ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ


 Θα προσπαθήσω να δώσω ότι καλύτερο μπορώ για τους συνδημότες μου Αδικημένος από τον Καλλικράτη, σύμφωνα με τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Τρικκαίων με τον συνδυασμό του νυν Δημάρχου κ. Μιχάλη Ταμήλου, κ. Γιώργο Οικονόμου, βγαίνει ο Νομός Τρικάλων και αυτό με υπαιτιότητα των τριών κυβερνητικών μας βουλευτών. Ο πρώην Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων στη συνέντευξη που ακολουθεί, υποστηρίζει πως η βιασύνη της εφαρμογής του νέου μέτρου αλλά και η ασυνεννοησία των παραπάνω, έφεραν το Νομό σ’αυτή τη θέση, ενώ καταθέτει τη δική του άποψη για τη δυσκολία αυτών των εκλογών και για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Δήμος.   

Ερ.: Ας ξεκινήσουμε αρχικά με την άποψή σας για τον Καλλικράτη.

Γ. Οικονόμου: Το μέτρο ναι μεν είναι θετικό, αλλά έγινε νομίζω αρκετά βιαστικά. Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να γίνει μετά από μια τετραετία έτσι ώστε να γίνουν όλα τα πράγματα με μια πιο σωστή σειρά. Τώρα όπως έγινε για το Νομό μας και ειδικά για τον Δήμο Τρικκαίων, με τον πληθυσμό που έχουμε, είμαστε οι πιο «ριγμένοι» σε επίπεδο Θεσσαλίας. Αρκεί να πω πως στον όμορο νομό της Καρδίτσας με 10.000 κατοίκους λιγότερους από εμάς, δημιουργήθηκαν 6 δήμοι, ενώ τα Τρίκαλα έμειναν μόνο με 4 δήμους. Αυτό φυσικά οφείλεται στους πολιτικούς μας οι οποίοι κοίταξαν να κομίσουν προσωπικά οφέλη και η δική τους ασυνεννοησία, έφερε τα Τρίκαλα σ’αυτή τη θέση.

Ερ.: Μήπως το φταίξιμο πέφτει και στις πλάτες του νυν Δημάρχου κ. Ταμήλου ο οποίος είναι και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ, που δεν διεκδίκησε όσο θα έπρεπε περισσότερους Δήμους για το Νομό μας;

Γ. Οικονόμου: Επειδή γνωρίζω πολύ καλά το θέμα αυτό από πλευράς του Δημάρχου, σαν Πρόεδρος της ΤΕΔΚ το είχε ζητήσει και σε όλα τα συμβούλια με τους υπόλοιπους Δημάρχους η πρότασή τους ήταν για 7 Δήμους. Επομένως από πλευράς Δημάρχου και ΤΕΔΚ είναι ξεκάθαρο ότι ζητούσαν παραπάνω Δήμους και κανονικά έτσι θα έπρεπε να γίνει. Εγώ όπως είπα και πριν, το βάρος το ρίχνω στους κυβερνητικούς βουλευτές των Τρικάλων που δυστυχώς για δικούς τους προσωπικούς λόγους μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.

Ερ.: Όπως λοιπόν έχει δημιουργηθεί η κατάσταση με τον Καλλικράτη στα Τρίκαλα, πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο θα είναι για έναν υποψήφιο να εκλεγεί;

Γ. Οικονόμου: Σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολη η συλλογή ψήφων, αφού ειδικά στον Δήμο Τρικκαίων έχουν ενταχθεί επτά περιφερειακοί Δήμοι και έτσι όπως προβλέπει ο νόμος να ψηφίζουν οι συμπολίτες, δηλαδή οι κάτοικοι των περιφερειακών δήμων να έχουν τη δυνατότητα μόνο μιας ψήφου σε υποψήφιο της έδρας του Δήμου, θα είναι δύσκολο να γυρίσουμε όλα τα χωριά. Το χειρότερο βέβαια όλων είναι αυτό που είπα στην αρχή. Ότι έγιναν όλα τόσο βιαστικά… και για τους νέους Δήμους τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Θα υπάρξει σίγουρα μια δυστοκία και φυσικά έλλειψη χρημάτων για να προχωρήσουν κάποια έργα που θα είναι σημαντικά και απαραίτητα. Να πούμε επίσης ότι έγιναν πολύ μεγάλες περικοπές χρημάτων και για το 2010 και για το 2011.

