Ειδήσεις

Απολογισμός Φεστιβάλ Πάου 2024


Το Φεστιβάλ Πάου 2024, ολοκληρώθηκε και φέτος, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις σε κοινό και καλλιτέχνες, σε μέλη της Φοιτητικής και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πρόκειται για 4 βραδιές 1-4 Αυγούστου, γεμάτες μουσική, με υψηλού επιπέδου καλλιτέχνες και πρωτότυπες μουσικές συνυπάρξεις. Στο ευρύτερο διάστημα προετοιμασίας του Φεστιβάλ, λειτούργησαν σεμινάρια και συζητήσεις καθώς και πρότζεκτ συλλογικών δράσεων με τα μέλη των Synola.

Ο χώρος του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Παλαιά Μονή Αγίου Νικολάου γνωστή ως Μονή Πάου),  ενέπνευσε τις εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ, με αποτέλεσμα να αξιοποιηθούν διάφορες γωνιές  εκτός από την κεντρική σκηνή, για τις σύντομες μουσικές δράσεις πριν από τις κύριες συναυλίες.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο μια ιδιαίτερη σύνδεση της μουσικής με έναν θρησκευτικό χώρο, όπως ο ναός του Αγίου Νικολάου και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη και ενθάρρυνση από τον Σεβασμιότατο Ιγνάτιο, υπήρξε η πρωτοβουλία σύντομων μουσικών ερμηνειών από κάποιους καλλιτέχνες, πριν από το ξεκίνημα των κυρίως εκδηλώσεων.

Στη δράση αυτή συμμετείχαν σε διαφορετικές βραδιές, η Αφροδίτη Πατουλίδου στο τραγούδι και τη νικελάρπα, η Βανέσα Αθανασίου στο βιολί και  η Ασπασία Δημητριάδου στο αρτσιλιούτο (όργανο εποχής).

Το φεστιβάλ ξεκίνησε με τις  Μέρες Κιθάρας Νότης Μαυρουδής  σε καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος Μαρίας Θωίδου και Γιώργου Τοσικιάν.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη  1 Αυγούστου, το Φεστιβάλ Πάου 2024 άνοιξε τις εκδηλώσεις του με χαιρετισμό από τον Αντιπρύτανη Οικονομικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθηγητή Ευθύμιο Προβίδα. 

Ακολούθησε μικρός χαιρετισμός από το γιο του συνθέτη και κιθαριστή Νότη ΜαυρουδήΑντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Δήμου Χαλανδρίου, Χάρη Μαυρουδή. 

Στο 1ο μέρος με τίτλο «Ταξίδι στο χώρο και το χρόνο», ο κιθαρίστας Θάνος Μήτσαλας, έδωσε ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας, με έργα του θρυλικού συνθέτη και κιθαριστή Sergio Assad, πολλά από τα οποία έχουν γραφτεί για τον συγκεκριμένο ερμηνευτή.

Ακολούθησε στο 2ο μέρος, ένα πρόγραμμα με μουσικές του 17ου αιώνα, κάτω από τον τίτλο

“Στη σκιά ενός τυφλού θεού”, με τη μοναδική ερμηνεία της σοπράνο Αφροδίτης Πατουλίδου στο τραγούδι και τη  νικελάρπα, και τους εξαιρετικούς  Θεόδωρο Κίτσο(αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ) και Ασπασία Δημητριάδου, σε νυκτά όργανα εποχής, όπως αρτσιλιούτο, θεόρβη και μπαρόκ κιθάρα.

Η 2η μέρα,  Παρασκευή  2 Αυγούστου, ξεκίνησε με μια «μουσική υποδοχή»  από τον κιθαρίστα Γιώργο Τοσικιάν, ο οποίος παρουσίασε διασκευές συνθέσεων του Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι, στο μπαλκόνι της Μονής.

Ακολούθησαν δύο απίστευτες γυναικείες μουσικές παρουσίες: η Irene Kalisvaart,  που έπαιξε κλασική κιθάρα αλλά και τραγούδησε σε ένα πρόγραμμα με τίτλο  «Η κιθάρα που μεταμορφώνεται» στο 1ο μέρος και η Εύα Ατματζίδου, που μας παρουσίασε στο 2ο μέρος, «Πρωτότυπες συνθέσεις για σόλο ακουστική κιθάρα».

