Στο πλαίσιo δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, με αφορμή την εβδομάδα Γαλλοφωνίας (15 – 22 Μαρτίου), ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Φιλολογίας Δημόσιας Εκπ/σης Ν. Τρικάλων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Γαλλική Πρεσβεία και τα Γραφεία Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας δύο θεματικών ενοτήτων: α) θεματική ενότητα « 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον Πλανήτη μας» και β) θεματική ενότητα « Πως θα εξασφαλισθεί η διατροφή 9 δις ατόμων;».
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 20 Μαρτίου έως 8 Απριλίου στο Μύλο Ματσόπουλου (στο κεντρικό κτίριο του Μύλου).
Λίγα λόγια για κάθε μια από τις ενότητες.
α) ενότητα: « 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον Πλανήτη μας». Η ενότητα αυτή αποτελείται από 25 πλαστικοποιημένα έγχρωμα πόστερ στα γαλλικά και τα αντίστοιχα στα ελληνικά στα οποία παρουσιάζεται η εξέλιξη του παγκόσμιου πληθυσμού, η γεωγραφική κατανομή του, η αστικοποίηση, οι πληθυσμιακές δομές με έμφαση στην γήρανση, η εξέλιξη των βασικών δημογραφικών συνιστωσών (γονιμότητα, θνησιμότητα, μεταναστεύσεις), οι υφιστάμενες δημογραφικές ανισότητες και τα μεγάλα σύγχρονα δημογραφικά προβλήματα του πλανήτη μας, δίδοντας έμφαση στις ανισότητες ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη μας.
Η ενότητα αυτή αποτελείται και από οπτικο-ακουστικό υλικό ( vidéo). Σ’ αυτό το οπτικο-ακουστικό υλικό (video) παρουσιάζεται η δημογραφική μετάβαση που αποτέλεσε ένα γενικό αναλυτικό εργαλείο για την περιγραφή των μετασχηματισμών των δημογραφικών συμπεριφορών στη Δ. Ευρώπη τον 19ο αιώνα και στη συνέχεια στο σύνολο του πλανήτη μας. Το «μοντέλο» της δημογραφικής μετάβασης περιγράφει σε αδρές γραμμές το προοδευτικό πέρασμα, στις περισσότερες χώρες του πλανήτη μας στην διάρκεια των δύο τελευταίων εκατονταετιών, από ιδιαίτερα υψηλά σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα γεννητικότητας και θνησιμότητας και παράλληλα επιχειρεί να ερμηνεύσει τις προαναφερθείσες αλλαγές.
β) ενότητα: « Πως θα εξασφαλισθεί η διατροφή 9 δις ατόμων;» Η ενότητα αυτή αποτελείται από 29 πλαστικοποιημένα έγχρωμα πόστερ στα γαλλικά και τα αντίστοιχα τους στα ελληνικά στα οποία παρουσιάζονται τα βασικά προβλήματα που σχετίζονται με: το δικαίωμα του ανθρώπου για υγιή και θρεπτική τροφή, τις νέες διατροφικές φοβίες, τα αίτια των επισιτιστικών κρίσεων και τον αγώνα κατά της πείνας σ’ όλο τον πλανήτη. Εκτίθενται όμως παράλληλα τα προβλήματα που σχετίζονται με: την αύξηση του πληθυσμού και την πείνα, το εισοδηματικό χάσμα ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες, οι δυνατότητες αύξησης της γεωργικής παραγωγής, η επισιτιστική βοήθεια και οι νέες επισιτιστικές πολιτικές.
Τα ποστερ όπως και το συνοδευτικό οπτικο-ακουστικό υλικό, παραχωρήθηκαν στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Παν. Θεσσαλίας (ΕΔΚΑ) από το Τμήμα Μορφωτικής και Επιστημονικής Συνεργασίας της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και μεταφράστηκαν – μεταγλωττίστηκαν από τον καθ. Βύρωνα Κοτζαμάνη, Δ/ντή του ΕΔΚΑ σε συνεργασία με την κ. Δ. Πέτρου.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στον 1ο όροφο του κεντρικού κτιρίου του Μύλου Ματσόπουλου.
Θα μιλήσει ο Βύρων Κοτζαμάνης, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ), του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης:
Δευτέρα – Παρασκευή το πρωί 10:30-13:30 και το απόγευμα 18:45 -20:30,
Σάββατο απόγευμα: 18:30 – 20:30,
Κυριακή πρωί: 11:30 – 13:30 και απόγευμα 18:30- 20:30.