Ερ.: Απ’ ότι γνωρίζουμε, πρώτη φορά κατεβαίνετε ως υποψήφιος σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Ωστόσο προτάσεις σας είχαν γίνει και στο παρελθόν, τόσο από τον νυν Δήμαρχο κ. Ταμήλο όσο και από τον Νομάρχη κ. Βλαχογιάννη. Γιατί λοιπόν επιλέξατε τώρα να κατεβείτε υποψήφιος και όχι τότε;

Γ. Οικονόμου: Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Πράγματι υπήρξαν οι προτάσεις που αναφέρατε, επειδή όμως ήμουν Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Τρικάλων, μίλησα με τη γλώσσα της αλήθειας και ξεκαθάρισα τη θέση μου. Τους είχα πει λοιπόν, ότι επειδή είμαι σε αυτό το πόστο, δεν θέλω να αναμειχθώ στα δημοτικά ή νομαρχιακά. Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να κάνει ο καθένας που εκλέγεται σε κάποιο πόστο. Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να έχω τόσα πολλά μέτωπα ανοιχτά.

Ερ.: Δεδομένου ότι ο νυν Δήμαρχος εισπράττει κάποια δυσαρέσκεια του κόσμου, πόσο εύκολο θα είναι να κερδίσετε τις εκλογές στον Δήμο, λαμβάνοντας υπόψη σας και το ισχυρό ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ;

Γ. Οικονόμου: Ούτως ή άλλως κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι δύσκολη. Συγκεκριμένα όμως για τον νυν Δήμαρχο κ. Ταμήλο μπορώ να πω ότι είναι κοντά στα προβλήματα, είναι γνώστης των προβλημάτων, προσπάθησε σε αυτή την τετραετία να επιλύσει όσο το δυνατόν περισσότερα, αλλά αλίμονο αν πούμε ότι έχουν λυθεί όλα. Φυσικά και συνεχίζουν να υπάρχουν. Προσωπικά συζήτησα μαζί του και μιας και ξεκίνησα αυτό τον αγώνα και επισκέπτομαι γειτονιές και χωριά, του είπα τα προβλήματα που εντόπισα και δεσμευτήκαμε να τα προσέξουμε ιδιαίτερα. Δυστυχώς είμαστε στο 2010 και υπάρχουν ακόμη γειτονιές και συνοικίες με χωματόδρομους, επιπλέον όμως και σε αυτό ζήτησα να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, είναι οι εργαζόμενοι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα, μετά και τη θητεία μου στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων. Υπάρχουν εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι χωρίς υπαιτιότητα του Δημάρχου, αλλά λόγω περικοπών από πλευράς κυβέρνησης στα κονδύλια του Δήμου. Πριν λίγες ημέρες είχα συνάντηση με τον κ. Ταμήλο γι’αυτό το θέμα και μου είπε ότι μετέβη στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Παρακαταθηκών & Δανείων προκειμένου να λάβει κάποιο δάνειο, δυστυχώς όμως έχουν κλείσει όλες οι στρόφιγγες. Πρότεινα λοιπόν, τα χρήματα που θα εισπράξει το ταμείο του Δήμου από την εμποροπανήγυρη που ξεκινά σε λίγες ημέρες, να δοθούν στους εργαζόμενους.

Ερ.: Πόσο ρόλο θα παίξουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, σ’αυτές τις εκλογές; Παρ’ ότι -κατά τη γνώμη μας- οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα έπρεπε να έχουν χρώμα.

