Εάν ένας άνδρας κάνει τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις για την υγεία του προστάτη τότε οι πιθανότητες να πεθάνει από καρκίνο του προστάτη είναι μηδαμινές. Το ίδιο και μια γυναίκα, εάν κάνει τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού τότε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί μπορεί να αντιμετωπιστεί με απόλυτη επιτυχία.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα προβλήματα στη σύγχρονη οικογένεια. Εάν δεν τα προλάβουμε σε πρώιμο στάδιο γίνονται ανίατοι «καρκίνοι», γι’ αυτό γύρω μας υπάρχουν τόσα χωρισμένα ζευγάρια και διαλυμένες οικογένειες. Σήμερα δυστυχώς φροντίζουμε περισσότερο για τις υλικές ανάγκες της οικογένειας και όχι για την ψυχική συνοχή της.
Ποιο ανδρόγυνο παίρνει τα παιδιά του έστω μια φορά την εβδομάδα να πιούν όλοι μαζί ένα καφέ; Αντίθετα μόνος του ο άνδρας βλέπει με τους φίλους του αγώνες ποδοσφαίρου ή η γυναίκα πίνει δυο-τρία καφεδάκια την εβδομάδα κουτσομπολεύοντας με τις φίλες της.
Ποιο ζευγάρι φροντίζει από τη στιγμή που θα παντρευτεί να τα έχει όλα κοινά; Τα χρήματα, το αυτοκίνητο, τις υποχρεώσεις απέναντι στις ανάγκες των παιδιών; Μετά το γάμο δεν υπάρχει το δικό μου και το δικό σου, η ζωή μου και η ζωή σου, η δουλειά μου και η δουλειά σου. Οι δυσκολίες της ζωής και η κοινή αντιμετώπισή τους ενώνουν το ζευγάρι.
Σημαντικό είναι η κάθε οικογένεια, όταν φυσικά δεν υπάρχουν λόγοι υγείας, να έχει τουλάχιστον τρία παιδιά, διότι οι δυσκολίες για την ανατροφή τους δένουν με την αρετή της ανιδιοτελούς αγάπης το ζευγάρι. Όταν τα παιδιά είναι ένα ή δύο και μεγαλώσουν λίγο τότε ο πατέρας ή η μητέρα τους έχουν το χρόνο για κάποια εξωσυζυγική σχέση. «Αργία μήτηρ πάσης κακίας». Σπάνια χωρίζει ανδρόγυνο με πολλά παιδιά.
Τραγικό λάθος είναι να μην κάνουμε δεύτερο ή τρίτο παιδί διότι δεν επαρκούν τα χρήματα για να το στείλουμε αγγλικά ή μπαλέτο. Τα παιδιά για να μεγαλώσουν σωστά δεν χρειάζονται χρήματα, σκεφτείτε τις οικογένειες των γονιών μας με πέντε-έξι παιδιά στα χωριά, αλλά ένα ήρεμο και γεμάτο αγάπη οικογενειακό περιβάλλον. Σήμερα δίνουμε άφθονα υλικά αγαθά στα παιδιά μας, φροντίζοντας να τους τα έχουμε όλα έτοιμα γι’ αυτό υπάρχουν τόσες ψυχικές ασθένειες ακόμη και στις μικρές ηλικίες. Τελευταία ακούμε στα μέσα ενημέρωσης ότι έχει μεγάλη έξαρση η παιδική κατάθλιψη.
Το εβδομήντα τοις εκατό των ζευγαριών γύρω μας είναι χωρισμένα ή ζουν συμβατικά για διάφορους λόγους κυρίως οικονομικούς. Αυτό το ποσοστό θα ήταν κατά πολύ μικρότερο εάν βάζαμε λίγο στη ζωή μας και το Θεό. Εάν όλη η οικογένεια μαζί γονείς και παιδιά, πηγαίναμε κάθε Κυριακή στην εκκλησία έστω για μισή ώρα ν’ ανάψουμε ένα ευχαριστήριο κεράκι στην Παναγία για τη βδομάδα που πέρασε και να την παρακαλέσουμε να μας φωτίζει και να μας προστατεύει και την επόμενη εβδομάδα. Εμείς και τα παιδιά μας έχουμε αθάνατη ψυχή, σ’ αυτό άλλωστε διαφέρουμε από τα ζώα. Θέλει κι αυτή την τροφή της όπως και το σώμα μας. Τροφή της ψυχής μας είναι μόνο τα Άγια Μυστήρια της Εκκλησίας μας, τίποτε άλλο. Όσο απομακρυνόμαστε απ’ αυτά θα γινόμαστε ένα με το τρελοκομείο του σύγχρονου κόσμου. Είμαστε ελεύθεροι να διαλέξουμε ή την Μητέρα Εκκλησία ή την ματαιότητα του κόσμου.
Του π. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού