«Κλειδώνει» η εγγύηση για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά πάρκα


Στις 15.000 ευρώ αναμένεται να ανέλθει η εγγύηση που πρέπει να καταθέσουν οι αγρότες στη ΔΕΗ για την υλοποίηση επένδυσης για φωτοβολταϊκά πάρκα.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγγύηση, που ουσιαστικά θα απαιτεί η ΔΕΗ, από τους αγρότες, προκειμένου να τους επιτραπεί η επένδυση στα φωτοβολταϊκά πάρκα, αναμένεται να οριστεί στις 15.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται περαιτέρω μείωση, λόγω της οικονομικής κρίσης, για φ/β συστήματα ισχύος 100 KW.
Οι αγρότες από την πλευρά τους ζητούν να συμπιεστεί περαιτέρω το συγκεκριμένο ποσό, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εγγύηση.

Υπενθυμίζουμε ότι την καταβολή εγγύησης από την πλευρά του ενδιαφερόμενου επενδυτή στα φωτοβολταϊκά υπέρ της ΔΕΗ ως προϋπόθεση για την υπογραφή της προσφοράς σύνδεσης, θέσπισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ως μέσο εξασφάλισης της επιχείρησης αλλά και απομάκρυνσης των αφερέγγυων επενδυτών.
Δεν αφορά μόνο τους αγρότες αλλά όλους όσοι κατέθεσαν αίτηση για φωτοβολταϊκά συστήματα που δεν απαιτεί άδεια παραγωγής, αλλά αρκεί η κατάθεση του σχετικού φακέλου στη ΔΕΗ, δηλαδή από 500 KW και κάτω.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η καταβολή της εγγύησης, που το ύψος της δεν έχει καθοριστεί ακόμα, θα είναι υποχρεωτική μετά την έγκριση της αίτησης και την έκδοση των όρων σύνδεσης και προτού υπογραφεί η προσφορά σύνδεσης από τη ΔΕΗ, προκειμένου να προχωρήσει το έργο και, φυσικά, να μπορέσει να πάρει ο επενδυτής το αναγκαίο δάνειο από την τράπεζα.
Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο Τρικάλων, έχουν κατατεθεί περί τις 130 αιτήσεις από αγρότες (κυρίως πρώην καπνοπαραγωγούς) για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στο Νομό μας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η ΑΝΟΙΞΗ» κ. Απόστολος Θωμόπουλος με δηλώσεις του στην ΕΡΕΥΝΑ εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός στις εξαγγελίες για τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Ο ίδιος, υπογραμμίζει πως «όταν οι καλλιεργητές σιτηρών τα πούλησαν με 10 λεπτά το κιλό. Όταν οι παραγωγοί βάμβακος δεν βγάζουν καν τα έξοδα από τις ζημιές που υπέστησαν. Όταν οι περισσότεροι αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τα χωράφια τους, λόγω χρεών στην ΑΤΕ, η συζήτηση για τα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι παραπλανητική. Δεν αφορά τη μικρομεσαία αγροτιά η οποία δίνει αγώνα για επιβίωση λόγω των ακολουθούμενων αντιαγροτικών πολιτικών της Ε.Ε. που υπηρετούν τα δύο κόμματα εξουσίας». Ο κ. Θωμόπουλος καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα ανάλογα πολιτικά συμπεράσματα και να μην παραπλανιόνται από φρούδες ελπίδες…

Προηγούμενο άρθρο Τις πρώτες κατευθύνσεις ετοιμάζεται να δώσει ο κ. Χρ. Λάππας
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του Κύπριου Ακόλουθου Άμυνας στη Σ Μ Υ