Μετά το διήμερο «Μέρες Κιθάρας Νότης Μαυρουδής», το Φεστιβάλ Πάου 2024, συνεχίστηκε με άλλες εκδηλώσεις, σε καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος από τη Μαρία Θωίδου.

Συγκεκριμένα: Το Σάββατο  3 Αυγούστου ακολούθησεμια μαγευτική μουσική δωματίου με τίτλο «Όμορφη εποχή» σε τραγούδια συνθετών της Μπελ Επόκ και της Ρομαντικής εποχής, με την αισθαντική σοπράνο Χαρίκλεια Γκλαβοπούλου και τους εξαιρετικούς Βανέσσα Αθανασίου στο βιολί και Νίκο  Κυριόσογλου στο πιάνο.

Στο 2ο μέρος,  το μουσικό σχήμα Argalios  με «Παραδοσιακές μουσικές στο σήμερα», μας εντυπωσίασε με τους χαρισματικούς Αλέξανδρο Ιωσηφίδη στο πιάνο και την ενορχήστρωση, τη Ζωή Μάντζου  στη φωνή και τα κρουστά και την Όλγα Αλεξίου στο νταούλι και τη φωνή. Την εκδήλωση τίμησε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου ΒόλουΔημήτρης Πιατάς.

Την Κυριακή 4 Αυγούστου, το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με μία τετράπτυχη εκδήλωση, που ξεκίνησε με μια σύντομη μαγευτική  «Μουσική υποδοχή» από τους απόφοιτους, μέλη των Synola,  Δέσποινα Αριστείδου στο πιάνο και Νώντα Αδάμο στο ακορντεόν.

Ιδιαίτερη αίσθηση άφησε το Ντοκυμαντέρ Ανασκόπησης του Γιώργου Αλεξάκη «Θα βρεθούμε ξανά..». 

Ακολούθησαν στο 2ο μέρος, «Κιθάρες από Synola» σε ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα με ντουέτα από το μουσικό εργαστήρι για κιθάρα, σε  μουσική διδασκαλία Γιώργου Τοσικιάν και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την συναυλία των Synola, 

«Ανοιχτές Επικοινωνίες», ένα μουσικό πρόγραμμα με επιλογές των μελών των Synola, σε συνεργασία με τους προσκεκλημένους  μουσικούς Δημήτρη Δεμίρη  στο μπάσο και τις  ενορχηστρώσεις και Δημήτρη Τασούδη στα  τύμπανα, και τα πλήκτρα και σε επιμέλεια  / φωνητική διδασκαλία της Μαρίας Θωίδου. 

Τις εκδηλώσεις τίμησαν υπάλληλοι και διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή, κάτοικοι των γειτονικών χωριών και αρκετοί τουρίστες.

 

Για να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις αυτές, βοήθησαν με την εθελοντική τους συμμετοχή, τα μέλη των

Μουσικών Συνόλων  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Synola), φοιτητές και απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Ιωάννα Δημητρουλάκη, Μπέτυ Ιορδανίδου, Κωνσταντίνα Βέτσικα, Νίκος Κολοβελώνης, Γιώργος Τσιαμαντάς, Χριστόφορος Σταμούλης, Ολυμπία Κόλλια, Θάλεια Βούρου, Κωνσταντίνος Χαντζόπουλος, Βιβή Γουσέτη, Γαρυφαλλιά Τόλλια, Πέτρος Καλκάνης, Γιώργος Τσιαμαντάς, Χριστίνα Χαραλαμπίδου και οι απόφοιτοι: 

Φιλιώ Αζαριάδη, Ελπίδα Αγαπητού, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Ελένη Μαγαλιού, Κική Καραγκούνη, Δέσποινα Αριστείδου, Ανδρέας Αγγελής, Νώντας Αδάμος, Ξανθή Καμώνα. 

