Συμμετοχή μαθητών στο debate υποψηφίων Δημάρχων


 Στα πλαίσια του εορτασμού της “Ευρωπαϊκής Μετακίνησης” και με σύνθημα “Μετακινούμαστε έξυπνα, ζούμε καλύτερα”, το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  διοργάνωσε εκδήλωση με τη συμμετοχή μαθητικών  ομάδων από τα Γυμνάσια της πόλης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων, όπου διεξήχθη ένα άτυπο debate με πρωταγωνιστές τους μαθητές και τους τέσσερις υποψήφιους δημάρχους της πόλης μας.

 Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, οι μαθητές είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε ερωτήματα για ζητήματα τα οποία μας απασχολούν και αφορούν κυρίως το περιβάλλον και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών του τόπου μας. Με αφορμή τη συμμετοχή μας στην πρόσφατη αυτή διοργάνωση και ως εκπρόσωποι των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, σκεφτήκαμε να καταγράψουμε τις εντυπώσεις μας από αυτή την εκδήλωση.

Καταφθάνοντας στον αύλιο χώρο του Δημαρχείου αντικρίσαμε ομάδες παιδιών που αντιπροσώπευαν η καθεμιά κι ένα σχολείο. Ανταλλάσοντας απόψεις σχετικά με το θέμα η ώρα πέρασε κι έτσι οδηγηθήκαμε στην αίθουσα της εκδήλωσης. Μπαίνοντας, είδαμε τους τέσσερις υποψήφιους δημάρχους οι οποίοι ετοιμάζονταν κι εκείνοι για το μίνι-ντιμπέιτ.

Η έναρξη της συνεδρίασης έγινε με τις ομιλίες των υποψήφιων δημάρχων, οι οποίες κατά την άποψή μας ήταν κατατοπιστικές αλλά παράλληλα χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να περιορίσουν τον χρόνο που δικαιούμασταν για να θέσουμε τα ερωτήματά μας. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους μαθητές, ξεκινώντας με τυχαία επιλογή του σχολείου μας που έθεσε το πρώτο ερώτημα στον κ. Παπαθανασίου.

Όσον αφορά στο θέμα της οργάνωσης, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ήταν άψογη καθώς κάθε μαθητής ήξερε σε ποιόν υποψήφιο να απευθυνθεί, ενώ  η απάντηση δινόταν άμεσα.

Όσο περνούσε η ώρα όμως, καθένας μπορούσε να διαπιστώσει ότι οι υποψήφιοι γνωρίζοντας πως οι απαντήσεις τους θα προβάλλονταν από τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε όλους τους τρικαλινούς πολίτες, προσπαθούσαν να αυξήσουν το πολιτικό τους κύρος  με υπαινιγμούς και  με  έμμεσα μηνύματα να μειώσουν τους συνυποψήφιους τους.

Επίσης ένα άλλο πρόβλημα που προέκυψε, ήταν η ασάφεια και η αοριστία των απαντήσεων που χαρακτήριζε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις μας, καθώς μάλιστα μιλούσαν μακρηγορώντας και αποφεύγοντας συγκεκριμένες τοποθετήσεις ως προς τα ζητήματα που τους τέθηκαν. Αυτό φυσικά είχε ως αποτέλεσμα να μείνουμε με απορίες, ενώ κάθε αίσθημα αισιοδοξίας που νιώσαμε μπαίνοντας στην αίθουσα είχε πλέον χαθεί. Αν λοιπόν οι υποψήφιοι δήμαρχοι ευελπιστούσαν ότι  επιστρέφοντας από αυτή τη συνάντηση θα είχαμε διαμορφώσει με τη βοήθειά τους μια σαφή άποψη ως προς το ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος δήμαρχος για το μέλλον της πόλης μας, μάλλον απατώνται!

Ωστόσο παρόλη την απογοήτευση των προσδοκιών μας, μπορούμε να πούμε πως αποκομίσαμε σημαντικές εμπειρίες από την όλη διαδικασία. Επιπλέον ευελπιστούμε ότι τα ερωτήματά μας θα ληφθούν υπ’όψιν και θα προβληματίσουν τους υποψήφιους, ώστε να λάβουν από το αξίωμα της νέας δημοτικής αρχής τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αναβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο της πόλης μας.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα Σύρρου Ευαγγελία που οργάνωσε τη συμμετοχή μας στην παραπάνω εκδήλωση και συντόνισε την ομαδική εργασία μας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η διαμόρφωση των ερωτημάτων που θέσαμε στους υποψήφιους. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε και τους εκπαιδευτικούς κ.κ. Αζέλη Αγαθοκλή και Κωστάκη Χρήστο για τη συμβολή τους, ασφαλώς δε και τους τέσσερις υποψήφιους δημάρχους για το χρόνο που μας διέθεσαν.

Προηγούμενο άρθρο Δημοπρατείται η ανάπλαση της εισόδου της πόλης
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώνεται η ανάπλαση της γέφυρας στον Αγιαμονιώτη