Ο Δήμος Τρικκαίων, το Δ.Σ. του Ο.Α.Π.Κ.Φ.Α “O Ασκληπιός” και το Ίδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή – ιατρού έχουν την τιμή να παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο Μεγάλοι Έλληνες Ζωγράφοι από την Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, Θεματικές Επιλογές στη Στέγη Τέχνης & Πολιτισμού (Βύρωνος & Γαριβάλδη, Τρίκαλα).
Στην έκθεση παρουσιάζονται ανά ενότητες έργα των σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων: Νικηφόρου Λύτρα, Γεώργιου Ιακωβίδη, Κωστή Παρθένη, Συμεών Σαββίδη, Ιωάννη Οικονόμου, Δημήτρη Γαλάνη, Πολύκλειτου Ρέγκου, Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη, Δημήτρη Γιολδάση, Σπύρου Βασιλείου, Γιώργου Γουναρόπουλου, Γιάννη Μόραλη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Γεράσιμου Στέρη κ.α.
Ο Γιώργος Ι. Κατσίγρας, όντας πολίτης με πηγαία επιθυμία για προσφορά στην κοινωνία και έχοντας υψηλή ευαισθησία για τον ελληνικό πολιτισμό, δωρίζει το 1981 στο Δήμο Λάρισας την συλλογή του με προϋπόθεση να δημιουργηθεί μουσείο με την επωνυμία «Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα». Μετά τον θάνατό του το 1998, κληροδοτούνται στην Πινακοθήκη 1.170 βιβλία τέχνης της βιβλιοθήκης του, επιπλέον έργα, καθώς και τα έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν.
Ο Γιάννης Μπόλης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η έκθεση Μεγάλοι Έλληνες Ζωγράφοι από την Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, Θεματικές Επιλογές, που φιλοξενείται στη Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή, επιχειρεί ένα ταξίδι στην ιστορία και την εξέλιξη, τις επιλογές και τις κατευθύνσεις, τις συνέχειες και τις τομές, την ακαδημαϊκή-συντηρητική παράδοση και τις ανανεωτικές τάσεις της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου και 20ού αιώνα, μέσα από αντιπροσωπευτικά έργα, παρουσιασμένα σε θεματικές ενότητες: προσωπογραφίες, τοπία, νεκρές φύσεις, γυμνά, εικόνες της καθημερινής ζωής. Παράλληλα, σ’ ένα δεύτερο επίπεδο, η έκθεση επιδιώκει να εστιάσει σε ζητήματα που αφορούν στη σημασία της συλλεκτικής δραστηριότητας και των ιδιωτικών συλλογών στην Ελλάδα, καθώς και στα κίνητρα και την ψυχοσύνθεση, την προσωπικότητα και την εσωτερική αναγκαιότητα του συλλέκτη, την αισθητική, τις προτιμήσεις και τις επιλογές του. Οι ανανεωτικές τάσεις έρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, εκδηλώνονται με προγραμματικό και αντιρρητικό τρόπο στη συγκρότηση της πρωτοποριακής «Ομάδος Τέχνη» το 1917, που συνηχεί τις ριζοσπαστικές, φιλελεύθερες ιδέες που έχει επιφέρει η Επανάσταση του 1909 και η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ανάμεσα στα μέλη της ομάδας συναντάμε τους Κωνσταντίνο Παρθένη, Νικόλαο Λύτρα, Κωνσταντίνο Μαλέα και Θεόφραστο Τριανταφυλλίδη –η παρουσία των δύο τελευταίων ζωγράφων στη Συλλογή Κατσίγρα είναι εξαιρετική, επικυρώνοντας τη δυναμική του συλλέκτη στην απόκτηση έργων «που χαράσσουν νέους δρόμους για την ελληνική ζωγραφική», όπως επισημαίνει ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης Μιλτιάδης Μ. Παπανικολάου. Η «Γενιά του ’30» καλύπτεται, επίσης, με ικανοποιητικό τρόπο. Οι συνθέσεις των Γιώργου Γουναρόπολου, Γεράσιμου Στέρη, Δημήτρη Γαλάνη, Δημήτρη Βιτσώρη, Αγήνορα Αστεριάδη, Γιάννη Μηταράκη, Πολύκλειτου Ρέγκου, Σπύρου Βασιλείου και Γιάννη Μόραλη ορίζουν προσπάθειες που συγκλίνουν στην κατάκτηση ενός ελληνοκεντρικού μοντερνισμού. Η αριθμητική ποσότητα των έργων της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα, η συνολική ποιότητα και η σπανιότητα μερικών εξ αυτών, καθώς και η χρονολογική πληρότητα εκπροσώπησης καλλιτεχνών και τάσεων, την καθιστά μία από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες συλλογές για την ελληνική τέχνη του 19ου και 20ού αιώνα».
Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης – Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου
Info
Τοποθεσία: «Στέγη Τέχνης & Πολιτισμού» του «Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή-ιατρού»,
Βύρωνος & Γαριβάλδη, Τρίκαλα
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 11.00 – 13.30 & 18.00 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 13.30
Πληροφορίες: stegilmakri@gmail.com, 6972073146 (Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου)
Είσοδος ελεύθερη