Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Π.Τέτση στην πόλη μας


Πριν από μια εβδομάδα, τα παιδιά της δευτέρας και τρίτης γυμνασίου του σχολείου μου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βυζαντινού πολιτισμού, επισκεφτήκαμε το Ίδρυμα Μακρή στο κέντρο των Τρικάλων. Εκεί παρακολουθήσαμε μια έκθεση ζωγραφικής με έργα του Π.Τέτση, του επονομαζόμενου ζωγράφου του χρώματος.

Η έκθεση ήταν τυπικά οργανωμένη με πίνακες τοπίων, νεκρής φύσης και προσωπογραφιών. Η ξενάγησή μας στο χώρο της έκθεσης έγινε από την κ. Μαργαριτοπούλου, ένα νέο σε ηλικία άτομο με εξαιρετικές γνώσεις, εξειδικευμένη στους διάφορου τομείς του επαγγέλματός της.

Από τον πρώτο κιόλας πίνακα μας έγινε φανερό ότι ο ζωγράφος αυτός δεν ζωγραφίζει με βάση το σχέδιο, όπως οι περισσότεροι ζωγράφοι, αλλά με βάση το χρώμα. Το σχέδιο απρόσεκτο, το χρώμα ζωηρό και έντονο σε ένα σωρό αποχρώσεις, μας κάνει γνωστή μια πραγματικά καινούρια τεχνοτροπία σε συνδυασμό με την επιρροή του ρεύματος του Ιμπρεσιονισμού στη ζωγραφική του καλλιτέχνη. Επιπροσθέτως  ιδιαίτερα προσεγμένες ήταν οι απεικονίσεις της νήσου Ύδρας, της πόλης στην οποία γεννήθηκε ο Π.Τέτσης καθώς και η  απεικόνιση στον καμβά των αγαπημένων του προσώπων.

Μετά την παρουσίαση των έργων ακολούθησε ένα ντοκιμαντέρ μεγάλης σχετικά διάρκειας, με θέμα τη βιογραφία του Π.Τέτση, μέσω του οποίου ολοκληρώσαμε τον σχηματισμό της άποψής μας για τον καλλιτέχνη αυτό. Συμπεράναμε ότι είναι ένας άνθρωπος αφοσιωμένος στην τέχνη του, με εξαιρετική εμπειρία στο χώρο της ζωγραφικής. Οι απόψεις του είναι σοφές πάνω σε θέματα τέχνης αλλά και σύγχρονων προβλημάτων τα οποία θίγει και λανσάρει μια τεχνοτροπία που θα έπρεπε να υιοθετηθεί από περισσότερους του είδους του.

Τέλος, συνοψίζοντας θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι μέσω αυτής της έκθεσης μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε πάρα πολλά πράγματα για τον Έλληνα αυτό ζωγράφο, ο οποίος μας αφήνει μια πλούσια συλλογή έργων απαράμιλλης ομορφιάς και αξίας, που αναγνωρίζονται και γίνονται πρότυπα μέχρι σήμερα από όλους τους Έλληνες αλλά και ξένους καλλιτέχνες και κάνουν τη χώρα μας γνωστή για αυτά τα εξαιρετικά δείγματα πολιτισμού σε ένα τομέα, -αυτόν του πολιτισμού και συγκεκριμένα των καλών τεχνών- όπου οι Έλληνες έχουν, ολοφάνερα και αναμφισβήτητα, διαπρέψει στο πέρασμα των αιώνων.

 

Στέλιος Γουναρόπουλος

Ηλίας-Απόστολος Γούλας

μαθητές της Β’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του 25ου Δημοτικού σχολείου στο Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων
Επόμενο άρθρο ΑΝΑΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ-ΧΛΩΡΟΥ