσκετ των Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Αιτήσεις για στήριξη της απασχόλησης και τουριστικής ανάπτυξης στο Δ. Πύλης