«Σαν βγουν απ’ αυτή τη φυλακή» Τρικάλων, θα μπορούν να λένε ότι ασχολούνται με την Τέχνη! Και ότι έχουν εκθέσει στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης! Ο λόγος για μαθητές του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Φυλακών Τρικάλων, οι οποίοι από 27 Ιουνίου μέχρι 3 Ιουλίου εκθέτουν στο ΕΜΣΤ, πρωτοπορώντας στην πρωτόγνωρη πράξη επαφής των «μέσα» με τους «έξω».
ΜΕΣΑ, εξάλλου, είναι ο τίτλος του προγράμματος: Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων. Ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων μέσα από την εικαστική δημιουργία.
Η έμπνευση «γεννήθηκε» στα Τρίκαλα και αφορά στη δημιουργική ικανότητα των έγκλειστων μαθητών του ΣΔΕ Φυλακών.
Προέκυψε ως ιδέα της συντονίστριας κ. Νιόβης Ζαραμπούκα – Χατζημάνου, τον Απρίλιο του 2015 στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας της. Αυτή, αφορούσε στα μουσειακά προγράμματα προσέγγισης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Και, ουσιαστικά, στο πώς αντιστρέφεται η αδυναμία: αφού δεν μπορούν να επισκεφθούν αυτοί ένα μουσείο, ας αποκτήσουν το δικό τους – το ΜΕΣΑ.
Το οποίο είναι ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, που σχεδιάζεται από τους ίδιους τους μαθητές και διαμορφώνεται με τα δικά τους έργα, με στόχο την επικοινωνία των «μέσα» με τους «έξω». Τα έργα τέχνης δημιουργήθηκαν από σχεδόν 100 μαθητές με την καθοδήγηση δέκα εικαστικών καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων τη σχολική χρονιά 2015-2016 πλέον παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό. Και ο χώρος της έκθεσης, το ΕΜΣΤ, προήλθε από την ανταπόκριση της διευθύντριάς του, κ. Κατερίνας Κοσκινά, αποφασίζοντας, ένα μουσείο, να «φιλοξενήσει» ένα άλλο μουσείο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προλεγόμενα»
Οι μαθητές που εκθέτουν, προέρχονται από τα Σχολεία των Φυλακών Διαβατών στη Θεσσαλονίκη, Κορυδαλλού «Γεώργιος Ζουγανέλης», το Δημοτικό του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων του Αυλώνα και του ΚΕΘΕΑ Έξοδος, στη Λάρισα.
Οι μαθητές από το 2ο ΣΔΕ Τρικάλων παρουσίασαν ένα μεγάλης κλίμακας ζωγραφικό κολάζ με χρωματιστά μολύβια συνενώνουν τις εικόνες τους και δημιουργούν έναν πολύχρωμο ύμνο αγάπης και ζωής.
Στο όλο πρόγραμμα έχουν συνεργαστεί 10 καλλιτέχνες, ο συντονιστής του προγράμματος Αλέξανδρος Πλωμαρίτης και οι Βασιλική Βάκουλη, Κοσμάς Νικολάου, Γιάννης Βασταρδής, Ελενα Παρασκευά, Impode, Σοφία-Ελίζα Μπουράτση, Χάρης Τσιρινίδης.
Επιμελήτρια του ΕΜΣΤ η Μαρίνα Τσέκου.
Σύμβουλος εκπαίδευσης σε θέματα ενηλίκων και ευάλωτων ομάδων είναι η κ. Έφη Χατζημάνου, Φυσικός, Διευθύντρια 2ου ΣΔΕ Φυλακών Τρικάλων.
«Η ενέργεια και η δημιουργικότητα, οι καινοτόμες ιδέες, η πρωτοπορία σε διάφορες πλευρές της ζωής, δείχνουν ότι μια “ανοιχτή πόλη”, όπως τα Τρίκαλα, διαμορφώνουν νέες πρακτικές στην κοινωνία», τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων
Φωτογραφία / Photograph © George Adamos