Την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρη στην ερώτηση με θέμα: «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟΝΙΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ», έλαβε ο Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. κ ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ.
Υπενθυμίζουμε, πως στην εν λόγω ερώτηση η οποία αφορά την επιβίωση μεγάλου αριθμού παραγωγών, καθώς το «πρόγραμμα απονιτροποίησης και βιολογικών καλλιεργειών» είναι μείζονος σημασίας για το Νομό, ο κ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, επισημαίνει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφαρμογή του προγράμματος και τονίζει τα προβλήματα που πηγάζουν από τις καθυστερήσεις αυτές. Τέλος, ρωτά τον υπουργό τα παρακάτω:
Αν το Υπουργείο προτίθεται:
-Να αναστείλει τον γεωχωρικό έλεγχο από την περίοδο των εντάξεων και να τον εφαρμόσει στα επόμενα έτη εφαρμογής
-Να ορίσει τις ποινές με τρόπο ώστε αυτές να μην είναι εξοντωτικές (απόρριψη προγράμματος) σε περίπτωση που δεν τηρούνται όλες οι δεσμεύσεις κατά το πρώτο έτος.
-Να μην προχωρήσει στην απόρριψη ολόκληρης της αίτησης σε περίπτωση κωδικού λάθους αλλά μόνο για το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο.
-Να καταργήσει την αγρανάπαυση από το πρόγραμμα των βιολογικών καλλιεργειών ή να αλλάξει την ποινή για τη μη εφαρμογή της.
Παραθέτουμε την απάντηση του Υπουργού
Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Η. Βλαχογιάννης, σας πληροφορούμε τα εξής:
Σύμφωνα με τις διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας που διέπει τα Μέτρα Στήριξης της Αγροτικής Ανάπτυξης, οι κανόνες διαχείρισης και ελέγχου στα Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα, με βάση την έκταση και τα ζώα στο πλαίσιο του Άξονα 2, πρέπει να ακολουθούν τις αρχές που καθορίζονται στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Η εξακρίβωση της τήρησης των κριτηρίων επιλεξιμότητας πραγματοποιείται με διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους.
Οι διοικητικοί έλεγχοι για την επιλεξιμότητα περιλαμβάνουν και διασταυρωτικούς ελέγχους με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ, τμήμα των οποίων αποτελεί ο γεωχωρικός έλεγχος των αιτούμενων προς ένταξη αγροτεμαχίων και δεδομένων, βάσει των κανονιστικών διατάξεων περί μη αντικατάστασης αγροτεμαχίων.
Συγκεκριμένα, αυτά ελέγχονται ως προς:
-Τα όρια των επιλέξιμων περιοχών παρέμβασης,
-Τη χωρική ταύτιση με τα αγροτεμάχια, στα οποία εφαρμόστηκαν τα προγράμματα της προηγούμενης περιόδου και
-Τη χωρική ταύτιση με τα αγροτεμάχια του έτους αναφοράς, όπως το έχει αιτηθεί ο παραγωγός.
Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να ανασταλεί ο εν λόγω έλεγχος ούτε και για το πρώτο έτος.
Τα προαναφερόμενα περιγράφονται αναλυτικά στην αρ. 3346/124548/07.12.2012 εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΑΔΑ: Β4ΜΠΒ-11Ρ) περί ολοκλήρωσης των προενταξιακών ελέγχων ορισμένων Δράσεων του Γεωργοπεριβαλλοντικού Μέτρου 2.1.4 του ΠΑΑ 2007-2013.
Πλέον ίων ανωτέρω, αναφέρεται όχι η πρώτη κατάταξη για τις Δράσεις 1.1 «Βιολογική Γεωργία» και 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» (παράταση και νέες εντάξεις) έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις ΠΕ της χώρας, με εξαίρεση την κατάταξη της Δράσης 1.1 για την ΠΕ Λασιθίου Κρήτης. Οι απορριπτόμενοι από την πρώτη αξιολόγηση – κατάταξη παραγωγοί έχουν προβεί στην υποβολή ενστάσεων στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΑΟΚ), καθώς και στις απαραίτητες, κατά περίπτωση, διορθωτικές ενέργειες (π.χ. υποβολή διοικητικής πράξης στην ΑΕΕ 2011). Από τις 5.4.2013, έχει ξεκινήσει η καταχώρηση των ενστάσεων στο μηχανογραφικό σύστημα και η επεξεργασία των Αιτήσεων Ενίσχυσης, σύμφωνα με τις αιτήσεις ένστασης.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών που δόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους φορείς υλοποίησης (ΔΑΟΚ), αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων περί τα μέσα Ιουνίου για τη Δράση 2.1 και περί τα μέσα Ιουλίου για τη Δράση 1.1.
Σημειώνεται ότι, οι δεσμεύσεις των παραγωγών άρχισαν με την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις και η τήρηση τους θεωρείται αυτονόητη, ενώ η αγρανάπαυση στη Δράση 1.1.«Βιολογική γεωργία» είναι απαίτηση του προγράμματος, η οποία βοηθά στην ταχύτερη και ασφαλέστερη αποκατάσταση της μηχανικής ισορροπίας του εδάφους.
Διευκρινίζεται, τέλος, ότι ο υπολογισμός του ύψους ενίσχυσης των επιλέξιμων καλλιεργειών της Δράσης 1.1 «Βιολογική Γεωργία» βασίστηκε σε επίσημη μελέτη «Υπολογισμός και τεκμηρίωση του πρόσθετου κόστους διαφυγόντος εισοδήματος και του κόστους συναλλαγής που συνεπάγεται για τους γεωργούς η εφαρμογή των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων». Για δε τον υπολογισμό του ύψους ενίσχυσης για τις αροτραίες καλλιέργειες ελήφθη υπόψη η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών από την εφαρμογή των δεσμεύσεών τους, συμπεριλαμβανομένης και της αγρανάπαυσης σε ένα από τα δύο πρώτα έτη της προσαρμογής.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