Γ. Οικονόμου: Εγώ δεν θα μιλήσω κομματικά, όχι ότι δεν είμαι στέλεχος της ΝΔ, αλλά ειδικά τώρα για τις δημοτικές εκλογές, εμένα με ενδιαφέρουν τα προβλήματα των πολιτών των Τρικάλων και σε κάθε δημοτικό συμβούλιο θα προσπαθώ να κάνω κάποιες προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση είναι γνωστά σε όλους. Δεν ελήφθησαν και ούτε πρόκειται να ληφθούν ποτέ από καμία άλλη κυβέρνηση τέτοια μέτρα, σε όλους τους κλάδους. Και μάλιστα από μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται σοσιαλιστική. Τα χειρότερα μέτρα «πέρασαν» μέσα στη ραστώνη του καλοκαιριού, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κλπ. Ο κόσμος έχει και τη γνώση και το μυαλό, έχει μάτια και αυτιά. Τα ζει πλέον τα μέτρα στο πετσί του. Αυτό όμως που φοβάμαι, είναι ότι στις συγκεκριμένες εκλογές θα έχουμε μεγάλη αποχή και μάλιστα σε δυο πολύ μεγάλες μερίδες του πληθυσμού μας. Τους νέους και τους συνταξιούχους. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και αυτό θα έχει αντίκτυπο και στις εκλογές.

Ερ.: Επιστρέφοντας στις αυτοδιοικητικές εκλογές…γιατί αποφασίσατε να κατεβείτε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Τρικκαίων και όχι ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης από τα Τρίκαλα;

Γ. Οικονόμου: Αν συνέχιζε ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όπως ήταν πριν, θα το σκεφτόμουν για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Όπως όμως έχουν γίνει τα πράγματα τώρα, δεν υπάρχει πεδίο δράσης στην Περιφέρεια.

Ερ.: Φήμες θέλουν κάποιους νυν δημοτικούς συμβούλους με τον συνδυασμό του κ. Ταμήλου να μην συντάσσονται ξανά στο πλευρό του. Που κατά τη γνώμη σας οφείλεται αυτό; Το σχόλιό σας.

Γ. Οικονόμου: Απ’οτι είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν υπάρχει προσωπική αντιπαράθεση με κανέναν. Με κάποιους νυν συμβούλους που συναντήθηκα προσωπικά, μου είπαν από καιρό ότι θα αποσυρθούν, είτε για προσωπικούς λόγους, είτε λόγω ηλικίας. Πολλοί από αυτούς έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στον Δήμο Τρικκαίων για τρεις και πλέον τετραετίες.

Ερ.: Δεν θα μπορούσαν όμως να προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους τώρα που ο Δήμος Τρικκαίων επεκτείνεται;

Γ. Οικονόμου: Ο καθένας πράττει αναλόγως. Δεν μπορώ εγώ να απαντήσω για κανέναν και επίσης δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο για κανέναν νυν δημοτικό σύμβουλο. Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν βγαίνουν με υπαιτιότητα του Δημάρχου.

Ερ.: Τελειώνοντας, τι θα θέλατε να πείτε στους συνδημότες μας;

Γ. Οικονόμου: Τόσο μέσα από την 35ετή θητεία μου στον ΟΤΕ όπου εργαζόμουν, όσο και από τη 12ετή πορεία μου στο Εργατικό Κέντρο, προσπάθησα όσο μπορούσα να βοηθήσω τους εργαζόμενους. Αυτό θα κάνω και τώρα λαμβάνοντας μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα προσπαθήσω να δώσω ότι καλύτερο μπορώ για τους συνδημότες μου. Η φωνή μου θα ακούγεται πάντα γιατί δεν είμαι από τους ανθρώπους που συμβιβάζονται.

Προηγούμενο άρθρο Τιμήθηκε η μνήμη των Εθνικών μας Ευεργετών σε Ειδική εκδήλωση
Επόμενο άρθρο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΓΚΑΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΥΛΗΣ