Η αναβάθμιση της λειτουργίας του πεστροφογεννητικού σταθμού του Δασαρχείου Καλαμπάκας , που λειτουργεί στη θέση «Κουκουφλί» στην περιοχή του Ασπροποτάμου, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, στις εγκαταστάσεις του, την Τετάρτη, με πρωτοβουλία της Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπης Γερακούδη.
Στην συνάντηση για πρώτη φορά συμμετείχε αντιπροσωπεία του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος Παν/μιου Θεσσαλίας, αποτελούμενη από τους:
Δημήτριος Βαφείδης, Αναπληρωτή Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής (Ph.D.) με γνωστικό αντικείμενο τη Γενετική Υδρόβιων Ζωϊκών Οργανισμών
Παναγιώτα Παναγιωτάκη, Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια (M.Sc, Ph.D.) με γνωστικό αντικείμενο τις Υδατοκαλλιέργειες.
Στεριανή Ματσιώρη, Λέκτορας (Δρ.) με γνωστικό αντικείμενο την Εκτιμητική Φυσικών Πόρων.
Κωνσταντίνος Σκόρδας, Λέκτορας (Δρ.) με γνωστικό αντικείμενο την Περιβαλλοντική Γεωχημεία.
Μαριάνθη Χατζηιωάννου, Λέκτορας (Δρ.) μεγνωστικό αντικείμενο: Εκτροφή Σαλιγκαριών και Βατράχων.
Συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Δ. Σακελλαρίου, ο Γενικός Διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Αν. Καλόγηρος, ο Δασάρχης Καλαμπάκας κ. Χρ. Πίσσιας και υπηρεσιακοί παράγοντες της Επιθεώρησης Δασών και του Δασαρχείου Καλαμπάκας.
Στη σημασία που θα έχει η αναβάθμιση του πεστροφογεννητικού σταθμού για την ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ζητώντας την ενεργό συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη διαδικασία αυτή.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος Παν/μιου Θεσσαλίας, δεσμεύτηκαν να προτείνουν συγκεκριμένους τρόπους προκειμένου να αξιοποιηθούν, παραγωγικά αλλά και ερευνητικά οι δυνατότητες του σταθμού. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά τους, καθώς θεωρούν ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη και για το Πανεπιστήμιο αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Σακελλαρίου δεσμεύτηκε να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια.
Σημειώνουμε ότι η άγρια πέστροφα του Ασπροποτάμου αποτελεί ένα μοναδικό είδος ψαριού και με την αναβαθμισμένη λειτουργία του σταθμού, μπορεί να επιτευχθεί ο εμπλουτισμός των ποταμών της περιοχής, που θα συμβάλλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή και στη γενικότερη ανάπτυξη της.
Για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών συντήρησης και κατασκευής των απαιτούμενων εγκαταστάσεων έχει ήδη ζητηθεί η επιχορήγηση από το Πράσινο Ταμείο, του ποσού των 100.000 €.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