Απαντήσεις στον Ν. Λέγκα για την τύχη του έργου του Αχελώου


 Στον Προϋπολογισμό του 2010, έχουν εγγραφεί πιστώσεις 50 εκατομμυρίων ευρώ, για την ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Άνω Ρου του Αχελώου, δήλωσε στη Βουλή ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας, απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής της Νέας  Δημοκρατίας  Ν.Λέγκας σχετικά με την τύχη του έργου. 

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της

Ν. Δ για το θέμα, ο κ. Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετική παρέμβαση του Τρικαλινού πολιτικού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αγωνιστεί για την δικαστική απεμπλοκή του ζητήματος, ενώ έκανε λόγο για «κεκτημένο δρομολογημένων έργων».

Από την πλευρά του ο Ν. Λέγκας χαρακτήρισε ξεκάθαρη τη στάση του Υπουργού, σε αντίθεση με αυτή της κας Μπιρμπίλη η οποία, όπως προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις της, δεν αναγνωρίζει ούτε το έργο ούτε την εκτροπή.

«Η κυρία Υπουργός λειτουργεί λες και δεν υπάρχει τίποτα, λες και είμαστε στην αρχική φάση που αποφασίζουμε, αν και πόσο νερό χρειάζεται η Θεσσαλική πεδιάδα. Λες και το έργο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προκαταρκτικής μελέτης», τόνισε ο πρώην Υφυπουργός, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί η συνέχιση ενός έργου, το οποίο βρίσκεται στο 80 % της ολοκλήρωσης του, να εξαρτάται από την όποια μελέτη.

Ο Ν. Λέγκας κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν θα εγκαταλειφθούν τα έργα στην περίπτωση που οι μελέτες δείξουν ότι το υδατικό πρόβλημα μπορεί να καλυφθεί με άλλους τρόπους.

Επίσης, ζήτησε απάντηση στο τι θα γίνει με το ενδεχόμενο να σταματήσουν οι εργασίες, να διαλυθούν οι εργολαβίες, να κινδυνεύσει η ασφάλεια του έργου έως ότου ολοκληρωθούν οι μελέτες, οι διαβουλεύσεις και η ολοκλήρωση των προδικαστικών ερωτημάτων.
Ο πρώην Υφυπουργός καυτηρίασε την έρπουσα αντίληψη, η οποία θέλει άπληστους τους Θεσσαλούς αγρότες, να αντλούν νερό πάνω από τα 200 μέτρα και το ξοδεύουν χωρίς μέτρο.

Θύμισε δε ότι το συγκεκριμένο έργο απετέλεσε στρατηγική επιλογή αναπτυξιακού σχεδιασμού, μια υπερτοπική παρέμβαση εθνικού χαρακτήρα, η οποία βασίζεται σε μεγάλες αλήθειες. Όπως ότι η μερική εκτροπή του Αχελώου, αφορά κάτι λιγότερο από το 20% των νερών, που σήμερα χύνονται στη θάλασσα. Την ώρα που για να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση του υπόγειου υδροφορέα, ο οποίος σήμερα ξεπερνά τα 250 μέτρα, θα πρέπει να σταματήσουν να καλλιεργούνται, οκτακόσιες χιλιάδες στρέμματα στο Θεσσαλικό κάμπο.

Προηγούμενο άρθρο Συγκέντρωση με αφορμή την γιορτή της Μητέρας
Επόμενο άρθρο Η βουλευτής Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη στην ολομέλεια της Βουλής