Το σύνθημα του τίτλου, που ακούστηκε κατά κόρον στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών στην Αθήνα, παρά την απλότητά του και το «ποδοσφαιρικό» ύφος, αποτυπώνει καλύτερα από οτιδήποτε, το αδιέξοδο και το «κακότεχνο», από κάθε άποψη, σχέδιο «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», που προτίθεται να καταθέσει ως νόμο στη Βουλή η Κυβέρνηση.
Και αυτό γιατί, πέραν των «κούφιων» μεγαλοστομιών περί ισότητας, ισονομίας κ.λπ., που αφειδώς «αναμασά» η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η ουσία είναι, πως πρόκειται για ένα «συμβόλαιο θανάτου» των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών και των εν γένει αυτοαπασχολούμενων.
Η Ελλάδα, ως περιφερειακός καπιταλιστικός σχηματισμός από την ίδρυσή της έως σήμερα, δεν είχε ποτέ σοβαρή αστική τάξη, αλλά μια ομάδα «παρασιτικής ολιγαρχίας», με έντονη την «κλεπτοκρατική» ροπή. Αυτό είχε ως συνέπεια, αφενός, την μη δημιουργία σοβαρής βιομηχανικής βάσης και, αφετέρου, την έλλειψη σοβαρών παραγωγικών υποδομών στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας. Είχαμε, δηλαδή, την επιλογή της οικονομικής ολιγαρχίας, σε «αγαστή συνεργασία» με τις πολιτικές ηγεσίες, που κυβέρνησαν αυτή την Χώρα, οι οποίες, κατά κύριο λόγο, έδειξαν «υποτελή» στάση, να εισάγει στην Χώρα προϊόντα, αντί να δημιουργήσει παραγωγικές βάσεις παρασκευής αυτών στην Ελλάδα, ενισχύοντας δραματικά τον «παρασιτικό» χαρακτήρα της Ελληνικής οικονομίας.
Κατά, δε, την κρίσιμη περίοδο της Μεταπολίτευσης, όπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια για δημιουργία ανταγωνιστικών δομών στους τομείς, που η Ελλάδα είχε συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως αγροτική παραγωγή, τουρισμός, ορυκτός πλούτος, υπηρεσίες κ.λπ., επικράτησε ο «κλεπτοκρατισμός», η διαπλοκή, η διαφθορά και ο εύκολος ατομικός πλουτισμός. Με αυτό το αντιπαραγωγικό «πελατειακό» και διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα, οδηγηθήκαμε στην χρεοκοπία και στην μνημονιακή κηδεμονία. Κηδεμονία, που, πέραν της δραματικής επιδείνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, έχουμε και την εκχώρηση κυριαρχίας στους δανειστές, μετατρεπόμενη, έτσι, η Χώρα μας σε ιδιότυπη «αποικία χρέους».
Και, ενώ το μεγάλο ζητούμενο είναι η έξοδος από την δεκαετή καταστρεπτική ύφεση, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, η πρόταση για την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» συνιστά το «κύκνειο άσμα» της παραπαίουσας Ελληνικής οικονομίας, αφού η μνημονιακή αποδοχή για μείωση του προϋπολογισμού για το ασφαλιστικό κατά 1,8 δις επιλέγεται από την Κυβέρνηση να «πέσει στις πλάτες» των μοναδικών παραγωγικών τμημάτων της Ελληνικής οικονομίας (πρωτογενής τομέας, υπηρεσίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις). Και αυτό, γιατί η δραματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία, σημειωτέον, αγγίζει τα όρια «παρανοϊκής οικονομικής επιλογής», καθόσον δεσμεύει το 75 – 80% των εισοδημάτων για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με την βαρύτατη και υπέρμετρη υφιστάμενη φορολογία, θα έχει ως αποτέλεσμα την έξοδο χιλιάδων επαγγελματιών από την παραγωγική διαδικασία, χωρίς, μάλιστα, καμία εναλλακτική λύση για τους περισσότερους από αυτούς, πλην της πιο καταστροφικής για τους νέους, που είναι η έξοδός τους από την Χώρα στο εξωτερικό !!!
Είναι λυπηρό, ότι η σημερινή Κυβέρνηση, που ήλθε ως εκφραστής της ελπίδας για την Σωτηρία της Χώρας, μετατρέπεται γοργά και αυτή σε πολιτικό μνημονιακό «βαρίδι», δημιουργώντας, έτσι, κατήφεια, απογοήτευση, αλλά και θυμό σε πολλούς, που αγωνίσθηκαν και βοήθησαν να ανέλθει στην εξουσία. Γι’ αυτό και το «Κάτσε καλά Κατρούγκαλε !!» αφορά αναλογικά όλη την Κυβέρνηση και αποτελεί μια «κραυγή» προειδοποίησης για αλλαγή των κυβερνητικών επιλογών, σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι το ασφαλιστικό και τα «κόκκινα δάνεια».
Του Γεωργίου Παπασίμου
Δικηγόρου
Μέλους Πολιτικής Γραμματείας του «ΠΡΑΤΤΩ»
Site: https://www.gpapasimos.gr/
Twitter: @PapasimosG