Ειδήσεις

Αλλαγή αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου στις Βιομηχανικές Περιοχές


Πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της αναδιάταξης του πλαισίου που διέπει την οργάνωση και τη λειτουργία των ΒΙΠΕ, ώστε να καταστεί πιο φιλική, βιώσιμη και ανταγωνιστική ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στην συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων των εγκατεστημένων επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα, την Δευτέρα 27 Ιουλίου στην Λάρισα και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του ΣΘΕΒ.

Ειδικότερα, εκπρόσωποι των επιχειρήσεων από τις βιομηχανικές περιοχές της Ελλάδος είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα θέματα που απασχολούν τις εγκαταστημένες επιχειρήσεις, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για εποικοδομητική συνεργασία με τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας και τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία θα συμβάλει στην αναβάθμιση των βιομηχανικών περιοχών μέσω ενός συνολικού σχεδιασμού ώστε να διαμορφωθεί εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη και την θεσμοθετημένη παραγωγική ανασυγκρότηση των ΒΙΠΕ.

Επιπλέον κατά την διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν ειδικότερα θέματα που απασχολούν τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις όπως η δυνατότητα και η διαδικασία αναψηλάφησης των κανονισμών λειτουργίας, τρόποι βελτίωσης προς όφελος των εγκατεστημένων, άρση των στρεβλώσεων και αδιαφάνειες στις δαπάνες σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν.4605/2019.

Επίσης συζητηθήκαν οι δυνατότητες και οι προκλήσεις της αυτοδιαχείρισης μέσω των προβλέψεων του 3982/2011 ενώ παρουσιάστηκαν οι τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις  που αφορούν τις ΒΙΠΕ.

«Η διεθνής εμπειρία δείχνει την αξία της ανάπτυξης των οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών και της παροχής σύγχρονων υπηρεσιών σε ένα ανεπτυγμένο δίκτυο υποδομών» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης. «Τα βιομηχανικά πάρκα θεωρούνται κομβικά αναπτυξιακά εργαλεία, ειδικά σε χώρες με βαρύνουσα μεταποίηση, καθώς οι οργανωμένοι υποδοχείς μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην επίτευξη περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων μέσω της ανάπτυξης ειδικών συνεργειών».

«Στόχος μας είναι να καταστίσουμε τη ΒΙ.ΠΕ Λάρισας πόλο έλξης για επενδυτές, καθώς πρόκειται για το πλέον προσφιλές περιβάλλον για κάθε επιχείρηση από τη μικρότερη μεταποιητική μονάδα έως την μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής καθώς στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε και να εξελίξουμε τις επιχειρήσεις ώστε να συνεχίζουν να παράγουν, να εξελίσσονται και να διαπρέπουν σε διεθνείς επίπεδο έχοντας πάντα ως γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον», ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ε. ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας κος Ευάγγελος Γκάγκος.

Οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις συμφώνησαν από κοινού να συναφθούν κοινές δράσεις και ενέργειες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα οποία είναι κοινά και επίσης τέθηκε η ανάγκη συσπείρωσης όλων των εγκατεστημένων για την άμεση επίλυση τους.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν αναλυτικά ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ και του Ομίλου Animusκ. Αχιλλέας Νταβέλης καθώς και εκπρόσωποι των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και υπηρεσιών και συγκεκριμένα ο κ. Γιαννίτσης Γιώργος (Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών ΒΙΠΕ Λαμίας), ο κ. Γκάγκος Ευάγγελος (πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ε. ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας και εκπρόσωπος της εταιρείας Hellasstones), oκ. Γραβουνιώτης Πάρης (Β΄ αντιπρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ και διευθυντής παραγωγής της χαρτοβιομηχανίας Elina στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής), ο κ. Ζιάκας Αλκιβιάδης (Γενικός Γραμματέας της Ε.Ε. ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας και εκπρόσωπος της εταιρείας ΛΑΒΥΣ ΑΒΕΕ), η κα Κιντά Ιωάννα (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διαχείρισης της Α ΒΙΠΕ Βόλου Α.Ε.), o κοςΜπαλτάς Μανώλης (διευθύνων σύμβουλος της REDEPLANAEConsultants), ο κ. Μωλιώτης Λεωνίδας (εκπρόσωπος της εταιρείας Λ.Μωλιωτης ΙΚΕ, εγκατεστημένη στην ΒΙΠΕ Λαμίας), ο κ. Μωραΐτης Βασίλης (εκπρόσωπος της εταιρείας Αποστειρωση ΑΕ, εγκατεστημένος στην Β΄ΒΙΠΕ Βόλου), ο κ. Μωραϊτίδης Κωνσταντίνος (από τον ΣΕ.ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος της εταιρείας ΜΩΡΑΪΤΙΔΗΣ Α.Ε), ο κ. Ντελόπουλος Ζήσης (εκπρόσωπος της εταιρείας ΑΦΟΙ ΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΙ ΕΠΕ, εγκατεστημένος στην Β΄ΒΙΠΕ Βόλου), η κα Πετούση Σοφία (από την RedeplanaeConsultants).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά και Χρήσεις τους για Παραγωγή Φυτικών Προϊόντων
Επόμενο άρθρο Μέτρα φυτοπροστασίας για τις καλλιέργειες ελιάς