Ειδήσεις

Γίνε εξερευνητής του κόσμου – 4η Εβδομάδα Δράσεων


Ολοκληρώθηκε η 4η Εβδομάδα Δράσεων της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων με αμείωτη τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών. Οι μικροί μας εξερευνητές εξακολουθούν να φέρουν εις πέρας με επιτυχία τις αποστολές που κάθε μέρα αναλαμβάνουν μέσω του προγράμματος δράσεων της Δ.Β.

11/07/2016 Αποστολή: Μια χάρτινη σακούλα. Κατασκευών. Με την εργοθεραπεύτρια Κατερίνα Κοπάνου.

Η συγκεκριμένη δράση ξεκίνησε με μια μουσικοχορευτική δραστηριότητα γνωριμίας ανάμεσα στα παιδιά και την εμψυχώτρια Κατερίνα Κοπάνου. Στη συνέχεια, τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες κατασκεύασαν το ανάλογο πρόσωπο μέσα από μια ιστορία που άκουσαν. Τέλος, έφτιαξαν την δική τους χάρτινη σακούλα-μάσκα απεικονίζοντας τον δικό τους ήρωα με τα χαρακτηριστικά, τα οποία ήθελαν.

12/07/2016 Αποστολή: Κουμπιά. Συλλογής Λέξεων. Με την ηθοποιό Ελευθερία Σικινιώτη και την παιδαγωγό Βίκυ Φαγκρίδα.

Οι δύο εμψυχώτριες αφηγήθηκαν στα παιδιά το βιβλίο «Το κουμπί της αγάπης κι ο πρίγκιπας που δεν είναι πια μικρός» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου χρησιμοποιώντας θεατρικές τεχνικές. Έπειτα, τα παιδιά έπαιξαν διαδραστικά παιχνίδια σε ζευγάρια και στο τέλος, ζωγράφισαν το δικό τους κουμπί, ένα κουμπί της δικής τους φαντασίας π.χ το κουμπί της θάλασσας, το κουμπί του αθλητισμού κτλ.

13/07/2016 Αποστολή: Μερικά χαλικάκια. Χαρτογράφησης. Με την βιβλιοθηκονόμο Τζένη Ρώσσιου.

Το εργαστήριο ξεκίνησε με την ανάγνωση δύο βιβλίων. Το βιβλίο «Πετάνε οι πιγκουίνοι;» του Oliver Jeffers και το βιβλίο «Μεγαλόπολις, μια ιστορία που διαβάζεται κάθετα» του Clea Dieudonne. Στη συνέχεια, τα παιδιά ασχολήθηκαν με την παρατήρηση διάφορων χαρτών, οι οποίοι τους βοήθησαν να φτιάξουν τον δικό τους χάρτη θησαυρού. Οι χάρτες των παιδιών παρουσιάστηκαν στον χώρο της βιβλιοθήκης. Η ανατροπή της ημέρας έγινε στο τέλος, όπου τα παιδιά μετά το πέρας στου εργαστηρίου παρέμειναν στην βιβλιοθήκη κάνοντας τα χαλικάκια ψηφίδες.

14/07/2016 Αποστολή: Διαφορετικά μπαχαρικά και αρωματικά βότανα. Με όλες τις αισθήσεις στη βιβλιοθήκη. Με την εργοθεραπεύτρια Κατερίνα Κοπάνου.

Στην αρχή της δράσης τα παιδιά εξερεύνησαν τα διάφορα μπαχαρικά και αρωματικά βότανα που υπήρχαν στον χώρο της βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε ομάδες. Αφού κλείσαμε τα μάτια των παιδιών με μαντήλι, προσπάθησαν μέσω της όσφρησης να καταλάβουν το κάθε μπαχαρικό και βότανο. Στο τέλος, τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους ιστορίες με τα μπαχαρικά και βότανα που βρήκαν και ενώνοντάς τες όλες μαζί έφτιαξαν το δικό τους «Βιβλίο μπαχαρικών και βοτάνων».

15/07/2016 Αποστολή: Η εικόνα ενός πρωταγωνιστή. Οι συλλογές των παιδιών. Με τη συγγραφέα Μαρία Καλύβα.

 Όνειρα και στόχοι, εμπόδια και δυσκολίες, πάνε συνήθως χέρι χέρι στη ζωή, όμως ο ήρωας του παραμυθιού μας, ο Μέλιος, καταφέρνει το ανέφικτο. Η ιστορία του μας διδάξει κάτι τόσο ουσιαστικό: Πως μέσα από τις πολλές αποτυχίες φτιάχνεται η τύχη. Τη ζωή μας την ορίζουμε εμείς, την τύχη μας επίσης, και αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της   αφήγησης του βιβλίου «Απέναντι» του Θοδωρή Παπαϊωάννου από την εμψυχώτρια Μαρία Καλύβα.  Θα συναντήσουμε εμπόδια στη ζωή, λίγα ή πολλά, μικρά ή μεγάλα, με εφόδιο όμως με θέληση, όλα μπορούμε να τα επιτύχουμε… ακόμη αυτό το φαινομενικά ακατόρθωτο. Συλλέξαμε εικόνες ηρώων, φτιάξαμε κολλάζ και, στο τέλος της δράσης, ως διά μαγείας, δημιουργήθηκε ένα ορθάνοιχτο παράθυρο, όπως αυτό της ψυχής μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Τελετή Ορκωμοσίας των Μονίμων Λοχιών Τάξεως 2016
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση από το Α.Τ. Πύλης στο Κ.Α.Π.Η.