Ειδήσεις

Από 1η Φεβρουαρίου η έναρξη των αιτήσεων για το Εξοικονομώ-Αυτονομώ στη Θεσσαλία


Χρονοκαθυστέρηση πέντε λεπτών στην υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στην πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» καθιερώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ηγεσία του υπουργείου, ανακοίνωσε τεχνικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις της πλατφόρμας ώστε να καταστεί ομαλότερη η ροή των αιτήσεων. Η κυριότερη όλων είναι η δυνατότητα της υποβολής αιτήσεων στο σύστημα να μπορεί να γίνει αφού περάσουν πέντε λεπτά από τη στιγμή που ξεκινά η διαδικασία συμπλήρωσης των στοιχείων. Ουσιαστικά με το χρονόμετρο των πέντε λεπτών ανά αίτηση που καθιερώνει το υπουργείο για το άνοιγμα της πλατφόρμας, επιδιώκεται να περιοριστούν οι μηχανισμοί αυτόματης και μαζικής υποβολής των αιτήσεων που καταγράφηκαν στο προηγούμενο χρονικό διάστημα από μεγάλα τεχνικά γραφεία σε βάρος των υπόλοιπων συμμετεχόντων.

Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» άνοιξε ξανά με την πλατφόρμα να δέχεται αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες κατοικιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας  και Θράκης. Στις 27 Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στις 29 του μήνα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου. Η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) θα ξεκινήσει από τις 3 Φεβρουαρίου 2021 σε όλη την επικράτεια.

Επίσης όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ώρα έναρξης της διαδικασίας, παραμένει ως είχε, στις 10 το πρωί.

Επειτα από την αξιολόγηση ζητημάτων που ετέθησαν στο υπουργείο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και για την απρόσκοπτη λειτουργία της πλατφόρμας λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του Covid-19, αποφασίστηκε να γίνουν τεχνικές προσαρμογές για την ομαλότερη ροή των αιτήσεων. Ειδικότερα:

  • Ορίζεται διάστημα πέντε λεπτών ως ελάχιστος χρόνος από τη δημιουργία της αίτησης έως την υποβολή της.
  • Βελτιώνονται επιμέρους σημεία που αφορούν στην πληροφόρηση που λαμβάνουν οι χρήστες κατά τη συμπλήρωση στοιχείων και τη διενέργεια των εσωτερικών ελέγχων του πληροφοριακού συστήματος.
  • Διευκολύνονται οι υποβολές αιτήσεων για τις πολυκατοικίες Α και Β τύπου, μεταθέτοντας την υποχρέωση υποβολής στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο.

Τα αδιάθετα κονδύλια του προγράμματος για τις προαναφερόμενες τέσσερις περιφέρειες αλλά και για τις πολυκατοικίες ανέρχονται συνολικά σε 429,2 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα οι προϋπολογισμοί για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι 74 εκατ. ευρώ, για τη Δυτική Μακεδονία τα 73,5 εκατ. ευρώ, την Κεντρική Μακεδονία τα 130 εκατ. ευρώ, τη Θεσσαλία τα 84 εκατ. ευρώ και τις πολυκατοικίες τα 67,7 εκατ. ευρώ.

Οι εργασίες που επιχορηγούνται και υποδεικνύονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές είναι:

  1. Τα κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμός
  2. Η θερμομόνωση
  3. Τα συστήματα θέρμανσης – ψύξης
  4. Τα συστήματα ζεστού νερού χρήσης
  5. Φωτοβολταϊκό σύστημα
  6. Σύστημα αποθήκευσης ενέργειας
  7. Σημείο επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος
  8. Συσκευές διαχείρισης ενέργειας
  9. Αναβάθμιση φωτισμού (πολυκατοικίες)
  10. Αναβάθμιση ανελκυστήρα (πολυκατοικίες).

 

Προηγούμενο άρθρο ΕΝΚΑ Θεσσαλίας: Προσοχή! Νέα μηνύματα - απάτη
Επόμενο άρθρο Ξεκινά το έργο της κατασκευής αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Κορυδαλλό Καλαμπάκας