Την ερχόμενη Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015 και ώρα 7 το απόγευμα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του συμπολίτη Γιάννη Μπαντέκα ,γεωλόγου και Υποψήφιου Διδάκτωρα του Τομέα Δυναμικής – Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Γαία: Κλιματικές μεταβολές σε ένα ζωντανό πλανήτη»
Θα παρουσιάσει την δική του μελέτη για την φυσιολογία της Γης και τα αίτια των κλιματικών μεταβολών, τους κύκλους του Μιλάνκοβιτς, τις Παγετώδεις-Μεσοπαγετώδεις εποχές, την Θεωρία της Γαίας, το Το Ολόκαινο –τη Σύγχρονη Μεσοπαγετώδης Εποχή, τα στοιχεία από τη σύγχρονη εποχή, την επίδραση του CO2 στο Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, την ηλιακή δραστηριότητα και το κλίμα,τις κλιματικές μεταβολές, το περιβάλλον και την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Ο ίδιος αναφέρει «Δυστυχώς στις μέρες μας οι ανθρώπινες κοινωνίες τείνουν να αποκοπούν από τους Φυσικούς ρυθμούς. Το «Κατά Φύσιν ζην», αυτό που κατά την φιλοσοφία της αρχαιότητας, αποτελούσε τον σκοπό του Βίου, τείνει να εξοβελιστεί ως ανώφελος αν όχι επιζήμιος αναχρονισμός. Στην πραγματικότητα, από ένα σημείο και πέρα, το
ανθρώπινο είδος, διαπράττει μια τεράστια Ύβρη, με διάφορες δικαιολογίες κυρίως υποτιθέμενων οικονομικών προτεραιοτήτων. Ο σύγχρονος τεχνολογικός πολιτισμός είναι θεμελιωμένος σε ιδέες που έχουν αποϊεροποιήσει τον Κόσμο και τον έχουν υποβιβάσει σε φθαρτό δημιούργημα ενός εξωκοσμικού όντος. Δεν αποδίδεται πλέον σεβασμός τιμές και λατρεία στη Μάνα και τροφό όλων μας, στη Γαία. Αντιθέτως ο
σύγχρονος «καινός» (και κενός) άνθρωπος έχει θεωρήσει πως έχει αποκτήσει «θεόθεν» το δικαίωμα να λεηλατεί και να βιάζει τη Γαία. Η βιβλική εντολή “αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και πληρώσατε την γήν και κατακυριεύσατε αυτήν και εξουσιάζετε(…)” (Γεν. Α, 28) φαίνεται να έχει εφαρμοστεί κατά γράμμα. Και δυστυχώς αυτή τη κατά γράμμα εφαρμογή, πληρώνουμε σήμερα με πολλούς τρόπους.
Η σύγχρονη συνθετική και πολυκλαδική θεώρηση των επιστημών επαναφέρει δειλά δειλά την «Υπόθεση της Γαίας», όχι σαν θεωρητικό ανώδυνο ρομαντισμό, αλλά σαν τον υποχρεωτικό μπούσουλα της επανακάλυψης της συνολικής αντίληψης για τον Κόσμο με την οποία οφείλουμε να πορευτούμε.»
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Γεωργίου ΜΠΑΝΤΕΚΑΣ είναι Γεωλόγος. Γεννήθηκε το έτος 1964 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας.
Πτυχιούχος του Γεωλογικού Τμήματος της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τομέα Δυναμικής – Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επιστημονικός συνεργάτης του Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών). Εργάζεται ως Τεχνολόγος Εργαστηρίου (ΠΕ 4 – ΙΔΑΧ).
Κατά το χειμώνα του 1992-1993, παρακολούθησε στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) με 3μηνη υποτροφία (επιδοτούμενο πρόγραμμα ERASMUS της Ε. Ε.), τα μαθήματα του Μεταπτυχιακού Τμήματος για την “Εφαρμοσμένη Γεωλογία του Τεταρτογενούς” (I.F.A.Q.) του Earth Technology Institute (E.T.I.), στο Vrije Universiteit Brussel (V.U.B.).
Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1996-1997 παρακολούθησε τα μαθήματα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Δυναμική Τεκτονική & Εφαρμοσμένη Γεωλογία με έμφαση στην «Υδρογεωλογία», του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος (ΕΚΠΑ).
Συμμετέχει (συνεπικουρία) στην διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων των μαθημάτων (και των ασκήσεων υπαίθρου) του Τομέα Δυναμικής, Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το ακαδημαϊκό έτος 1994 -1995 έως σήμερα (2014-2015).
Έχει λάβει μέρος σε πολλά εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ορισμένες φορές παρουσιάζοντας επιστημονικές ανακοινώσεις.
Έχει δημοσιεύσει (συνήθως από κοινού με άλλους) 25 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Τέλος έχει συμμετάσχει σε 15 Εφαρμοσμένα Ερευνητικά Προγράμματα του Τομέα Δυναμικής –Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι μέλος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας (Ε.Γ.Ε.), της Επιτροπής Τεκτονικής της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρίας (Ε.Γ.Ε.), του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου της Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), της Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.), της Ελληνικής Γεωμυθoλογικής Εταιρίας, της Εταιρίας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Μ.), του Φιλοσοφικού Αθηναιου «Εκατηβόλος», του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΙΛΙΣΟΣ» και της National Geographic Society (U.S.A.)
Είναι μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας και μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για τα Γεωμυθολογικά Μονοπάτια.
Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε δεκάδες σεμινάρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και στις αντίστοιχες εργασίες πεδίου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.