Στην οργάνωση συμμετείχαν οι εθελοντές συνεργάτες των Μουσικών Συνόλων ΠΘ: 

Νατάσα Αμπατζή (υπεύθυνη επικοινωνίας), Κώστας Χρισταντώνης, (υπεύθυνος χώρου) Λέλα Ζέρβα (τεχνική υποστήριξη) Φιλιώ Αζαριάδη, Ελένη Μαγαλιού, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Ξανθή Καμμώνα (υπεύθυνοι  project ) 

Δέσποινα Αριστείδου, Ελπίδα Αγαπητου (υπεύθυνες μεταφράσεων) 

Οι εξωτερικοί εθελοντές:  Αλέξανδρος Περετζής, Ίρις Μπαγκλανέα, Αλέξανδρος Ιωσυφίδης, Ζωή Μάντζιου. 

 

Το Φεστιβάλ Πάου 2024, συνεργάστηκε για την τεχνική υποδομή με τους ειδικούς συνεργάτες: 

Γιάννης Μαυρίδης / Cue Productions σε συνεργασία με τους Δημήτρης Βασιλειάδης, Γρηγόρης Σαμλίδης (ηχοληψία, ηχογράφηση, φωτισμός, βιντεοσκόπηση) Γιώργος Αλεξάκης (κινηματογράφηση), 

Λευτέρης Πλαβός (φωτογράφηση), Μαργαρίτα Λιτητάρη (Social Media), Φωτεινή Φιλοξενίδου (γραφιστική υποστήριξη / αφίσα, πρόγραμμα) Αγαμέμνων Μάρδας (ιστοσελίδα), Φανή Μόραλη (γραμματειακή υποστήριξη). 

 

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη στην πραγματοποίηση του 9ου Φεστιβάλ Πάου:

  • Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Πρύτανη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθ. Χαράλαμπο Μπιλλίνη
  • Την Επιτροπή Ερευνών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον πρόεδρο Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητή Ιωάννη Στεφανίδη
  • Την Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο καθ. Ευστάθιο Βελισσαρίου
  • Το Συμβούλιο Διοίκησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • Το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ευχαριστούμε όλους τους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που συμμετείχαν στην εξυπηρέτηση των αναγκών για το Φεστιβάλ Πάου.

Ευχαριστούμε την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και τον Σεβασμιότατο Ιγνάτιο για την υποστήριξη και εμπιστοσύνη.

Ευχαριστούμε την ΕΡΤ  (Πρώτο Πρόγραμμα, Φωνή της Ελλάδος, Ερτ3, και ΕΡΑ Βόλου) για την χορηγία επικοινωνίας.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Νότιου Πηλίου και τους: Δήμαρχο Μιχαήλ ΜιτζικόΑντιδήμαρχο Τουρισμού Πολιτισμού και Παιδείας  Απόστολο Καφετζή και Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Νικόλαο Μαμά,  για την παραχώρηση καθισμάτων και κάδων.

Το Φεστιβάλ Χόρτου για την παραχώρηση αίθουσας για πρόβα.

Ευχαριστούμε τα καταλύματα Pounda Paou, Καρυδιές, Καταλύματα Ελευθερίας και Γιάννη Μικρογιαννάκη και καταλύματα Ευφροσύνης Στράκα και τον οινοποιό Δημήτρη Μυλωνά για την ευγενική συνεργασία.

Ευχαριστούμε τους καλλιτέχνες που τίμησαν τις εκδηλώσεις μας με την συμμετοχή τους καθώς και τα μέλη των Μουσικών Συνόλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Synola), τους συνεργάτες και φίλους του Φεστιβάλ Πάου και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Δήμου Νοτίου Πηλίου,  για την θετική υποστήριξη.

Ευχόμαστε καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και καλή αντάμωση στις επόμενες πολιτιστικές δράσεις των Μουσικών Συνόλων Πανεπιστημίου και του Φεστιβάλ Πάου.

Εκ μέρους του Φεστιβάλ Πάου

Μαρία Θωίδου, καλλιτεχνική διεύθυνση / υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ (Synola)

 

Προηγούμενο άρθρο Όμορφη βραδιά πανσελήνου στα Τρίκαλα «Ένα φεγγάρι για την Ελλη»
Επόμενο άρθρο Στις 30 Αυγούστου η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας