Η κυβέρνηση έσπειρε υψηλές προσδοκίες και κινδυνεύει να θερίσει απογοήτευση κι αγανάκτηση τόνισε ο Ν. Λέγκας μιλώντας ως εισηγητής της Ν.Δ. στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που παρατείνει έως το τέλος Ιουνίου του 2011 την αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι του ποσού των διακοσίων χιλιάδων ευρώ από πιστωτικά ιδρύματα κι άλλους πιστωτές.
Ο βουλευτής Τρικάλων στη διάρκεια της ομιλίας του παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για τα καινούργια δεδομένα σχετικά με την υπερχρέωση των νοικοκυριών, την αξιολόγηση της εφαρμογής του σχετικού Νόμου, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι παρατηρούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Όπως επίσης και για το θέμα των προσδοκώμενων οφελών από τη ρύθμιση, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση καλλιέργησε ψευδαισθήσεις, οι οποίες αποτυπώθηκαν και σε δημόσιες θέσεις της, ότι όποιος δανείζεται μπορεί να μην πληρώσει.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε σύμφωνος με την χορηγούμενη παράταση, υπενθυμίζοντας τη θετική θέση που κράτησε το κόμμα και κατά τη συζήτηση των Νόμων 3858 και 3869 του 2010. Τονίζοντας ότι η κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διανύουμε επιβάλλει τη συνέχιση μέτρων έστω και μειωμένης αποτελεσματικότητας με στόχο την ανακούφιση των νοικοκυριών.
Και αλήθεια είναι ότι τέτοια μέτρα δεν έχουν παρθεί. Αλλά κι όταν πάρθηκαν, πάρθηκαν αργά κι ήταν αποσπασματικά, δήλωσε ο βουλευτής Τρικάλων.
Επισήμανε ωστόσο τις δυσκολίες που ήδη παρατηρούνται κατά την εφαρμογή του Νόμου και ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει σχετικά το Κοινοβούλιο καθώς οι καταναλωτικές οργανώσεις κάνουν λόγο για προβλήματα που προκαλεί η καταγγελλόμενη αδιαφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Υπενθύμισε δε τις ενστάσεις που είχε εκφράσει η Ν.Δ. τόσο για τα προβλήματα που θα προκύψουν με την αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των υποθέσεων από τις υπάρχουσες υποδομές της Δικαιοσύνης, όσο και για την προβληματική διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την πανσπερμία των φορέων που εμπλέκονται.
Ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας τόνισε επίσης ότι με τη ρύθμιση που προωθείται γίνεται διαχείριση πτυχών ενός προβλήματος και παραμένουν ανέγγιχτες οι αιτίες του και παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και την καθημερινή επιβάρυνση των νοικοκυριών, εξαιτίας της μείωσης του ΑΕΠ και των εισοδημάτων, της αύξησης της ανεργίας και της γενικότερης συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα, επισήμανε, ότι η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις που εμφάνιζε θετικούς ετήσιους ρυθμούς μετεβλήθη το δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου του 2010 και απέκτησε αρνητικό ρυθμό. Ανάλογη είναι η πορεία τόσο της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, όσο και για τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια.
Ενδεικτικές είναι και οι μεγάλες αυξήσεις του μέσου επιτοκίου των δανείων όλων των κατηγοριών σε σχέση με τα μέσα επιτόκια της Ευρωζώνης, με κορυφαία την αύξηση του μέσου επιτοκίου στα καταναλωτικά και στα επιχειρηματικά δάνεια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επισήμανε ο Ν. Λέγκας, παρουσιάζει και η διαφορά μεταβολής των δανείων σε καθυστέρηση σε σχέση με το σύνολο των δανείων. Από το 4,5 % που ήταν στο τέλος του 2009 ανέβηκε στο 5% το 2008, στο 7,7% το 2009 για να φτάσει στο 10% το 2010. Είναι εντυπωσιακή επίσης και ιδιαίτερα ανησυχητική η μεταβολή των καταναλωτικών δανείων σε καθυστέρηση η οποία από το 13,4% το 2009, ανεβαίνει στο 18,4%, αλλά και η αντίστοιχη μεταβολή των στεγαστικών δανείων σε καθυστέρηση η οποία από το 7,4% το 2009 φτάνει στο 9,7% το 2010. Επίσης, είπε ένα στοιχείο το οποίο έχει ανησυχητικό ενδιαφέρον είναι ο λόγος των καθυστερούμενων δανείων προς τα ίδια εποπτικά κεφάλαια των Τραπεζών καθώς ο λόγος αυτός από το 38% το 2009εκτινάσσεται στο 50% το 2010.
Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν στη άμεση λήψη συγκεκριμένων και όχι αποσπασματικού χαρακτήρα μέτρων με σκοπό την επαναφορά των καταναλωτών σε μια θέση που να μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, κατέληξε στην εισήγησή του ο βουλευτής Τρικάλων.